Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

brit84 

všechny recenze uživatele

Mně na tomhle westernu zaujalo jen to, že Šklupku namluvil strýček Skrblík. Ani výrazný padouch tu není, jen "dojemné" story o ožralovi, který přestane pít a stane se opět neohroženým pistolníkem a Johnu Waynenovi zamilovaném do mladé rebelky. To nedávno viděný Muž, který zastřelil Liberty Valance, se mně líbil mnohem víc. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Môj prvý western s Johnom Waynom. Hawks stavia príbeh na klasickej schéme. Film nestojí na prešpekulovaných dejových zvratoch, fantastických prestrelkách a antihrdinoch. Je to o parte nesúrodej štvorici kamarátov, ktorý dávajú na seba pozor. Majú cit pre spravodlivosť a neboja sa nebojácne postaviť buzerácií a zločincom hoci šance na výhru sú často krát malé. Dean Martin a Wayne si skvelo sekundujú a starček Stumpy je postavou na nezaplatenie. Uvoľnuje napätie a zároveň je dobrák od kosti. Tak dobre napísanú postavu som vo westerne už dlho nevidel. A každý jeho vtip funguje. V zásade Hawks natočil veľmi inšpiratívny western, kde to poctivou filmárskou prácou úplne presakuje. Teším sa na zvyšné časti trilógie. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další westernová klasika s Johnem Waynem. Bohužel mi to přišlo hrozně dlouhé a utahané. Celé se to odehrává v jednom městečku v Texasu. John jako šerif se svými pomocníky brání celu, ve které je vrah čekající na soud. Jeho bratr se ho neustále snaží dostat ven. O vedlejší milostnou linku se stará kouzelná Angie Dickinson. "Pistole nechte na plotě." ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Hawksova nepříliš výživná přípravka na báječné EL DORADO (ty filmy mají tolik společného, zejména pokud jde o hlavní postavy, až by se dalo říct, že se jedná o remake). Zatímco pozdější počin dodnes působí svěže, vtipně a nápaditě, RIO BRAVO je několik desetiletí od svého vzniku v zásadě už jen názornou ukázkou skoro až krystalicky čistého amerického westernového idealismu (ploché jednoznačné postavy, přehnaně zřejmé dělení na dobré a zlé, všudypřítomná 'uhlazenost', laciné dobové divácké úlitby typu "roztomilý" žvatlající stařík, kovbojské 'serenády' apod.), mezi jehož přední zastánce patřili právě Wayne a Hawks a s nímž později radikálně zamávali tvůrci jako Peckinpah a Eastwood (ten nejdříve pod vedením Sergia Leoneho a později i sám v pozici režiséra, viz NESMIŘITELNÍ). Tím rozhodně nezavrhuji westernovou 'romantiku', jen ji mám raději v podobě prezentované například SEDMI STATEČNÝMI... 60 - 70 % ()

sud 

všechny recenze uživatele

Špičkový western a jedna z nejlepších ukázek žánru. Někdo by se mohl ptát, proč právě tento film je klasikou, když na svoji stopáž jsou v něm pouze tři malé a jedna velká přestřelka a děj neopustí hranice města. Důvod je jasný. Nádherná atmosféra Divokého západu a hlavní postavy, které jsou propracované hodně do hloubky. Chlapácký šerif Chance (John Wayne) má problémy s půvabnou hazardní hráčkou (Angie Dickinsonová) a ona s ním. Oba se milují, ale jejich povahy jim nedovolují, aby to jeden druhému řekli. Zástupce Dude (Dean Martin) má problémy s alkoholem a druhý zástupce Šlupka (Walter Brennan) s Dudem a s Chancem, kterým musí vařit, nakupovat jim a musí hlídat ve vězení zločince Joa Burdetta (Claude Akins). Mladý pistolník Colorado (Rickie Nelson) nemá problémy s nikým, jako spíš sám se sebou. Umí střílet tak dobře, že o tom nemusí nikoho přesvědčovat. Takže shrňme si to. "Rio Bravo" je western pomalý a klidný a je v něm vše co má být (správní chlapi, záporáci, krásné ženy, láska, napětí, humor a silný smysl pro kamarádství a spravedlnost). A vše jenom dokresluje hudba Dimitri Tiomkina. Super. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • První Hawksův film po čtyřech letech od kritikou odmítnutého a kasovně propadlého snímku Země faraonů (1955). Hawks si po něm dal pauzu a pobýval v Evropě. (džanik)
  • Celosvětová premiéra proběhla 18. března 1959 v New York City. (BMW12)

Reklama

Reklama