Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do malého městečka El Dorado přijíždí pistolník Cole Thornton (John Wayne). Ten dostal nabídku práce pro místního bohatého rančera Barta Jasona. Jenže Colea přímo v městečku varuje před přijetím této práce jeho starý přítel, místní šerif J. P. Harrah (Robert Mitchum). Bart Jason je zákeřný zbohatlík, který má zájem získat zdroje vody patřící už několik generaci místních rančerů, MacDonaldovým. Po této informaci Cole Jasonovu nabídku odmítá. Při zpáteční cestě do městečka však dojde k nehodě. Mladík, Luke MacDonald, který hlídá přístupové cesty okolo MacDonaldovy farmy, usne na stráži a Coleův příjezd ho vyleká. Rozespalý Luke na Colea vystřelí. Stojí ho to život. Colea Lukeova smrt mrzí, proto jeho mrtvolu i s vysvětlením přiveze na farmu MacDonaldových. Podrobnosti nehody, které Cole vysvětlí Lukovu otci, starému MacDonaldovi, jsou tak přesvědčivé, že MacDonaldové Colea nechají jít. Jediný, kdo se s vysvětlením Lukovy smrti nesmířil, je Josephine (Joey) MacDonaldová, sestra mrtvého. Ta si proto na Colea počíhá v divočině a postřelí ho. Cole je sice zraněný, nicméně by Joey mohl bez jakýchkoliv problémů zabít. Cole to ale neudělá a posílá dívku k otci domů. Po nezbytném ošetření rány odjíždí z městečka. O několik týdnů později se Cole v malém baru kdesi na západě setkává s pistolníkem Nelsem McLeodem. Ten mu také nabízí práci. Opět se jedná o práci pro Barta Jasona. Cole práci sice odmítne, ale dozví se, že se Jason opět rozhodl získat přístup k vodě. Dřív se bál šerifa J. P. Harraha, teď ale šerif propadl alkoholismu, a tak Jason opět shání pistolníky pro svou malou válku proti MacDonaldovým. Cole se ihned rozhodne jet MacDonaldovým na pomoc. Je mu jasné, že jeho přítel-šerif má co dělat sám se sebou. Ke Colemu se přidává mladík, který si nechává podle svého původu říkat Mississippi. Cole mu totiž pomohl s McLeodovou bandou. Ve městečku Cole zjišťuje, že jeho přítel-šerif je už několik týdnů v lihu. O bezpečnost ve městě se stará jeho pomocník Bull. Cole s Bullem a Mississippim rázně udělají šerifově pití utrum. Mississippi umíchá jakýsi dryák, který nalijí opilému Harrahovi do hrdla. To velmi rychle postaví pijana na nohy. Šerif, který má úděsnou kocovinu, zjistí, že se mu směje celé městečko. Nikdo nemá pro jeho pijáckou epizodu kvůli záletné ženě pochopení. Co je však horší, ze šerifa nemají respekt ani McLeodovi muži, kteří se ve městě setkávají se svým povedeným zaměstnavatelem, Jasonem. Ve chvíli, kdy tito pistolníci zaútočí na šerifa a jeho pomocníky, Bulla, Colea a Mississippiho, se zlou se potážou. Léčka, kterou McLeodovi lidé na šerifa a jeho doprovod připravili, skončí smrtí tří pistolníků a zatčením Barta Jasona. Teď je ale jasné, že McLeodovi lidé určitě přijdou zachránit svého zaměstnavatele před jeho vydáním státnímu zástupci... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (207)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Prakticky bych mohl zkopírovat, co jsem napsal k Rio Bravo. On taky ten film je takřka stejný. Schéma tařka stejné, rozložení postav takřka stejné, a viděl jsem to v takřka stejném věku, tj. někdy mezi 12 a 14 lety. Koukám, že pořád opakuju slovní spojení "takřka stejné", ale ono je to opravdu takřka stejné, takřka ve všem. Pravda, je tu přece jen jeden rozdíl, tenhle si pro sebe ukradl vtipně hláškující James Caan, což zachraňuje ty tři hvězdy, protože na Waynea jsem alergický. Jinak to díky naivitě vypadá, jako by to bylo natočené tak o patnáct let dříve. P. S. Jo, uznávám, že tenhle film byl naprosto luxusně nadabovaný Brabcem a Pavlatou. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

