Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Gabin v roli venkovského statkáře, který vzal spravedlnost do vlastních rukou. Francouzsko-italský snímek režiséra a scenáristy Pierra Granier-Deferrea z roku 1970 připomene Jeana Gabina (vl. jménem Jean-Alexis Moncorgé 1904–1976) v období jeho nejvyzrálejšího herectví, kdy měl již za sebou desítky slavných rolí včetně Jeana Valjeana či slavného komisaře Maigreta. Po dobu své 20 let dlouhé herecké kariéry natočil Jean Gabin téměř půl stovky filmů.
Postava starého patriarchálního farmáře Augustea Maroilleura, kterou ztvárňuje v tomto kriminálně laděném thrilleru, Jeanu Gabinovi dokonale padne. Jeho hrdina je despotickým, ale svým způsobem spravedlivým vládcem své půdy v tradiční farmářské rodině v Normandii, ve které společně hospodaří dvě dcery i jejich manželé. Ve chvíli, kdy Auguste zjistí, že jeho vnuk Henri je zapleten do nebezpečného obchodu s pašeráky drog a že jeho farma se dokonce stala úkrytem pro smrtící bílý prášek, neváhá vzít spravedlnost do svých rukou. Když je však prolita krev, nebezpečná hra se mění v nevyhlášenou krutou válku bez zákona a pravidel. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (160)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Příšerně natočené, scénář by pochopil i pomalejší žák zvláštní školy, dost katastrofální herecké výkony a ani ta svraštělá, strnulá Gabinova držka to v tomto směru nevytrhla...:-) Co tohle bylo sakra?! Jsem se těšil na kvalitní starší francouzský film a dostal jsem takovou hrůzu...Ach jo...jdu kouknout na Profesionála s Belmondem, to by mi mělo zvednout náladu. P.S Nezvedlo:-) ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Je něco po sedmé hodině, právě jsem dokoukal celkem dost ucházející snímek a ptám se, je tohleto vysílací doba pro filmy jako byl tento? Určitě by si zasloužil hlavní vysílací čas. Nevím, jestli se nemýlím, ale dost velkou podobnost jsem v ději viděl ve filmu z roku 2005, kde Pierre Mondy hrál rovněž tvrdého starého dědu, který tahá dost drsnými metodami svého vnoučka ze štychu. Jean Gabin v roli jemu vlastní - starý protivný děda, který bere věci do svých rukou... ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Raskenové a Cimburové mohou žít i ve dvacátém století ve Francii. Příchylnost k půdě, oddanost rodině, síla, podložená vlastním příkladem, patriarchalismus, který ctí individualitu a současně i rodinnou soudržnost. To všechno, je-li přeneseno do severofrancouzských zelených plání a respektuje-li alespoň to nejnutnější z nové doby, tvoří sílu a soudržnost, podloženou intelektem, který nemá daleko k moudrosti, tvoří hodnotu svého druhu, jejíž sevřenost je i pro toho, kdo ji považuje za nepředstavitelnou, imponující. Jean Gabin, nezapomenutelná postava francuzské kinematografie hraného filmu, neméně slavná a úctyhodná jako předčasně zesnulý Gerard Philippe nebo stále žijící Alain Delon či Jean Paul Belmondo, je pro tuto roli zkameněliny, jež je až příliš živá, jako stvořen. Důslednost a úcta k tradici vlastně středověké, v níž cítíme hrdost téměř šlechtickou nebo svobodnickou, zachovávající vůči autoritě státu vztah, nejlépe charakterizovatelný Ježíšovým novozákonním výrokem "Co je božího, dejte bohu, co je císařovo, nechte císaři", přivedou ke kapitulaci nevelký gang, nezvyklý na takovéto odpovědi svých potenciálních obětí. Podobně dopadá stát, jehož síly jsou příliš slabé na osamělé genius loci odlehlého velkostatku na samotě. Je těžké na tuto tvrz konzervatismu hmotného i mravně hodnotového vůbec nějak reagovat. Přiznám se, že úcta k postavám jakoby tesaným z kamene, pro něž je vnější svět souborem obtěžujících vnějšnin, u mne přerůstá ve vysoké ocenění filmu, jehož řeč odpovídá obrazu, který podává. Tváří v tvář současnosti a jejím limitům jde o srovnání, které je vlastně pozitivní alternativou. Pozitivní v plném slova smyslu jako film, který ji zobrazuje. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Geniální hudba Gainsbourga a skvělý film-noir o heroinu a důsledcích a dopadech dealerství drog na obyčejné lidi. Pan Deferre, nejen, že uměl vycházet skvěle s Gabinem, Delonem, Venturou, Signoretovou, uměl jim i uložit skvělé role ve svých režijních i scénáristických Dílech, ano, takových již nebude... ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Heroin je postaven především na Jeanu Gábinovi, který zde ztvárňuje postavu drsného venkovského sedláka který zjistí, že jeh vnuk zapleten do podvodu s drogami. Po dramatické stránce se Gábinovi s Deferrem povedla určitě o dost víc Kočka. Heroin nemá tak hustou atmostféru a hlavně mu chybí pořádný konec který byste si u takového filmu přáli. Ale i Heroin není špatné drama, i když ho samozdřejně tahne především Gábin. Trochu slabší čtyřku tedy dám. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (6)

  • Auguste Maroilleur (Jean Gabin) jezdí po farmě automobilem Dodge WC. Dodge WC byla řada amerických vojenských užitkových vozidel používaných ve druhé světové válce. (montywalsh)
  • Role byla Gabinovi šitá na míru, mimo jiné protože bylo známo, že je v soukromém životě vášnivým zemědělcem a farmářem. (AlDelon)

Reklama

Reklama