Reklama

Reklama

Wind River

  • Velká Británie Wind River (více)
Trailer 2

Stopař Cory Lambert objeví uprostřed zasněžené pusté krajiny Wyomingu tělo mrtvé indiánské dívky. Vyšetřování se ujímá novopečená agentka FBI Jane Bannerová, která do odlehlé indiánské rezervace Wind River přijíždí z Las Vegas, zcela nepřipravená na drsné podnebí, jež tam panuje. Na pomoc s vyšetřováním si přizve stopaře Coryho a společně se snaží přijít na kloub záhadné smrti... (Falcon)

(více)

Videa (17)

Trailer 2

Recenze (1 146)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako režisér Taylor Sheridan trochu hledá styl i optimální rytmus vyprávění, jako scenárista (opět) exceluje. Podobně jako v Sicariovi a Hell or High Water vytváří další drsný prostor, který jako by existoval kus mimo naši realitu. A podobně jako v Sicariovi do něj přivádí trochu naivní ženu, která potřebuje průvodce a iniciátory, aby tu přežila. Tzn. ortodoxní zastánce feminismu ve filmu Wind River nezahřeje. Wyoming je tu především prostorem truchlení, zoufalství a mizejících tradic, sněhovým plátnem mizérie a odevzdanosti, krajinou lovců a stopařů, v níž ženy mizí beze stopy. Sheridan do detektivně-thrillerového půdorysu zapouští osobní příběh o smíření, o přijetí světa, v němž "štěstí bydlí ve městech" a lidé mimo něj mají nanejvýš dost času truchlit a propadat beznaději. Jeremy Renner je obdivuhodný, úsporný jako lovící šelma i zranitelný ve chvíli, kdy ztratí stopu. Předvádí nejlepší výkon kariéry, o tom nemám pochyby. Sheridan si pomalu připravuje půdu pro poslední dějství, jehož vrcholem není přestřelka ani drsná retrospektiva, ale poslední dialog, v němž je skryto všechno podstatné. O lidech, kteří žijí na půdě, jež jim byla ukradena, ztrácejí pouto s předky, nemají před sebou vidinu lepší budoucnosti, jen smutek, který je třeba přijmout. Wind River je melancholický film-portrét místa, akčnější žánrová verze Manchester by the Sea. Sheridan píše slova, krajiny i postavy, které se mě hluboce dotýkají. Věčná škoda, že český divák se v distribuci k Wind River nepodívá... ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Precizní zasněžená kriminálka s mrazivou patinou. Stopař Cory Lambert najde uprostřed pustiny tělo znásilněné indiánské dívky, které v mrazu praskly plíce. Kdo za to může? Příběh je jednoduchý, ale síla spočívá v detailech. Propracované postavy dýchají životem (přesný Renner) a atmosféra zmaru číhá v každé sněhové šlápotě. Pomalejší tempo slouží příběhu dokonale. Výčitky, sebezpytování, silné emoce. Akce je po střídmu, ale finálová přestřelka stojí za to. Velmi uspokojivé. P.S: Dokonalé vysvětlení proč je třeba se mít na pozoru před rádoby přátelskými ožraly. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Wolves don´t kill unlucky deer. They kill the weak ones.“ Poslední část American Frontier Trilogy svého na expozici alergického autora nezapře. Nehostinné prostředí formující charaktery, zaměření na jejich vykreslení na úkor složitější zápletky, víra v inteligenci publika, podvratné pohrávání si se strukturou vyprávění. Neowestern o místě, které neodpouští slabost a původ, humánní příběh o vzájemném propojení bolesti ze ztráty a síly jít dál. Jsou tam slabší místa, ty ale navždy překryje sníh a ticho.. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Moudra chvíli dobrý, chvíli na hranici otravnosti; postava Olsenky trochu nevyužitá; scénář - no, našlapanější bejt mohl. Asi. Jinak každopádně moc fajn túra do zasněžený depky, kde nezapadá ani věčně nevýraznej Renner a kde lovci predátorů udávaj směr. Ultrarychlej přechod do finálního zúčtování byl na první dojem zbrklý WTF, ale zpětně je třeba uznat, že to byl skvěle načasovanej direkt přímo na bradu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, no cítim určité sklamanie. Samotný snímok postavený na pevných základoch skutočného príbehu, by po emocionálnej stránke mohol viac zasiahnuť. Taktiež som očakával temnejšiu atmosféru, no to bude zrejme mojou chybou, keďže neustále porovnávam s klasikou s omnoho vyššou kvalitou. Satisfakcia v podobe vyvrcholenia solídnej story na výbornú, čiže tá "štvrtá", len vďaka tomu. ()

Galerie (240)

Zajímavosti (18)

  • Zhruba v 47. minutě, kdy stopař Cory Lambert (Jeremy Renner) a agentka FBI Jane Banner (Elizabeth Olsen) najdou druhé tělo, je v záběru vidět postava ze štábu. (willy1)
  • Elizabeth Olsen (Jane Banner) zažila počas natáčania tzv. "snežnú slepotu" (zápal očnej rohovky a spojivky). (De Large)
  • Režisérovou prvou voľbou pre obsadenie postavy Coryho Lamberta bol Jeremy Renner, ktorý bol však v tom čase zaneprázdnený natáčaním filmu Prvý kontakt (2016). Následne bol oslovený Chris Pine, ktorý taktiež musel od projektu odstúpiť, pre natáčanie filmu Wonder Woman (2017). Nakoniec sa predsa len Renner dokázal uvoľnit a úlohu získal. (Trip)

Související novinky

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (více)

Chris Pratt spojí síly s režisérem Wind River

Chris Pratt spojí síly s režisérem Wind River

26.10.2018

Chris Pratt (Jurský svět, Parks and Recreation) má teď díky odkladu třetích Strážců galaxie relativně volno, a vzhledem k tomu, že jeho Cowboy Ninja Viking zdá se taky před kamery nijak brzy nedorazí… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama