Reklama

Reklama

Richard Müller: Nepoznaný

  • Slovensko Richard Müller: Nespoznaný (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Richard Müller patří již 25 let k nejvýraznějším osobnostem hudební branže v ČR i na Slovensku. Během své kariéry zažil dramatické vzestupy i pády, jednou dokonce vyhlásil, že s hudbou nadobro končí. Následně se však na scénu vrátil a zároveň se pustil do boje s neléčenou a konzumací drog akcelerovanou psychickou poruchou, maniodepresí. Dokument je intimním portrétem výrazné autorské osobnosti, která každodenně čelí množství osobních problémů i nonstop zájmu fanoušků i bulváru. Samotné natáčení filmu trvalo 3 roky, během nichž bylo natočeno více než 200 hodin materiálu a autoři hojně využívali i „home-video" záběry natočené samotným protagonistou. Dokument v českém kontextu navazuje na umělecké dokumentární portréty analyzující inspiraci, samotu uprostřed davů či prvky autobiografičnosti, ke kterým patří například Amy či Nick Cave: 20 000 dní na Zemi. (AČFK)

(více)

Recenze (87)

David.Darco 

všechny recenze uživatele

V podstate sa úplne zhodujem s mnohými tunajšími recenzentmi. Muller je materiál na niekoľko celovečerných dokumentov. Remo príliš veľa času venuje prípravám koncertov vo vtedajšej súčasnosti. Tie sú repetetívne a monotónne. Mám dojem že sa mánijná depresia, ktorou posledných 20-25 rokov interpret trpí dala zachytiť po formálnej stránke aj šťastnejšie a na menšej ploche. Trpí tak v podstate každá iná konštatovaná (pretože k ničomu inému sa dokument nedostane) súčasť Mullerovho života. Chcel by som vidieť dokument o jeho búrlivých rokoch (nahé vystúpenie, drogy, cestovanie, kontroverzia) v kontraste s hĺbkovou a dôslednou štúdiou jeho súčasného stavu a možných príčin. Chcel by som vedieť viac o jeho rodinnom živote ( V istom rozhovore spomínal, že ho niekoľko krát od samovraždy zachránila myšlienka na jeho deti) o vzťahoch k ženám v minulosti. Chcel by som lepšie poznať jeho politický názor a postoje.... Muller je nesmierne zaujímavý SLOVENSKÝ umelec (netajím sa že pravdepodobne jeden z mojich najobľúbenejších). V podstate mi ani nenapadá nikto takto vhodný na samostatný, obsiahly dokument (z pohľadu hľadania prieniku kvalitného intelektuálneho umenia, zaujímavým životným príbehom a zároveň šancou osloviť a zaujať aj širšie publikum). Muller je v tomto u nás fenoménom, ktorý žiaľ (a smutne trefne - zároveň pochybujem o takomto autorskom zámere - a ak aj taký bol, tak je značne kostrbatý) zostáva nespoznaný. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Šíleně trpící absencí popisek zúčastněných účinkujících a blízkých známých, včetně letopočtů konkrétních flashbacků, tohohle, jinak výjimečného člověka! Jinak velmi zajímavá kamera a pohledy do zákulisí na rýšův troskoidní stav. Špatně nazvučené dialogy pak celou zajímavost pohřbily dokonale.... 70 % pro tohohle mého oblíbeného interpreta ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Richard M, v dokumentu připomíná obrovského Moby Dicka na konci sil, okolo kterého krouží hejno kosatek dychtivě čekajících na příležitost si ukousnout kousek z jeho těla či duše..... dost smutná podívaná, nicméně za autora hovoří hlavně dílo a pár písniček tohohle pána se (určitě nejen mně) vrylo do duše a provází mne desetiletí.... ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

pohled na nemocného člověka bývá vždycky smutný,ať už si za to může sám nebo ne....v kontrastu s jeho bujnějším obdobím o to smutnější....držím Vám palce,Richarde ()

Homer Simpson 

všechny recenze uživatele

Škoda, jestli opravdu bylo natočeno přes 200 hodin materiálu a režisér si do dokumentu vybral těchto 90 minut a navíc je podal v téhle souvislost, pak by se měl nad svým dílem zamyslet. Trochu mi to připomínalo Hoteliéra s Lanďákem, protože si takovýhle dokument Richard Müller za svou kariéru nezasloužil. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Richard Müller je presne ten prípad, ktorý by mohol slúžiť ako reklama proti drogám. Z veľkého speváka zostal už len duch, ktorý môže niečo vyťažiť zo svojej minulosti, ale spev už nie je ako býval, keď nepozná texty vlastných piesní. Podobne je to aj v tomto dokumente. Zaujímavejšie sú archívne zábery zo súkromia alebo zo starých koncertov a na novom materiáli je mi ho iba ľúto, ako nedokáže súvislo rozprávať a je odkázaný na starostlivosť druhých. Škoda, že asi kvôli autorizácii dokumentu, sa do neho nedostalo skoro nič z rozhovoru so Soňou, rozhovor len začne a už aj končí slovami, že to nebolo ľahké. Je z toho nakoniec úplne priemerný dokument, na ktorý ísť do kina by bolo chybou. –––– Myslíš si, že sa mýlim, keď si myslím, že moja žena je krásna ako obrázok? ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Hlavní problém je asi to, že to je vlastně o ničem. Dokument, co popisuje Richarda Müllera v nějakém určitém stádiu jeho života s několika záběry na minulost. A tím to končí. V podstatě nic konkrétního z jeho života. Vše si musíte bez pardonů domyslet a nebo vědět už předem. To je asi problém. Je mi jasné, že tvůrci to mysleli jinak a třeba nějak různorodě. Ale primárně když koukám na skoro až biografický dokument, tak nějak čekám, že se o dané osobě dozvím víc. Bohužel z dvou řádků wikipedie jsem se dozvěděl za deset vteřin víc než z hodinu a půl dlouhého filmu. A to je dle mého silně špatně. ()

haluska11 

všechny recenze uživatele

richard muller s NEPOZNANÝM a kamil fila se SÍLOU se mohou chytit za ručičku a společně vytvořit subžánr dokumentů portrétující politováníhodnou degradaci dospělého bílého heterosexuálního muže. muller do sebe sice píchal trošku jiný matroš, ale aspoň si neříká genderman. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Pohled do skoukromí známého Slovenského zpěváka si nebere žádné servítky a ukazuje Richarda Müllera v nezáviděníhodných situacích ze kterých je patrné, že v době natáčení dokumentu na tom umělec nebyl vůbec dobře a po většinu času vypadá jako zdravotně chátrající lidská troska sotva schopná normálního života. Je to zajímavý, ale velice smutný pohled na hudební legendu, který ukazuje, jak nezřízený životní styl dokáže ovlivnit život v pokročilejším věku. Snímek zaujme, ale postupem času už nemá příliš co nového nabídnout a pouze se opakuje a ukazuje, že ve výsledku nemá nějaký jasnější záměr a nemá příliš co říci kromě zmíněného zprostředkování bídného zdravotního stavu zpěváka. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Tady už chyběl jen funus. 😞 Maniodepresivní psychóza- jasně, ale o startovačích se tady toho moc nenamluvilo. Kdo neví, co všechno do sebe RM dokázal kdysi narvat, ten se to z tohoto smutného, v podstatě bilančního filmu nedozví. Jinak k němu nemám výhrady- poctivá, promyšlená věc. ()

.baris. 

všechny recenze uživatele

Celý tenhle dokument vystihuje sám Richard Müller v jedné ze svých písní: "Spočítaj ma, koľko ma je, všetky drobné porátaj".. ()

Trakot57 

všechny recenze uživatele

Prajem Rišovi, aby už našiel svoj pokoj a tú pomyselnú pláž, na ktorej bude sedieť a maximálne skladať texty, ktoré mali vždy čo povedať publiku napriek častokrát veľmi osobnej povahe. Už by som sa na jeho mieste netrápil živým vystupovaním a radšej nech si nájde niečo menej stresujúce, čo ho stále môže živiť a baviť (skladanie textov). ()

Psice 

všechny recenze uživatele

Tak jo, začněme samotným názvem filmu – proč se tak jmenuje? Co se mám z dokumentu dozvědět nového, nepoznaného o Richardu Müllerovi? Abych pravdu řekla, nedozvěděla jsem se o něm téměř nic … Po příchodu z kina jsem usedla k internetu a začala hledat souvislosti, což asi neměl být úplně účel dokumentu, že? Pokaždé je pro mě těžké hodnotit dokument, protože by měl v ideálním případě zachytit realitu. Jenže – kde ta realita leží? Řekla bych, že pravda bude někde uprostřed. Na jednu stranu jsem ocenila to, že nebyly v dokumentu přetřásány Müllerovy proslulé „výstřelky“, na druhou stranu si nejsem úplně jistá tím, do jaké míry je dokument úmyslně seskládaný tak, aby vytvářel dojem, jaký vytvořil – tedy přestávat zachycovat realitu, ale upravovat ji … Vzhledem k tomu, že jsem měla možnost provázet životem lidi s duševním onemocněním, byla bych v rychlých soudech opatrná. Pro okolí je skutečně velice těžké rozeznat, kdy dotyčného motivovat k činnosti, nenechat ho propadnout apatii a kdy jej zase raději nechat být a dopřát mu klid. Dokument byl zřejmě natáčený v obdobích, kdy byl Müller ve stavu netečnosti a emocionální oploštělosti - kam zmizela jeho mánie? Solidní psychiatr přeci dokáže předepsat medikaci (obzvlášť takové super star), která by měla co nejmenší negativní dopad na běžné fungování daného člověka a měla co nejméně vedlejších účinků. Je jasné, že si teď Müllerův předchozí zhýralý život vybírá svou daň, ale je to s ním opravdu tak špatné, jak nám to dokument (a bulvární média) podávají? Není to taky tak trochu laciné? Je opravdu Müller loutkou v rukou svých manažerů? Je to chudák, kterého mám litovat ? Kdepak, já Müllerovi věřím – věřím, že má v sobě dostatek vnitřní síly ke změně … že ji v sobě objeví a použije. A hlavně - vím, že to jde! ()

Maura 

všechny recenze uživatele

Dokument prázdny ako pohľad hlavného protagonistu. Divákovi neponúka informácie, ale dojmy a to pomerne iritujúcim a nezáživným spôsobom. ()

godycz 

všechny recenze uživatele

richard je profik. ale dokument je naprosto nakokot. asi 6x po schodoch, jako by nemel zadny jiny hit. pochopil jsem ze ho umele udrzuji na sedativach aby "prezil." posledni uvaha ve filmu u kapacek...byla dle meho presne to co by mel rozhodnout richard a ne nekdo jiny. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Najlepšia ukážka malosti a úbohosti bol Mullerov ochrankár. Okolo neho pijavice stratené bez jeho krvi. Richard si otvoril cestu do pekla v mladosti a teraz peklo požaduje svoju daň. A on to dobre vie. Na druhej strane, bez podporných látok by zrejme nebol dosiahol ten status, ktorý mal a čiastočne ešte má. Sám to priznal lebo úprimnosť mu nechýba. Inak pekná reklama na skupinu Fragile.. ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Dost silny dokument, neviem ci sa da povedat ze dobry, ale podla mna kvalitka. Mullerove stavy su dost sila, zabery z minulosti zaujimave. [#36/2017] ()

cure 

všechny recenze uživatele

Dokument to nie je pekný, ale je poctivý a pravdivý. A tak to má byť. Richard, napriek všetkému máš moje uznanie za to čo robíš. Verím, že budeš pokračovať a ešte nájdeš vyrovnanie a pokoj v duši aj tu na zemi. Vďaka, že napriek vlastnému nepokoju ešte stále dokážeš pomáhať a dávať radosť pokoj a istotu veľa ďalším ľuďom. Má to všetko stále zmysel. Dokazuje to aj tvoj najnovší album 55, ktorý by už možno nebol, ale je a to je super, lebo stále si vždy pripravený a nespoznaný frajer v exprese Tón s cigaretkou na dva ťahy a biolektrovíziou v očiach. ()

siloalampa 

všechny recenze uživatele

Byť takú dobu s kamerou pri Richardovi a dozvedieť sa z jeho vlastných úst iba to, "že si 100 000-ový Cayenne, ktorý sa mu páči môže kúpiť za 80 000, ale napriek tomu si ho nekúpi, lebo je dosť kazivé" - je trošku málo. To bola zároveň jediná scéna, pri ktorej som sa zasmial. Neosobné a trošku vykonštruované očami režiséra. Myslíte si, že Richard sa nevie obliecť, alebo vystúpiť z auta? Jeho psychická choroba mu to hravo umožňuje, akurát má pri sebe ľudí, ktorý sa mu neuveriteľne pchajú do zadku. Diagnóza vážna, ale človek nie. Mimochodom je pravda, že posledný naozaj dobrý album vydal v roku 2004, ale to neznamená, že tento dokument nemohol naplniť svoj potenciál. *** len kvôli výpovediam Ivy a Soni, z ktorých by sme sa chceli takisto dozvedieť čosi viac. Pochopiť totiž jeho súkromie znamená pochopiť naplno jeho tvorbu... ()

Reklama

Reklama