Reklama

Reklama

Harry Potter a Ohnivý pohár

  • Velká Británie Harry Potter and the Goblet of Fire (více)
Trailer 4
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2005, 157 min

Navzdory zlým snům, které ho nepřestávají pronásledovat, vydá se Harry s Weasleyovými na čtyřsté dvacáté druhé famfrpálové mistrovství světa. Slavnostní zahájení je velkolepé, v noci však kemp přepadne skupina maskovaných čarodějů, kteří vyvolávají paniku a na obloze vykouzlí obrovskou lebku s hadem v ústech. Znamení Voldemortovo. Je jasné, že se blíží temná doba. Je to zřejmé i z faktu, že se tu bude konat významný Turnaj tří kouzelníků, jehož vítěz získá Ohnivý pohár. Do soutěže se smějí přihlásit pouze kouzelníci starší sedmnácti let. Do Bradavic přijíždí nejen nový učitel obrany proti černé magii Alostor Moody, ale také výpravy ze dvou dalších evropských kouzelnických škol. Zatímco se napjatě čeká na trojici, kterou pohár vybere, začíná vyučování. Moody dává od první hodiny jasně najevo, že bere obranu proti černé magii vážně. Nastává slavnostní okamžik. Pohár vybere do turnaje Cedrica, Viktora a Fleur. K úžasu všech určí ještě Harryho, i když mu ještě není sedmnáct. Podle pravidel se musí turnaje zúčastnit, protože byl pohárem vybrán. Harry zjistí, že prvním úkolem bude získat zlaté vejce, střežené drakem. Kolegiálně to prozradí Cedricovi a oběma se to v napínavém souboji podaří stejně jako Viktorovi a Fleur. Zatímco se chystají na druhý úkol, blíží se velký Vánoční ples. A to ještě netuší, že se závěrečný úkol turnaje změní v děsivou noční můru, která bude někoho stát život. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 111)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejslabší filmový Potter, režie strašně zmatená, ze scénáře člověk, který nečetl knihu, pochopí jen minimum informací, Famfrpálové mistrovství, na které jsem se nejvíc těšil, neobsahuje ani jeden zápas a naopak Rita Holoubková je obsažena zcela zbytečně, protože úplně chybí v knize obsažené vyvrcholení pointy s ní. Zbytečně zabité záběry. Ralph Fiennes jako Voldemort (sice s odřenýma ušima) obstál, ale zbytek nového osazenstva je castingově zvolen povětšinou velmi nevhodně. Třeba taková Fleur - v knize byla popsána jako nadlidsky krásné stvoření (ona to taky byla víla), ve filmu ji hraje průměrná a nezajímavá buchta. Chybí také jakékoliv ztotožnění s hlavními postavami (viz smrt Digoriho - v knize vám to úplně vyrazí dech, ve filmu si toho pomalu nevšimnete). Zatímco první 2 díly se knihám přinejmenším vyrovnaly, 3 a 4 kulhají někde hodně vzadu. Ta třetí * je za obstojnou poslední půlhodinu, která je ale na 157 minutový film hodně málo. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ niekto nezanevrel na potterovskú sériu hneď v úvodnom filme, musí byť teraz veľmi potešený. Tak ako ja, keď už som to spravil pri knihe, čo ľutujem čím ďalej, tým viac. Rowlingovej stále, na moje prekvapenie, nedochádza para. Naopak, stále prikladá do kotla, príbeh sa stále čím ďalej, tým viac zauzľuje a aj dve a pol hodinová čarodejnícka fantasy ma držala stále v očakávaniach z ďalších scén. Vo výprave a grafike, ako aj v pestrosti deja je ťažko hľadať chybu. Azda môžem vytknúť len menej záživnú hudbu, pomerne slabší rozjazd a na štrnásťročných čarodejov, už dospelo vyzerajúcich hercov. 85%. ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý Harry Potter mě velmi mile překvapil, podle ohlasů jsem nečekala žádný zázrak a přesto se mi ho dostalo. Film je nabitý akcí, je velmi temný a napínavý. Nádherný je boj s draky a podmořský souboj bere dech. Velmi mě potěšilo, že dali konečně vetší prostor dvojčatům Weasleyovým, kteří vždy spolehlivě pobaví a velmi pěkný byl i nástup dvou spřátelených škol. Doylova hudba je prostě výborná. Maličká vada na kráse je trochu nesrozumitelný děj pro neznalé předlohy. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Takže aby bylo hned na začátku jasno. Ohnivý pohár je určitě lepší než první 2 díly(které jsem v té době hodnotil docela hodně pozitivně,dnes už u mě velmi klesají), zdaleka ale nedosahuje kvalit trojky. S tím už jsem byl ale smířen hned jak jsem slyšel,že tento díl bude režírovat Newell. U tohoto průměrného režiséra jsem si nebyl výsledkem jist, a negativní ohlasy na tento díl ve mně tyto rozpaky ještě umocňovaly. A právě možná proto mi tento díl přišel vynikající ,protože jsem to od něj nečekal. Newell dobře střídá vtip s napětím a poprvé v celé sérii jsou k vidění i dost dobré efekty. Dětští herci nám zase o něco zestárli a jejich herecké kreace už působí dost věrohodně( ještě aby ne) a nový profesor Brendan Gleeson mě taky velmi potěšil. Kniha byla velmi hodně zkrácena což bylo patrné a ne každému se bude toto zkrácení zamlouvat to je jasné,ale podle mě bylo většina důležitého do filmu dáno,i když některé věci a postavy opravdu velmi chybí a některým postavám bylo dáno moc málo místa (Lucius Malfoy a Sirius na to doplatily nejvíc). Další velká změna je v tom,že ten kdo nečetl knihu se bude ve filmu občas ztrácet a některé věci, které byly naťuknuty ale nedopovězeny si ( narozdíl od čtenáře nedoplní). To je ale věc kterou si bude muset před shlédnutím každý pečlívě zvážit a jako zápor to neberu. Jako zápor beru to,že novým důležitým postavám je věnováno hodně málo scén a ze 4 vybraných kouzelníku se film zaměřuje akorát na Harryho a Cedrica (Krum s Fleur řeknou sotva pár slov). Celý film a všechny úkoly jsou velmi napínavé,ale scéna na hřbitově, která má na diváka působit silným dojmem,působí přesně naopak. V této scéně je hodně důležitých okamžiků,ze kterých šlo vyždímat hodně emocí,mě ale nechala naprosto chladným a to je velké mínus. I přes tyto zápory jsem se ale jako velký fanda předlohy velmi dobře bavil a Newell mě velice mile překvapil. Kdybych to měl říct bodově tak 9/10. P.S. : Napodruhé už je to ovšem horší a po Yatesově patém díle ještě víc, takže se svým hodnocením patřičně klesám. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

People die in this tournament. A já u tohoto filmu naopak umírám nudou. Technicky dech beroucí, příběhově a režijně nejslabší z celé série. Rutinní práce Mike Newella je viditelná v každé scéně. Nemazlí se s filmem jako Cuarón či Yates. On pouze splňuje to, co mu smlouva za tučný honorář nakazuje a právě proto nemá Ohnivý pohár žádnou duši. Je to jen krásná skořápka s prázdným jádrem, které ani návrat Temného pána nezachrání. ()

Galerie (386)

Zajímavosti (144)

  • Při druhém úkolu nezaskakuje za Daniela Radcliffea (Harry) žádný dublér. Daniel musel zvládnout všechny náročné požadavky, kterými mj. bylo vydržet až 30 vteřin bez vydechnutí bublinek. Celý druhý úkol se natáčel v uměle vytvořené nádrži o rozměrech 16 x 16 metrů, která byla 6 metrů hluboká a naplněná více než 2 miliony litry vody. Daniel Radcliffe strávil pod vodou během třech natáčecích týdnů celkem 41 hodin a 38 minut. (ricky4)
  • Neville Longbottom (Matthew Lewis) sice byl tím, kdo Harrymu Potterovi (Daniel Radcliffe) poradil rostlinu žaberník, díky níž může kouzelník vydržet déle pod vodou, ovšem ten, kdo Harrymu onu rostlinu opatřil, byl Dobby, skřítek, vysvobozený Harrym z otroctví a v tomto díle pracující v bradavické kuchyni. (Nick321)
  • V tomto díle jsou odhaleny tři kletby, které se nepromíjejí: Imperius (ovládání ostatních), Cruciatus (mučení) a Avada Kedavra (smrtící kletba). Ve filmové sérii Harry Potter (Daniel Radcliffe) úspěšně použil dvě ze tří těchto kleteb – Imperius a Cruciatus. (Nick321)

Související novinky

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama