Reklama

Reklama

Perfektní den

  • Španělsko Un día perfecto (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

První obětí všech válečných konfliktů bývá zdravý rozum. A přesně to se stalo i skupince humanitárních pracovníků z mezinárodní organizace Aid Across Borders, která pomáhá ve válečné zóně kdesi na Balkáně. Sophie (Mélanie Thierry) je v partě nováčkem a chce spasit svět. Mambrú (Benicio Del Toro) už všechno viděl a chce domů. Káťa (Olga Kurylenko) kdysi chtěla získat Mambrúa a tlumočník Damir (Fedja Stukan) chce, aby válka už konečně skončila. „B" (Tim Robbins) ani neví, co vlastně chce. Teď mají na krku jednu z posledních studní uprostřed hor, která je zdrojem vody pro několik vesnic a právě teď v ní plave mrtvola, kterou tam někdo neznámý hodil. Vytáhnout tělo a vyčistit studnu je zdánlivě jednoduchý úkol, ale pro naše humanitární hrdiny se postupně stává neřešitelným úkolem s několika rébusy. Počínaje marným sháněním pevného provazu přes bloudění horskými cestami, na kterých leží zaminované krávy, až po nesmyslné příkazy od velitelů mírových vojsk OSN. Při řešení úkolů tak občas musí sáhnout k netradičním nebo rovnou šíleným řešením. Zároveň nesmí zapomínat, že jsou na území, kterým se prohnala válka a ta se může zase kdykoliv probudit. Prostě je to jen další Perfektní den z mnoha. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (283)

Radko 

všechny recenze uživatele

Ach áno. Bol to bezchybný deň. Podarilo sa nám vyrobiť ďalší film o obetavej, často márnej a byrokratmi, miestnymi zadubencami i vojakmi z OSN, marenej práci zdravotníkov zo Západu. Pomáhajúcim nevzdelaným sedlácko buranským balkáncom ukazovať, ako sa pri práci s pitnou vodou narába s lyžičkou, vidličkou a nožíkom. Lebo však oni ani netušia, ako a či vôbec vytiahnuť telo zo studne, ktorú používajú ako zdroj pitnej vody. Ich kolegovia v obchodoch i skladoch sú tupé hovadá, presiaknuté nacionalizmom, ktorí sme my v Španielsku dávno odstránili (ETA už neni a Katalánsko - to sú len také prekáračky). Alebo sú to násilníci, popravujúci susedov, alebo bezškrupulózni obchodníci. Náš level je vyššie, my riešime len vlastné milostné problémy. Ostatné je hračička, loptička, ktorú poriešime. Miestami trefné, miestami veľmi akoby z nadhľadu poučujúce tie primitívne, nevzdelané nacionalistické postboľševické hordy za západnou hranicou. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Konec války nemusí ihned znamenat mír a klid. U občanských válek to plátí asi dvojnásob a dlouho trvá než se rány zacelí.  Bosna a Hercegovina taková byla a možná i trochu i je. Pro humanitárních pracovníky z mezinárodní organizace Aid Across Borders je sisyfovská práce jak dostat jednoho umrlce ze studny v tento čas a v tomto místě. Přes veškerou snahu je někdy problém mezinárodních organizací velmi složitá. Někdy je ovšem těmto organizacím i tlumočit.  Herecké obsazení je dobře zvoleno a hraje dobře ve filmu se silným tématem a dobře natočenému. Temné pohlazení na konci písní Where Have All the Flowers Gone zpívanou Marlene Dietrich má jemné světlé paprsky naděje lepších dnů než je tento perfektní. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Už dlho som nezažil toľko sympatických postáv pokope v jednom filme. Naozaj pútavý a zaujímavý príbeh zasadený do prostredia Bosny a humanitárnej misie, ktorá sa snaží zachrániť čo sa ešte zachrániť vôbec dá. Áno, aj okolo jednej jedinej studne sa dá vystavať celý príbeh, ktorý sa pekne postupne rozvinul a nadobudol skutočne výborný spád. A to najmä vďaka sympatickým postavám a dokonalej irónii v pohybe, ktorá harmonicky kontrastovala so všadeprítomnou absurditou (bohužiaľ v dôsledku nezmyselnej byrokracie až príliš realistickej). Ale práve takýto typ filmov dokážem oceniť! Štyri hviezdy, no málo chýbalo k piatim, ktoré však dávam len vo výnimočných prípadoch. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Naprostá paráda! Neskutečně pohodový a přiměřeně vtipný film pojednávající o problematice, která vlastně vůbec veselá není. Film o skromných hrdinech, podaný příjemnou neamericky neheroickou formou. Film kombinující černohumorné slovní přestřelky, dobrodružnou road-movie s krásnými krajinkami a absurdním cílem se špetičkou vztahového dramatu a to celé na pozadí krvavého konfliktu a událostí, ze kterých by obyčejnému člověku ruplo v bedně. A jak jinak si zachovat lidskost a zdravý rozum, než právě humorem? ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jeden takový fajnový prosluněný den kdesi na Balkáně s perfektním Beniciem Del Torem a skvěle hláškujícím staroušem Timem Robbinsem. Film má své silné momenty a po zbytek času nepřináší žádné vyhrocené konflikty či nějaké zásadní milníky historie, což není nutně špatně, ale jinak bych si od hraného polodokumentu asi představoval něco více...6/10 ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Film sa natáčal v Alquife, Granade, Cuenca a Malage (Španielsko). (Arsenal83)
  • Film vyvolal veľké ovácie a až takmer 10-minútové "standing ovation" po ukončení premietania v Cannes. Potlesk v stoji patril aj duu hercov v podaní Benicia Del Tora a domácej Mélanie Thierry. (MikaelSVK)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Reklama

Reklama