No jóó, v El Dorádu, tam to kdysi žilo....pre nás, mladších divákov, je El Dorádo zaujímavé tým, že sme viac zvyknutí ako "spoznávači" starších Waynových westernov na jeho mladšiu verziu a rovnako aj na Mitchumove sebavedomejšie typy z 50tych rokov, ako na ich "kotle" a otrhanejšie šaty. Rovnako máme zafixovaného Caana ako starého mentora, rozdávajúceho rady svojim potomkom a podriadeným, takže v tomto smere je El Dorado dosť paradoxný zážitok. Popravde je obľúbenosť tohoto aj napriek humoru viac menej klasického westernu daná obsadením a chémiou medzi hlavnou štvorkou, nemám pocit, že by som v ňom našiel omnoho viac, ako napríklad v podobnom Rio Bravo. Diváci roku 1966 mali určite radosť, že si mohli pozrieť sto razy videný príbeh, išlo o to, že to mohlo byť s Johnom Wayneom v takejto úlohe naposledy. Len neviem, či je tá dĺžka na škodu alebo filmu prospieva, pretože mi čím ďalej, tým viac mi prirastali títo starí (a jeden mladý) harcovníci k srdcu. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4,653,000Tržby USA $6,000,000Tržby Celosvetovo $6,000,000John Wayne je pochopiteľne westernová legenda čo rázne potvrdzuje aj v tomto filme plného napätia a výborných prestreliek, kde ako obávaný pištoľník strháva hlavnú pozornosť na seba, j tomu mu slušne sekundujú Robert Mitchum ako pripitý šerif a James Caan ako najhorší strelec divokého západu, ktorý aby niečo trafil potrebuje riadny kanón ale za to z nožom to vie obratne, jeho klobúkom sa tiež nenechajte odradiť je to pamiatka po dobrom kamarátovy. "Kde sú tie časy keď sa točili takéto westerny jeden za druhým, veru už dávno preč." /90%/ ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Môj obľúbený Jamec Caan v jednom z jeho prvých filmoch. Western podľa môjho gusta obsahuje súboj dobrých so zlými, svižnú streľbu, chlapácke hlášky a nejakú tú pohľadnú sexi kovbojku. El Dorado toto všetko ponúka a tak si síce môžem povzdychnúť nad tým, že záporáci neboli zase tak veľmi zlí, ale radšej si to nechám od cesty a znovu si vychutnám skvelé hláskovanie Mississippiho a znechutené bonmoty nedobrovoľne triezveho šerifa. Záverečná prestrelka je celkom slušná. Stopáž je tiež celkom prijateľná. Skvelé herecké obsadenie - John Wayne, Robert Mitchum a James Caan. Toto proste muselo fungovať a tiež to funguje. Dobrý príbeh, dobrý western a výborní hrdinovia, na ktorých vás baví sa pozerať. Sú tu aj vtipné momenty, takže je to pekne odľahčené a je to taká westernová klasika svojej doby. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Howard Hawks uz mal za sebou roku 1966 skusenost s kovbojkou /Rio Bravo/ s hlavnym hercom, takze tato kovbojka je vybornym filmom o hlavnom obavanom pistolnikovi Johnovi Wayneovi. Okrem samotneho Waynea sa tu predstavil aj vyborny Robert Mitchum, ktory bol pre mna samoztrejme noirova ykona /The Night of the Hunter, Out of the Past/. Film El Dorado ma vyborny scenar, k tomu kopu kvalitnych dialogov a prestreliek. Tieto vsetky ingrediencie robia z El Dorada nadcasovu kovbojku, ktoru si vzdy rad pozriem. 100 % ()

Galerie (94)

Zajímavosti (22)

  • James Caan si dal s Johnem Waynem v pauze partičku šachů. Došlo však k hádce, protože Caan obvinil Waynea z podvádění, a zasáhnout musel Robert Mitchum. (džanik)
  • Natáčanie trvalo 84 dní. (westerns)

Reklama

Reklama