Reklama

Reklama

Pramen věčného mládí se nekoná, ale zato je legrace. Americký režisér Howard Hawks (1896–1977) se nesmazatelně zapsal do historie především ve dvou žánrech, v akčním dobrodružném filmu a v bláznivé komedii. Do té druhé skupiny patří také u nás zatím neuvedený snímek Omlazovací prostředek (1952). Originální název Monkey Business je dvojsmyslný a prozrazuje, že jednou z hlavních postav filmu je opice. Roztržitý (jak jinak!) vědec Barnaby Fulton (Cary Grant) pracuje ve vývojovém oddělení kosmetické firmy na omlazovacím preparátu. Když k němu s přispěním laboratorního šimpanze dospěje, spustí se kolotoč bláznivých událostí, v jejichž vleku se ocitne nejen nešťastný vědátor, ale i jeho chápavá manželka Edwina (Ginger Rogersová) a natěšený šéf Oxley (Charles Coburn) s vnadnou sekretářkou (začínající Marilyn Monroe). Film sice nedosahuje úrovně některých předchozích Hawksových děl (Leopardí žena, Jeho dívka Pátek), ale pořád hravě strčí do kapsy většinu dobových i dnešních veseloher. Na scénáři se mj. podíleli známý divadelní autor Ben Hecht a pozdější spolupracovník Billyho Wildera I. A. L. Diamond. Hlavním triumfem jsou tu ovšem herci. Cary Grant měl v té době postavu roztržitého vědce prakticky v malíčku a Ginger Rogersová je mu rovnocennou partnerkou. Velké pochopení pro načasování komických situací tu ukázal (jako mnohokrát předtím) Charles Coburn, jemuž také patří nejlepší věta filmu, když podává své sekretářce koncept dopisu a řekne: „Dejte to někomu přepsat." (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (48)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Hodne dobra vopicarna s totalne naspeedovanym Cary Grantem, ktery si hraje na indiany. Je videt, ze tvurcem je Howard Hakws, protoze komedialni tempo je podobne intenzivni jako v jeho drivejsi Leopardi zene, jen Katherine Hepburn vystridala o trosku slabsi Ginger Rogers. Jako bonbonek je tu Marilyn Monroe, ktera zde ale vic, nez nejakou zasadnejsi roli predvedla spis dekolt. Ocividne nejlepsi vedecti mixeri jsou simpanzi. 7/10 ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Konverzačka s maličkým sci-fi prvkom v staršom americkom vydaní je príjemná, ale dá sa pri nej aj zaspať, hlavne na začiatku. Čakal som, že sa Marylin objaví trochu častejšie a viac ako pár vetami, no nemala tu skoro žiadnu úlohu. To už si viac charakteru zahrala opica, z jej vedeckého výkonu musel mať aj režisér radosť. ()

Reklama

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Rozpustilé, ulítlé, hravé a rozjařené. Cary Grant a Ginger Rogers zahráli "duší desetileté" naprosto dokonale a evidentně si to užili. Nehledejte zde logiku, nějaké zvlášť skvělé dialogy či myšlenky - síla této crazy komedie tkví zejména v povedených taškařicích využívajících ideu dospělých, kteří se díky zázračné formulce na čas chovají jako malé děti. Scény, kdy indiánsky pomalovaný C. Grant předvádí bojový tanec se zpěvem, spolu s dětmi křepčí kolem skalpovaného právníka, kdy G. Rogers laškovně tancuje či výská na chodbě hotelu nebo jako malá holčička pláče pro maminku a spousta dalších patří k nezapomenutelným. (update 2021): Nicméně napodruhé už se mi to líbilo méně. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Priemerna US komedia, ktorej humor sa raz priblizi Europe /je sa na com zasmiat/ ale dost casto sa US styl humoru Europe vzdaluje nie na kilometre, ale na desiatky kilometrov. Cary Granta /North by Northwest, His Girl Friday, Philadelphia Story s istym Jamesom Stewartom/ stale nemam rad, ale snazil sa. Ginger Rogers vsak bola vyborna, ale sama to proste neutiahla. Absurdne scenky vsak zvladnute velmi dobre - to jo : 60 % ()

kareen 

všechny recenze uživatele

To byla tedy divočina. Tahle bláznivá taškařice má už nějaký ten pátek za sebou a na zastaralosti a občas i infantilnosti humoru je to zkrátka znát. Na starší Leopardí ženu, od stejného režiséra, se to nechytá ani náhodou, Cary Grant se tu docela rozjel a ani Ginger Rogers není špatná, ale na okouzlující Katherine Hepburn to nestačí. Marilyn Monroe to v roli naivní husičky sekne, ale více než výstavní čtyřky tady moc nepředvádí. Myslím, že tohle nenáročné dílko se mi z hlavy vypaří dřív, než skončí velikonoce.. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (5)

  • Hlas, který během titulků na začátku filmu říká "Not yet, Cary" je hlas režiséra Howarda Hawkse. (facojurka)
  • Film sa mal pôvodne volať Young Business. (AdamCritic)

Reklama

Reklama