Reklama

Reklama

Na téhle cestě je něco podivného. Příliš mnoho věcí se tu vyskytuje ve dvojicích. Tenisová hvězda Guy (Farley Granger) nenávidí svou nevěrnou ženu. Tajemný Bruno (Robert Walker) nenávidí svého otce. Není to dokonalé východisko pro žertovný návrh: „Zabiji tu tvoji, když ty zabiješ toho mého?“. A teď se dívejte, jak Alfred Hitchcock posiluje dualitu lidské povahy. Čím déle se budete dívat, tím více uvidíte. „Není to fascinující?” ptával se často mistr napětí. Popravdě řečeno, je to dvojnásobně fascinující, protože Hitchcock natočil dvě verze Cizinců ve vlaku. Původní verze jje naprostá thrillerová klasika. Nedávno nalezená, delší pracovní britská kopie nabízí „překvapivé zdůraznění Brunovy okázalosti, způsobu, jakým je přitahován ke Guyovi i jeho psychotické osobnosti” (Bill Desowitz, Film Comment). Odhalování Brunovy skryté podstaty, skvělé scény (tenisový zápas, rozpadající se kolotoč) a napětí, které dokáže vytvořit jen Hitchcock, dělají z tohoto filmu prvotřídní jízdu. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z mých četných setkání s Hitchcockovou tvorbou jsem si odnesl dojem, že jeho věhlas se poněkud přeceňuje. Řada titulů se nedá zařadit jinam než do běžného průměru své doby a některé slavné tituly se vyznačují takovou mírou naivity, že se jim to nedá odpustit ani s ohledem na letopočet vzniku filmu. Cizinci ve vlaku patří k menšině, která snese přísný pohled i dnes. Pravda, ve scénáři to občas skřípe (ve scéně odehrávající se v pokoji Brunova otce jde už spíš o logický faul), vývoj děje je místy poněkud chtěný, ale vše bohatě vyvažuje vynalézavá atmosférická Hitchcockova režie. Jeho thriller je opravdu zajímavý z hlediska konstruování jednotlivých scén, tím, jak rafinovaně pracuje s obrazem a vyvolává v divákovi přesně ty pocity, o které stojí. Své hrdiny nepředstavuje střihem na jejich tvář. Kamera sleduje střídavě nohy dvou mužů, kteří se k sobě osudově blíží. Ze stylu chůze, barvy a vzhledu bot můžete o postavách vytušit první informace. Ústředním motivem dramatu je podvojnost. Dva muži si zkříží cestu, střetnou se dvě osobnosti, dva způsoby myšlení a hodnotové žebříčky. Jeden vraždí, druhý cítí vinu, jeden páchá zločin, druhý z něj má prospěch. Jestli je Hitchcock považován za mistra napětí, tady to skutečně potvrzuje. Tenisový zápas, kde se pravidelně mění pohled na bojující hráče se střihy na časomíru a paralelně probíhající děj v zábavním parku, nebo scéna se zapalovačem v kanále jsou ukázkou promyšlené filmařiny mistrovské třídy. Zvrácený sociopat Bruno je navíc v seznamu Hitchcockových záporáků jednou z nejzajímavějších postav, má charisma a Robert Walker si s jeho herecky vděčným charakterem opravdu pohrál. S ohledem na scénář to nejvyšší známka nebude, ale v určitých rysech je tento starý kousek fascinující. Celkový dojem: 75 %. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Strangers on a Train určitě není špatným filmem ale je tu jasně vidět že se tu pan režisér ještě hledal a postupně si utvářel svůj specifický styl který se mi tak líbí. Scénář také chtělo více doladit. [6,5/10] (Warner Bros.) (Čb. /// Produkce: Alfred Hitchcock /// Scénář: Raymond Chandler, Whitfield Cook, Czenzi Ormonde podle románu Patricie Highsmithové /// Kamera: Robert Burks /// Hudba: Dimitri Tiomkin /// Nominace na Oscara: Robert Burks (kamera)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Můj vůbec první noir film. Šel jsem do toho díky Hitchcock. Bohužel mi to přijde jako jeden z jeho slabších kousků. Opět se to točí kolem vraždy. Známého tenistu potká ve vlaku náhodný chlapík. Dají se do řeči a postěžují si na své problémy. Onen chlapík jménem Bruno má šílený nápad, všechny jejich starosti vy vyřešily dvě vraždy. Tedy každý by zabil oběť toho druhého, ať to není nápadné. Tenista Guy samozřejmě tento šílený plán odmítne. Poté, ale záhadně zemře jeho žena mu dojde, že to asi ten šílenec myslí vážně. Odmítá ale splnit dohodu a zabít Brunova otce. Podaří se mu z této nepříjemné situace vybruslit? "Mohu mu prohledat kapsy?" ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Tak já vám nevím, jestli s tím Hitchcockem mám praštit, nebo né....Vertigo mě nebavilo vůbec, tohle mělo dost dobrý začátek, ale ke konci došel Cizincům úplně dech. Zatím to u Hitche mám 3:2, ale do všeho dalšího půjdu asi jen v nějakém návalu odvahy a odhodlanosti, abych to kladné skóre zbytečně neprznil. 60% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Ačkoli mě právě tento typ filmů od Alfreda baví ze všech nejvíce, tak mi tento Noir příliš nesedl. Celkový příběh na pozadí není špatný, co se nápadu týče, ale jeho vývoj mi přišel poněkud zívací. A když píšu "poněkud", tak to ze mě hovoří pouze uznání k Hitchcockovi. Kvalita a zajímavost po celou stopáž pořádně kolísala. Snad jen závěr byl tradičně kulervoucí a zapomínal jsem dýchat. Dost mě také nasral předvídatelný happyend. Naprosto průměrný snímeček. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (36)

  • Ve scéně, kdy Bruno hledá zapalovač ve stoce, Alfred Hitchcock osobně vybíral jednotlivé položky smetí, které ležely na podlaze. (Kulmon)
  • Postava Bruna byla pojmenována podle Bruna Richarda Hauptmanna, usvědčeného z vraždy Lindbergova dítěte. (Kulmon)
  • Guy, tenisová hviezda, usiluje o politickú kariéru skrz vzťah so senátorovou dcérou. Pre Hitchcocka je politika, vláda či symbol demokracie vždy spätý s predstavou usporiadaného života. V tomto filme je to snemovňa Kongresu, vo filme Sabotér (1942) to bola Socha slobody, v neskoršom Na sever severozápadnou linkou (1959) to je súsošie prezidentov Mount Rushmore. (Biopler)

Související novinky

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

11.08.2021

Ve věku 93 let v pondělí v kalifornském Thousand Oaks zemřela herečka, producentka a spisovatelka Patricia Hitchcock, jediná přímá potomkyně legendárního režiséra a mistra napětí, Alfreda Hitchcocka.… (více)

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (více)

Fincher a Cizinci v letadle

Fincher a Cizinci v letadle

14.01.2015

Jak před 17 lety zjistil Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting), remakeovat Hitchcocka není zrovna dobrý nápad. Z jeho předělávky Psycha byl akorát velký průšvih, jemuž se nyní pokusí vyhnout David… (více)

Reklama

Reklama