Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do malého městečka El Dorado přijíždí pistolník Cole Thornton (John Wayne). Ten dostal nabídku práce pro místního bohatého rančera Barta Jasona. Jenže Colea přímo v městečku varuje před přijetím této práce jeho starý přítel, místní šerif J. P. Harrah (Robert Mitchum). Bart Jason je zákeřný zbohatlík, který má zájem získat zdroje vody patřící už několik generaci místních rančerů, MacDonaldovým. Po této informaci Cole Jasonovu nabídku odmítá. Při zpáteční cestě do městečka však dojde k nehodě. Mladík, Luke MacDonald, který hlídá přístupové cesty okolo MacDonaldovy farmy, usne na stráži a Coleův příjezd ho vyleká. Rozespalý Luke na Colea vystřelí. Stojí ho to život. Colea Lukeova smrt mrzí, proto jeho mrtvolu i s vysvětlením přiveze na farmu MacDonaldových. Podrobnosti nehody, které Cole vysvětlí Lukovu otci, starému MacDonaldovi, jsou tak přesvědčivé, že MacDonaldové Colea nechají jít. Jediný, kdo se s vysvětlením Lukovy smrti nesmířil, je Josephine (Joey) MacDonaldová, sestra mrtvého. Ta si proto na Colea počíhá v divočině a postřelí ho. Cole je sice zraněný, nicméně by Joey mohl bez jakýchkoliv problémů zabít. Cole to ale neudělá a posílá dívku k otci domů. Po nezbytném ošetření rány odjíždí z městečka. O několik týdnů později se Cole v malém baru kdesi na západě setkává s pistolníkem Nelsem McLeodem. Ten mu také nabízí práci. Opět se jedná o práci pro Barta Jasona. Cole práci sice odmítne, ale dozví se, že se Jason opět rozhodl získat přístup k vodě. Dřív se bál šerifa J. P. Harraha, teď ale šerif propadl alkoholismu, a tak Jason opět shání pistolníky pro svou malou válku proti MacDonaldovým. Cole se ihned rozhodne jet MacDonaldovým na pomoc. Je mu jasné, že jeho přítel-šerif má co dělat sám se sebou. Ke Colemu se přidává mladík, který si nechává podle svého původu říkat Mississippi. Cole mu totiž pomohl s McLeodovou bandou. Ve městečku Cole zjišťuje, že jeho přítel-šerif je už několik týdnů v lihu. O bezpečnost ve městě se stará jeho pomocník Bull. Cole s Bullem a Mississippim rázně udělají šerifově pití utrum. Mississippi umíchá jakýsi dryák, který nalijí opilému Harrahovi do hrdla. To velmi rychle postaví pijana na nohy. Šerif, který má úděsnou kocovinu, zjistí, že se mu směje celé městečko. Nikdo nemá pro jeho pijáckou epizodu kvůli záletné ženě pochopení. Co je však horší, ze šerifa nemají respekt ani McLeodovi muži, kteří se ve městě setkávají se svým povedeným zaměstnavatelem, Jasonem. Ve chvíli, kdy tito pistolníci zaútočí na šerifa a jeho pomocníky, Bulla, Colea a Mississippiho, se zlou se potážou. Léčka, kterou McLeodovi lidé na šerifa a jeho doprovod připravili, skončí smrtí tří pistolníků a zatčením Barta Jasona. Teď je ale jasné, že McLeodovi lidé určitě přijdou zachránit svého zaměstnavatele před jeho vydáním státnímu zástupci... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (207)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Prakticky bych mohl zkopírovat, co jsem napsal k Rio Bravo. On taky ten film je takřka stejný. Schéma tařka stejné, rozložení postav takřka stejné, a viděl jsem to v takřka stejném věku, tj. někdy mezi 12 a 14 lety. Koukám, že pořád opakuju slovní spojení "takřka stejné", ale ono je to opravdu takřka stejné, takřka ve všem. Pravda, je tu přece jen jeden rozdíl, tenhle si pro sebe ukradl vtipně hláškující James Caan, což zachraňuje ty tři hvězdy, protože na Waynea jsem alergický. Jinak to díky naivitě vypadá, jako by to bylo natočené tak o patnáct let dříve. P. S. Jo, uznávám, že tenhle film byl naprosto luxusně nadabovaný Brabcem a Pavlatou. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

No jóó, v El Dorádu, tam to kdysi žilo....pre nás, mladších divákov, je El Dorádo zaujímavé tým, že sme viac zvyknutí ako "spoznávači" starších Waynových westernov na jeho mladšiu verziu a rovnako aj na Mitchumove sebavedomejšie typy z 50tych rokov, ako na ich "kotle" a otrhanejšie šaty. Rovnako máme zafixovaného Caana ako starého mentora, rozdávajúceho rady svojim potomkom a podriadeným, takže v tomto smere je El Dorado dosť paradoxný zážitok. Popravde je obľúbenosť tohoto aj napriek humoru viac menej klasického westernu daná obsadením a chémiou medzi hlavnou štvorkou, nemám pocit, že by som v ňom našiel omnoho viac, ako napríklad v podobnom Rio Bravo. Diváci roku 1966 mali určite radosť, že si mohli pozrieť sto razy videný príbeh, išlo o to, že to mohlo byť s Johnom Wayneom v takejto úlohe naposledy. Len neviem, či je tá dĺžka na škodu alebo filmu prospieva, pretože mi čím ďalej, tým viac mi prirastali títo starí (a jeden mladý) harcovníci k srdcu. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

V klasických kulisách westernového městečka se odehrává netradiční komediální příběh s parodickými prvky. Jistá komediálnost je cítit nejen z dialogů, ale i z charakterů jednotlivých protagonistů a dokonce i ze zbraní. Ano, právě neidentifikovatelná zbraň pro lidi, kteří neumějí mířit, se zdá být původcem většiny adverbálních gagů ve filmu. Vždy když Mississippi vystřelil, nemohl jsem si nevzpomenout na Navážku z Pratchettovi série o Zeměploše, alespoň mám jasno, odkud bral inspiraci (vždyť Pratchett dokonce používá hojně citace z filmu). Největší dík ovšem patří tvůrcům za to, že se dokázali oprostit od klasického westernového schémátka a dokonce si odpustili i podivné zvuky střelby, jakých hojně využívá například takový Vinnetou. Pět hvězdiček nedávám jen proto, že jsem se zpočátku nesoustředil přímo na film a tak mi několik souvislostí uniklo, ale kdo ví, třeba ta chvíle kdy jsem byl ''mimo'' naopak přišla vhod... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tématem příběhu je přátelství dvou stárnoucích mužů, kteří mají víc za sebou, než před sebou. Howard Hawks natočil film o pěkném přátelství, přesně tak, jak si ho představuji, to může ukončit jedině smrt. Příběh nádherně ukazuj, že pravé přátelství mezi muži nevymřelo a že nasadit život a riskovat v zájmu pomoci kamarádovi, kterého si vážíme, by mělo být samozřejmostí. Výjimečně kvalitní western. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Prostredni film Hawksovi trilogie rek je asi ten nejznamejsi z nich, ve kterem po boku Johna Wayna hraji tentokrat Robert Mitchum a mladicky James Caan (kteryho jsem uprimne ani nepoznal, zjistil jsem to az z titulku). Bohuzel je to radu let, co jsem videl zbyly dva filmy, a tak nemuzu nabidnout kvalifikovany srovnani. Z toho co jsem videl se ale jedna o klasickou 'Waynovku' se sebevedomym starnoucim pistolnikem, ktery se vyda na pomoc priteli - stradajicimu serifovi, jemuz visi nad hlavou ortel smrti. Zaporaka hrajici Christopher George byl spravne zaporackej i pres jeho charismaticnost a a humornou vsuvku se staral tentokrat Arthur Hunnicutt, ktery oproti jinym kovbojkam nepusobil krecovite. Za me prijemny 4.5* ()

Galerie (94)

Zajímavosti (22)

  • Členovia skupiny Western Writers of America zvolili tento western za jeden zo 100 najlepších filmov všetkých čias. (westerns)
  • John Wayne se po přečtení scénáře zajímal o roli J.P. Haryho, ta ale nakonec připadla Robertu Mitchumovi. (džanik)

Reklama

Reklama