Reklama

Reklama

Brimstone

(festivalový název)
  • Nizozemsko Brimstone (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Brimstone je epický thriller z dob starého Západu. Je příběhem ženy vzdorující své minulosti, která se jí neustále připomíná. Liz (Dakota Fanning) je mladá žena, která žije spolu s manželem a dvěma dětmi. Je porodní asistentkou a komunikuje prostřednictvím znakové řeči. Její vztah se čtyřletou dcerou by mohl být lepší, ale celkově se Liz cítí ve svém životě spokojeně. Když však poprvé uvidí v kostele nového reverenda (Guy Pearce), Liz ihned ví, že ona a její rodina jsou v nebezpečí. Postupně se reverend snaží vzít Liz všechno, co miluje. Do jejího života se vrací minulost, na kterou se snažila zapomenout... (mac000)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (421)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Beware of false prophets, which come to you in sheep's clothing, but inwardly they are ravening wolves…“ Vyjma klasického motivu pomsty jsou westernové standardy zadupány do země, dívky z nevěstince krutě zkouší osud a nejpříhodnější čas k ataku nastává, když kovboj na latríně vytlačuje fazole z předchozího dne. Když pomineme religiózní rovinu a odvahu neodvrátit zrak před utrpením, srovnání s Unforgiven je asi na místě. Stejně jako poznámka, že blábolení o díle na feministickou objednávku zavání zabedněností. Dutch western Brimstone sebou navíc nese koncentrovanou sílu, která je umocněna chytře rozsypanou linearitou vyprávění a taky možným nadpřirozeným výkladem. Nelze opomenout, že Guy Pearce se zhostil role láskyplného reverenda takovým způsobem, že na něj budou lidé na ulici nějaký čas namísto žádosti o selfie plivat.. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Drsňácký a krvavý surreal western, kde hlavně ženské plémě je bito. Nemyslím že by na základě dojmů z projekce náboženství mělo být přehnaně pranýřováno, v tomhle filmu je spíš zástěrkou pro rejdy zla ztělesněného magorem a úchylákem. Časová osa je náročná, ale dává krásný kruh a umožnila tvůrcům hezky si pohrát se scénářem. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ufff. Na mě to bylo moc drsný. Utrpení, kterým si hlavní hrdinka prošla, bylo nereálné a mít takovejhle život, tak by nemohla bejt duševně v pořádku. Přitom se mi líbil způsob jakým je vystavěn děj a i to rozdělení na kapitoly není rušivé a dává smysl. Na co nikdy nezapomenu je neuvěřitelně zlý záporák. Megaperverzní reverend, kterej ženy jakýhokoliv věku bičuje, znásilňuje a s oblibou jim dává železné náhubky. Mezi jeho koníčky také patří incest, určitě je velice dobrý stopař / detektiv a s velkou pravděpodobností je i nesmrtelnej. Mno, Guy Pearce si roli užívá a mě se líbilo, že gradovala i jeho zrůdnost. Na konci to i říká, že spasení už nikdy nedojde, a tak si může dělat co chce. Více se mi líbily pasáže s mladší Joannou, jelikož Emilia Jones hrála výrazně lépe, než Dakota Fanning. Takže určitě dobrý film. Možná jsem jen neměl náladu, ale všudypřítomná krutost a utrpení mi zážitek kazily. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nelineární vyprávění perfektně buduje atmosféru, napětí a stupňuje odpor k mrazivému a zfanatizovanému záporákovi. Brimstone přináší syrový pocit utrpení, krutosti, ale k tomu i odpovídající katarzi. Je to jednoduchý koncept. Velice se mi líbí prostředí filmu, celkové moderní pojetí westernu, drsné charaktery a smekám za to, že 145 minut v pomalejším tempu ani na chvilku nenudilo. Pouze v poslední kapitole mě pár negativních věcí cvrnklo do nosu... 9/10 ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Nejsem Westernový fanoušek, ale Brimstone není tak úplně typický western. Provedení atmosféry, prostředí a brutalita je hodně skvělá. Škoda té délky a hluchých míst, nedokázal jsem se tak snadno vžít do děje a udržet pozornost. Rozhodně jde o lepší westernový zážitek a fanoušci budou radostí mlátit hlavou o zeď. Já se uspokojím tím, že se jedná o western, u kterého se nemusím dloubat v řitním otvoru .. 6/10 = 68% ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Guy Pearce (Reverend) a jeho filmová manželka Carice van Houten (Anna) tvoria pár aj v skutočnosti. Zamilovali sa počas natáčania a v auguste 2016 sa im narodil syn Monte Pearce. Vďaka tejto veľkej udalosti dokonca zmeškali premiéru na filmovom festivale v Benátkach. (bj_)
  • Režisér Martin Koolhoven opísal Brimstone projekt ako holandský western. Inšpiráciou mu boli jeho obľúbené talianske spaghetti westerny. (beso74)

Související novinky

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Reklama

Reklama