Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V kině je objevena mrtvola zavražděné ženy. Případu se ujme kapitán Marha, který zjistí, že neznámá nepatřila ani k divákům, ani k zaměstnancům kina. Stopy vedou do sousední tiskové agentury IDOC (Informace a dokumentace). Zaměstnankyně slečna Mouchová pozná v zavražděné svou kolegyni Věru Šimandlovou. Protože oběť měla u sebe mít značnou finanční částku, zahrne Marha mezi první podezřelé ty lidi, kteří o penězích věděli. Vzápětí se však dostane k novému možnému motivu vraždy – k seznamu čtyř vědců, kteří emigrovali na západ… Film Jiřího Hanibala je zdánlivě banální detektivní příběh, který se během vyšetřování rozroste v nevšední zločin organizování útěku vědeckých pracovníků do ciziny. Jeho předlohou byla kniha Václava Erbena "Efektivně mrtvá žena". Známý kapitán Exner, který je hrdinou literární verze, se však ve filmu změnil v kapitána Marhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

Muf911 

všechny recenze uživatele

Stará československá detektivka odehrávající se v Praze. Občas docela zajímavé záběry na exteriéry, aspoň si člověk připomněl, jak to v Praze vypadalo na konci 70. let. Jinak děj trochu vlažný, ale dá se. Příběh se točí okolo zavražděné ženy v přízemí tiskové agentury ve Vodičkově. Podezřelými jsou spolupracovníci a zápletkou je odchod vědeckých pracovníků na západ. Nic extra atraktivního. A navíc ta příšerná manželka toho komisaře. Taková ženská snad ani nemůže existovat. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době poměrně kvalitní česká detektivka kterou jsem neznala, s velmi dobrým hereckým obsazením, kterému bezpochyb vévodil charizmatický František Němec. Pokud se tak člověk přehoupne přes krapet té ideologie, je tu docela ucházející detektivní zápletka, na dnešní dobu samozřejmě ne tak akční. Docela zaujme i vedlejší linie řešící rodinné problémy kapitána Marhy - i když bohužel nedotažená. Výsledně dávám takové lepší 3* s tím, že to je výborné pokoukáníčko na nějaké deštivé víkendové odpoledne. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vida, jak lze původně šlechetnou myšlenku jít pracovat za lepším ideologicky obrátit - soudruzi si se vší věděli rady. Franta Němec a light motiv rodinných vztahů je fajn, stejně jako mordparta Zahajský, Vlach, Bruder Moc mě potěšila malá rolička Ladislava Lakomého, kterého coby herce vůbec neznám, a poznal jsem ho jedině po hlase (nejlepší Alain Delon navždy). Cupák poněkud stranou a ve velmi nepříjemné roli. Somr už před 38 lety vypadal skoro jako dnes. Neválel jsem se blahem, ani jsem neusínal nudou, trochu víc akce by to chtělo. Soudruh kapitán jezdil volhou? ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Škoda nedopovězení příběhu soukromého života kapitána Marhy, postavy Františka Němce. Jinak je tenhle film vcelku sympatická kriminálka se skvělým obsazením, velice dobrou hudbou (ústřední motiv!) a svižnou režií (scény s identifikací těla, sledováním jednoho z podezřelých nebo ta "předpožárová" se obzvlášť vyvedly). ()

Romadoor 

všechny recenze uživatele

No co se týče hulení cigár tak tenhle film překonává cokoliv - už jen to, že hlavní hrdina :spoiler: celý film odolává kouření a na konci podlehne. Vcelku zajímavá je i linie rodinných problémů, která se někde ve 2/3 vytratí a člověk neví jak to dopadlo - jako v životě ostatně často. Jinak pomalé tempo v pořádku k lehké pracovní činnosti + pár zajímavých postřehů jako kachlová kamna v činžovním bytě a tak...ale nějak to postrádá aspoň špetku napětí a taková ta spojovací nitka - unikající čas, který má "pracovat pro vraha" vlastně nemá žádný význam. Jo a ještě úsměvná scéna v závěru kdy hlavní vyšetřovatel o půlnoci asi 5 minut jde do archívu, kde se vlastně odehrála vyšetřovaná vražda...jenom aby tam dostal po palici a následně o vlas unikl smrti.....nemyslím to ironicky, dopadl bych asi stejně :) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se i v porodnici u Apolináře. (Winster)
  • V úvodu filmu jede Volha řízená Karlíčkem (Jiří Zahajský) po estakádě z Vysočan na Prosek. V té době měla svítící zábradlí. (jis)
  • Když tým vyšetřovatelů čeká před kinem na podezřelého, lze spatřit plakát k právě promítanému filmu, kterým je snímek Křidýlko nebo stehýnko (1976). (korbitch22)

Reklama

Reklama