Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $5,800,000Tržby Celosvetovo $5,800,000║ Prestrelka sa môže začať - postarší Šerif v podaní Johna Wayne a s pomocníkmi ako Dean Martin hrajúci osobu v určitom po alkoholickom delíriu s výbornou streleckou muškou a s kulhavím starcom s strieľajúcim navôkol na všetko čo sa len pohne, podporovaní výborným strelcom Colorado Ryanom v podobe herca Ricky Nelsona, doprovádzaní sú krásnou strážkyňou dverí Angie Dickinson a proti ním je hromada poštvaných cowboyov s klanu zbohatlíka Nathana Burdetta, je jedným z najlepšie zahraných westernov, ktorému nechýba dobrí príbeh, správne hlášky s odľahčenými vtípkami. Film natočil vtedajší priekupník filmu režisér Howard Hawks. /90%/ ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nedá sa nič robiť. Po dnešnej projekcii som nútený jednu hviezdičku ubrať. Uvedomujem si, že Rio Bravo je jeden z "klasických" westernov, John Wayne ich "klasickým" kladným hrdinom, Dean Martin je lepší herec než spevák, u Rickyho Nelsona je to naopak a Howard Hawks tiež nepatrí medzi režisérske béčka. Všetko teda nasvedčovalo, že si film, na ktorý si už dobre nepamätám, užijem. Chyba lávky. Málokedy sa človek stretne s tak prázdnymi, až stupídnymi dialógmi a monológmi, ako v tomto filme. A nakoľko tam chýba aj poriadna akcia (nepočítam tie trápne strieľačky) a humor je ako z Winnetoua, ostávajú mi z celého, nekonečne dlhého filmu len dve vydarené pesničky. A tie mohli byť nakrútené ako klipy. Svetová kinematografia by tým neutrpela. ()

Reklama

Artran 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé porovnat Hawksovo Rio Bravo s Fordovými Stopaři. Tam, kde Stopaři nabídnou velkolepé záběry divočiny, nabídne Rio Bravo pouhé kulisy městečka. Tam kde Stopaři nahlížejí postavy z hlediska několika let, tam se Rio Bravo omezí jen na několika dnů. A tam kde jsou Stopaři tak úžasně dynamičtí, je Rio Bravo po celou dobu pomalé až vláčné. A přesto mám pocit, že se Hawksovi podařilo něco velkého - z minimálního námětu vydobýt pomocí střihu, barev, hudby a charisma herců nesmírně stylový western místy dotažený až k opojné kráse. Pokud uživatel Foma u Stopařů napsal, že jsou jak román od Tolstého, pak Rio Bravo připomene antickou tragédii. Wayne se pokouší udržet nad vodou svého přítele a alkoholika Martina. Podléhá kouzlu Angie Dickinsonové a zároveň zjišťuje, jak neocenitelnou pomoc získává v mladičkém Ricky Nelsonovi. Kulhavý stařík Brennan neustále skvěle kolísá mezi humornou a tragickou polohou. Čas k závěrečnému střetnutí je vtipně vyměřen barvou Waynových košil. Nad vším se vznáší smrtelně vážná melodie El Dagueiro. Mrtvých nepřátel postupně přibývá. A atmosféra pomalu a neznatelně houstne. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem se dozvědět, co ti tlustí kokoti za oceánem vidí na tom John Wayneovi, kterého tam vzývají skoro jako tamního Boha. Dozvěděl jsem se to. Dlouho jsem neviděl tak kvalitní western. Tento film splňuje v mých očích veškeré aspekty kvalitního westernu. Luxusně napsané postavy, které byly skvěle zahrané sympatickými herci, dostatečně zajímavý příběh, ideální nadhled, umění příjemně dávkovat jemný humor a bezedné vědro úžasné a pravé atmosféry divokého západu. Nikterak mi nevadila délka filmu, i když by pokrácení jistě snesla a hrozně mě bavila chemie a celkově napsaný budující se vztah mezi Waynem a Dickinson. Byl tak akorát romantický, nebral se příliš vážně, ba dokonce nabídl příjemný příval humoru. Zejména za posledně zmiňované před Hawksem opravdu smekám, protože aby mě někdo dokázal dostat romantickou linkou, která mě v naprosto drtivé většině případů ve filmech otravuje, to se stává jednou, maximálně dvakrát za 100 filmů. Příjemně jsem si u snímku zarelaxoval, dokonale mě pohltil svoji příjemnou atmosférou. Dokonce bych se ho nebál označit za film, na který bych dostal chuť v budoucnu znovu a případně mu zvýšil hodnocení. Krása, s Hawksem a Waynem jsem rozhodně neskončil. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Pořádné sousto pro správného konzervativce… Jen další z dobových westernových opusů, progresivního jsem zachytil minimum. Když nic jiného, tak zbývá zábavné obsazení. Veleslavný John Wayne je fotogenickou figurou se zvonivým hlasem a moc hrát proto ani nemusí, byl jsem o to zvědavější na jeho spoluhráče. Po většinu doby zdeptaný a lihem zavátý Dean Martin pobaví už jen při konotaci s jeho v té době poněkud uvadající hudební kariérou (solidní comeback za pět let byl ještě daleko). Jako nedbalý průšvihář je sympatický a celé to bere s nadhledem. Ovšem Ricky Nelson je věc jiná. Dětská sitcomová hvězda věčně pod ochranou scénáře („Určitě střílet umí, jen to nemusí nikomu dokazovat.“) drsňácký part ani trochu nezvládá, působí asi jako ještě nedorostlý Tomáš Holý s prskavkou v ruce, tvářící se, že tasí bezmála světelný meč. Nejpříznačnější je v tomto směru scéna, kdy si oba společně zazpívají. Unavený Martin leží a vyhrává už pomalu obstarožní rytmy, načež Nelson přihodí jakousi popovou injekci v hodně zkroceném rock-n-rollu. Stereotypy se tu střídají bez zastavení, některé jako třeba linka s Angie Dickinson víceméně zabaví, další už méně. Ten žoviální styl hlášek uměřeně náladovým záběrům anonymního městečka příliš neprospívá, navíc Wayne není pro tento humor uzpůsoben. Na těchto klasických westernech je příjemné ležérní a sebevědomě klidné tempo, nicméně stabilní učesanost a nesmyslné pravidla i ve společenských vztazích (která ovšem vychází z vnímání padesátých let), to není nic pro mě. Ať žije Leone…!;) ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • „Umírající“ Ward Bond byl snímán z povzdálí. Bond se totiž ve skutečnosti vrátil k natáčení Wagon Train (1957) a ve filmu tak vidíme jeho dvojníka. (džanik)
  • Gary Cooper po zhlédnutí filmu řekl, že to je „balamucení, nikdo tomu nevěří“. (džanik)
  • Vo filme zaznie skladba „Deguello“, o ktorej Colorado (Ricky Nelson) povie, že ju hrali Mexičania Texasanom, ktorých obkľúčili v Alame. O rok neskôr si John Wayne (tu hrajúci šerifa) zahral jednu z hlavných postáv vo filme Alamo (1960), ktoré pojednáva o tejto udalosti a mimo iné v ňom zaznie aj spomínaná pieseň. (ČSFD)

Reklama

Reklama