Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

brit84 

všechny recenze uživatele

Mně na tomhle westernu zaujalo jen to, že Šklupku namluvil strýček Skrblík. Ani výrazný padouch tu není, jen "dojemné" story o ožralovi, který přestane pít a stane se opět neohroženým pistolníkem a Johnu Waynenovi zamilovaném do mladé rebelky. To nedávno viděný Muž, který zastřelil Liberty Valance, se mně líbil mnohem víc. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dodnes jedna z nekrásnějších a strhujících balad o pravém přátelství, kterému je lhostejno, jakými chybami trpí jeho nositelé. Co postava, to osobitý a přesto zcela pravdivý charakter. Co postava, to herecká hvězda nejvyššího kalibru. Jenom chudák John Wayne nedostal tu opileckou roli, po které tak bažil tuše, že právě ona by mu mohla poskytnout nejvíce hereckého prostoru. Holt, Dean Martin byl jak známo dokonalým alkoholikem i ve skutečném životě. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príjemný, oddychový western. Wayne je tu obklopený sympatickými ráznymi figúrkami, ktoré napriek svojej nekomplikovanosti a problémovosti pôsobia milo. Rovnako Wayne nie je priamočiary drsňák, v otázkach osobných a citových je to skôr taký "ňouma". Pôvodný dabing je kvalitnejší, na MGM išiel film s novým a stratil trochu zo svojho kúzla. Filmu by neuškodilo výraznejšie použitie nožníc pri strihu. Niekde medzi 70% a 80%, medzi moje najobľúbenejšie westerny 50tych rokov sa ale nezaradil. Mám radosť, že tentokrát vidím Johna Wayna vo filme bez vraždiacich maniakálnych indiánov, to bude spôsobené ale zmenou na režisérskom poste. Wayne je ale stále pod krídlami giganta svetového filmu. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Situování děje z valné části do interiérů šerifova krcálku, hotelu a jedné stáje se podobně jako nažehlené vesty, šátky, košile a další kovbojská garderóba po půl hodině přesytí. Nejinak je na tom polopatické osvětlování veškerých akcí a činů v jinak výtečných dialozích. Zbytek je ovšem bezchybný westernový prefabrikát své (dnes nutně shovívavě přijímané) doby. Už jen pro tu podezřele čistou a pečlivě sestavenou střihovou skladbu prostou disharmonického záběru, fantastickou dynamitovou přestřelku, za skvěle napsané, typizované i obsazené postavy a elegické a na klasický americký western trochu netradiční deguello, stojí zidealizované Rio Bravo za hřích, možná i dva a více. A to, i když se mistr Hawks v minulosti blýskl i v nesrovnatelně lepší kondici. Jasný, jak facka v pravý poledne. ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Vskutku "překrásná" připitomělá slátanina, u které vás bude mrzet jedna ošemetná věc - je to naprostá ztráta času. Jediné, co stojí za zmínku je opijácký Dean Martin s jeho moralizujícím postojem a ještě jeden roztomilý střílející dědoušek. Ovšem, pokud vám stojí za to, dívat se na stárnoucího Johna Waynea srandovně držícího bouchačku a jeho ukecanou ženskou, která polovinu svého hereckého výstupu prořve a další polovinu nudí svými nesmyslnými monology, tak prosím. Já tohle ale tolerovat nemůžu a už vůbec ne z nostalgie. Druhá hvězdička je za skvělou písničku, kterou si střihne Dean Martin s Rickym Nelsonem... ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • Scény v Old Tucson byly postaveny v měřítku 7:8, postavy tak vypadají větší než ve skutečnosti. (džanik)
  • Celosvětová premiéra proběhla 18. března 1959 v New York City. (BMW12)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno