Reklama

Reklama

VOD (1)

Mistr napětí vykresluje v tomto psychologickém thrilleru fascinující portrét psychicky narušené ženy a muže, který se ji snaží zachránit. Marnie (Tippi Hedren), notorická zlodějka a lhářka, pracuje jako sekretářka Marka Rutlanda (Sean Connery) a snaží se ho okrást. Mark impulzivně požádá nemocnou krásku o ruku a snaží se dopátrat příčin její posedlosti. Když se vinnou strašné nehody Marnie dostane až na samý okraj smrti, Mark ji v nevyhnutelném šokujícím závěru donutí postavit se čelem svým démonům i minulosti. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (170)

lesumir 

všechny recenze uživatele

A je to tady opět. Psychologicky laděný thriller z dílny největšího mistra ever forever Hitche, kde se nám vedle mystiky taky rozjíždí pořádná romanťárna! Co já bych bez něj dělal, vždyť všechny romantické filmy se můžou jít zahrabat. Tu dokáže nejlíp vykreslit on a k tomu přikořenit nějakou tou špionáží nebo úchylkou nebo čímkoliv jiným. Tippi se mi líbila už v Ptácích a Connery mi sedl. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Na mňa príliš zdĺhavé, neustále zbytočne pripomínajúce postihnutie mladej ženy. Také dve tri scény úplne zbytočné, pričom byť to o 30 minút kratšie, rozhodne by to malo lepší spád, a človek by neprepadal nude. Zlý film to nie je, téma je ako vždy Hitchcock-ovsky zaujímavá a pútavá, len som to zrejme Ja, čo sa nie vždy dokáže vcítiť do samotného príbehu. Každopádne, aspoň to vysvetlenie v závere stálo zato, a presne zato tá tretia, inak je tento snímok omnoho viac romantickou drámou, než thrillerom. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Marnie je dvadsiatym Hitchcockovým filmom, ktorý som videl. Naďalej považujem niektoré z nich na čele so Psychom za vynikajúce filmy, ale v žiadnom prípade sa nebudem ospravedlňovať za to, že nechápem genialitu nejakého režiséra, ani prihadzovať hviezdičky podľa renomé režiséra. Marnie som pozeral iba ledabolo, pretože ma celý príbeh nezaujímal, "Tippi" mal Hitchcock vyhodiť už v polovici nakrúcania Vtákov a nie ponúknuť jej ďalšiu úlohu, hudba ma rušila a film bol zostarnutý do takej miery, že to prekážalo aj keď by som mal byť ako senior tolerantný. Takže som hodnotením vyjadril názor, že ak by Hitchcock Marnie nenakrútil, jeho filmografia by tým neutrpela. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Důvody, proč se na Marnie podívat a dát 5*? 1. Alfred Hitchcock. Máte-li rádi jeho filmy, určitě si nenechte ujít ani tento počin. 2. Výborné psychologické drama. Námět tohoto snímku je vskutku dobrou sondou do psychiky lidí. Naskýtá se tu pohled, co vše může způsobit trauma z dětství. 3. Napínavé scény, občas thrillerová pasáž, výborná hudba. Znalci Hitchcockových filmů jistě vědí, jak dokáže Mistr pracovat s budováním napětí, atmosférou scén, doplňovat ji hudbou nebo naopak tichem. 4. Atmosféra. Sice mnohé exteriéry jsou vyloženě ateliérové, ale to nevadí. Například závěrečný déšť a poté rozjasnění je dokonalou ukázkou režisérova citu pro ten pravý feeling scén. 5. Herci. I když vás u filmů Alfreda Hitchcocka nezaujme tak zcela děj, vždy si můžete být jisti, že si režisér vybral dokonalé herce! Ať už více či méně známé, pokaždé je radost sledovat jejich představení. Tentokrát obsadil tehdy aktuálního Jamese Bonda, Seana Conneryho, a byla to dokonalá volba. Sice si v jeho roli dovedu představit i jiné herce, ale Sir Connery postavu Marka ztělesnil naprosto bravurně. Výtek nemám ani k Tippi Hedren či Diane Baker. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Dnešní optikou je těžké pochopit proč Marnie byla ve své době považována za propadák. Vždyť ve svých kvalitách nijak nezaostává za ostatními slavnými díly Alfreda Hitchcocka. Ve filmu jsou přesně takové momenty, které od mistra očekávám, tedy chvíle kdy z filmu září totální zvládnutí filmařského řemesla. Pro mě není Marnie o nic horší, než třeba Psycho nebo Vertigo. Mezi vynikající pasáže patří například ty, ve kterých sní hlavní postava noční můry, úniko po vyloupení trezoru, nehoda na koni a celý závěr. Některé scény již sice technicky zestárly, ale fanoušek i po letech ocení jejich rafinovanost a invenci. Důvodem propadu tak asi mohla být jedině určitá kontroverze tématu, kdy se ve filmu otevřeně řeší frigidita, náruživost a vůbec chvíle jež definovaly postavu Marnie. To mohlo být pro tehdejší konzervativní dobu příliš, protože i dnes film překvapí otevřeností v některých tématech. Každopádně tyto scény jsou pro film nezbytné a právě scénář, tak jak je, patří mezi ty nejlepší na jaké Hitchcock sáhnul. A nutná poznámka: svělý casting a geniální souhra vizuálu s hudbou Bernarda Hermanna. Ale to je víceméně taková samozřejmost, kterou je téměř zbytečné zmiňovat. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (22)

  • Tippi Hedrenová a Hitchcock spolu při natáčení příliš nekomunikovali. Neměli spolu dobrý vztah poté, co Hedrenová nebyla spokojená při natáčení jejich předchozího filmu Ptáci (1963). (ČSFD)
  • Natáčeno od 26. listopadu 1963 do 19. března 1964. (facojurka)
  • Alfred Hitchcock chtěl, aby v Marnie hrála Grace Kelly, která už filmy po svatbě s monackým knížetem netočila. Kelly souhlasila, ale její manžel byl přinucen monackým lidem, který si nepřál, aby Kelly hrála ve filmu chorobnou zlodějku, jí účast zakázat. Grace následně od plánovaného natáčení ustoupila. (Hwaelos)

Reklama

Reklama