Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh z roku 1898 sleduje britského důstojníka Harryho Favershama (Heath Ledger), který se odmítne postavit do čela svého pluku, když zjistí, že jeho regiment odchází do Súdánu kvůli vojenskému konfliktu s "mohamedánskými fanatiky". Přátelé a snoubenka mu pošlou čtyři bílá pírka, která symbolizují zbabělost. Aby znovu získal ztracenou čest, vydá se v převlečení za Araba do Súdánu, aby se mohl dostat za nepřátelskou linii a sloužit britským silám jako špeh a průzkumník. Když je jeho bývalý pluk napaden, Faversham tajně zachrání životy těm, kteří ho předtím označili za zbabělce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Mohlo to bejt nádherný, dechberoucí a šokující drama, ale je tu vidět hodně malej rozpočet díky kterýmu vypadá většina scén hodně lacině a nedotáhnutě. Herecký výkony za moc nestojí a všemi oblíbený Heath Ledger to nijak nezachrání (on má herecky vlastně jen jeden povedenej hit - Temnýho rytíře). Za zmínku stojí hezká hudba, který nebejt tak jde film na jednu hvězdu a možná až do odpadu. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

O tomto filme bolo už popísané veľa, preto iba porovnám svoje názory s tým, čo povedali iní. Herecké výkony sú naozaj nezaujímavé, najlepším mi prišiel Djimon Hounsou, no i ten je vyložene priemerný. Kamera vyčarí niekoľko zaujímavých momentov, ale v globále sa z nej naozaj mohlo vyťažiť viac, najmä v nasnímaní púštnych scenérií, ktoré sú väčšinou akési nemastné-neslané a chýba im určitá veľkoleposť (ako bolo povedané na margo ,,Lawrenca z Arábie"). Častému porovnávaniu práve s ,,Lawrencom" inak nerozumiem. Oba filmy majú príbuzný iba námet púšte, aj tie sú na iných kontinentoch, preto považujem akékoľvek porovnávanie za prehnané a najviacej sa hodí akurát s Van Dammeovým ,,Legionárom". Jediný výraznejšie plus ,,Štyroch pierok" vidím v dynamickom strihu, hoci i ten sa do niektorých kľudnejších scén skôr nehodí. Tu toľko ospevovaná bitka v púšti je podľa mňa skôr lepšie nakrútená a po nej nastupujú už iba čoraz nudnejšie a patetickej scény s ktorými som mal počas sledovania vážne problémy dopozerať ich. Škoda, pretože prvých 20 minút sa to vyvíjalo veľmi sľubne v nadpriemernom hodnotení, väčšinový ostatok je však za slabšie 3*, alebo veľmi dobré 2*. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Beze zvratu, bez hlubokého charakteru, bez uvěřitelného vývoje. Čtyři pírka se i přes snaživé zpomalovačky nebo přehnaně chtěnou velkolepost propadají svým utahaným příběhem a nenápaditými bojovými scénami k nesnesitelné nudě. Záchranou, znamenající unavenou druhou hvězdu, je charismatický Wes Bentley, ale vše ostatní je i přes zdánlivou hereckou kvalitu na úrovni toho nejpředvídatelnějšího šestákového románu. 30 %. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle me docela prijemne prekvapilo, hlavne na Kapura slusne natocenou akci. Film ma zajimavej a docela originalni pribeh, je tu spousta zajimavejch lokalit a kdyz zacne naka bitva, tak je fakt paradne natocena. Navic se film muze oprit o naprosto perfektni vykon Heatha Ledgera a Hounsoua. Nicmene i Bentley se snazi. Celkove by sice snes drobny zkraceni, hlavne cast pred a po udalostma v pousti, nicmene nikdy film nenudi a ja se dobre bavil. ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Největší slabina je nezajímavý příběh, který nudí a zbytečné zpomalování některých scén. Velkým plusem jsou herecké výkony, výborná kamera a perfektní cit pro barevnou kompozici ( a to Kapur má, viďte Alžběty ). Hezky se mi na to koukalo, ale za srdce mě to tedy nevzalo. Někdo skáče pro pírko přes plot, někdo kvůli němu musí až někam do tramtárie. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • Vtedajší britskí vojaci v Sudáne nenosili šarlátovo červené uniformy, ako to bolo vo filme, ale sivé tuniky. (MikaelSVK)
  • Aquol, prodanou princeznu převáděnou přes poušť, hrála súdánská top modelka Alek Wek. (Candice)
  • V mnoha záběrech se po boku britských jednotek objevují také jednotky egyptské. Sůdán totiž spadal pod egyptské chedivství, vazalský stát upadající Osmanské říše. Egypt od 70. let 19. století začal prohlubovat svou závislost více na Velké Británii, která měla silný vliv především v Káhiře a závislost na Osmanské říši se tak stávala čím dál více formální. Mahdího sjednocené pouštní kmeny tak stály proti Britům, Egypťanům i Turkům. (stefji)

Související novinky

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama