Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Miroslav DonutilOndřej Vetchý jako nerozluční přátelé v příběhu o velké odvaze a vlastenectví. Film o řeckém migrantovi z konce 40. let minulého století, který přijel do Československa, aby uprchl před občanskou válkou a našel zde svůj nový domov. Hlavní hrdina Archimedes (O. Vetchý) je jedním z vojáků, kteří do Československa přijíždějí v první migrantské řecké vlně. Děj je vyprávěn očima dnes již dospělého chlapce Arise, synovce Archimeda, který vzpomíná, jak se útěkem z Řecka do tehdejšího Československa jeho strýci změnil život. Archimedes nachází brzy po příjezdu velkou oporu v sousedovi Novákovi (M. Donutil), který svým zapšklým přístupem k bolševikům nejprve Archimeda moc nechápe, i když ho má rád, ale je nakonec jediný, kdo mu porozumí. Jejich společná snaha o to, aby se Archimedes v Československu dobře usadil, ale i následná snaha o to, aby mohl zase emigrovat zpět do Řecka, navozuje roztomilé, dojemné i komické situace. Ty jsou důkazem toho, že když je někdo dobrým člověkem, je nepodstatné, kde se narodil nebo žil, jak vypadá a jakou řečí mluví. Scénář Petra Hudského vznikl na základě autobiografických vzpomínek režiséra George Agathonikiadise. (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Film je natočen dost zvláštně a právě proto má i zajímavou poetiku. Je to určitě tím, že to netočil Čech a české historie se týká také jen z poloviny. Filmy, kde ukazují nadřazenost státní moci v dobách socialismu, mohu stále znova. A několik nelogičností můžeme pro celkovou pohodu klidně odpustit. 70%. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Ne-ne. Bohatě mi stačí tyto šílené (české!) rodiny poslouchat v sousedství, ještě se na to dívat ve vysílání, proboha jen to ne. Donutilovských typů je příliš, i když jen tiše sedí na židli a tváří se důležitě. Natož když promluví. Nutno uznat, že mu tyto role líných a neustále nespokojených seladonů a protivných budižkničemu náramně sedí. ()

Reklama

6thSun 

všechny recenze uživatele

Z nějakého důvodu jsem si myslel, že to bude drama, takže mě hodně rychle začaly denervovat nesmysly, jako je zapřísáhlý komunista, jenž obratem zahazuje odznak s Leninem, nebo že se všichni naučili česky rychleji, než to kdy dokáže Chantal Poullain. které je zde již asi sto let. Ale ani poté, když začalo být jasné, že tady jde hlavně o sluníčkovou komedii, nebylo možné přehlédnout zkratkovité scénky nebo rovnou absurdní situace, kdy si dospělí lidé seriozně říkají o výrobu křídel z ptačího peří. Nic však nepřekonalo cestu vlakem, který nikdo neprohledává, aby nakonec dorazil přímo před barák hledané osoby, která samozřejmě bydlí u moře v idylické vesnici a do minuty objímá špinavého, cizím jazykem mluvícího a zcela určitě šíleně smradlavého zarostlého cizince. ()

kitram71 

všechny recenze uživatele

Moc jsem se bavila! Pekny pribeh umocneny mrazenim v zadech pri pomysleni, ze se jedna o autenticke vzpominky rezisera. Samozřejmě, nad lecčíms člověk musel trošku přimhouřit oči, jinak by lehce nabyl dojmu, že prchat na západ bylo tááák snadné, ale film celkově výborně fungoval, tak co řešit ;) A plne jsem si uvědomila, ze rozpocet filmu je sice dulezity (a zde jde poznat, ze se jedná pouze o tv film), daleko vic ale zalezi na vedeni hercu - dnes jsme se shodou okolnosti divali na Sverakuv Po strnisti bos take s Ondrou Vetchym. Tak toporny výkon hercu (nemluvě o plytkem pribehu) uz jsem dlouho neviděla a o to vetsi radost mam pri shlednuti standardne vyborneho výkonu panu Vetcheho a Donutila. Moc pekne! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To, že je film spíše legrační, než vážný, mu jde určitě k dobru. Vážné téma tu tvůrci totiž zpracovali poměrně zábavnou formou, že některé momenty si moc rádi připomenete i na druhé shlédnutí. V tomto filmu se totiž objeví Ondra Vetchý coby zarytý řecký komunista a Miroslav Donutil coby typický Čech. Zpracováno je to na televizní film opravdu dobře. Jen závěr byl na můj vkus až moc vážný. Určitě nebyl špatný, ale do samotného vyznění filmu mi nesedl. Na televizní poměry se ale jedná o hodně slušně natočený film, který si rozhodně zaslouží větší pozornost. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Na dvoře domu, kde bydleli Novákovi a Archimédes, si můžeme v několika záběrech všimnout, že je vyskládán novodobou zámkovou dlažbou, což je vzhledem k době, kdy se film odehrává, naprostý nesmysl. (tommahol)
  • Tanec, který řečtí partyzáni tančí s dívkami z nevěstince, je tanec Sirtaki, známý též jako Zorbův tanec. (majky19)
  • Scény z husí farmy se natáčely v Křižanově. Úřad, ve kterém soudruzi jednají o ubytování řeckých partyzánů je budova Divadelní fakulty JAMU v Brně. Nevěstinec, ve kterém jsou ubytování řečtí partyzáni, je situován do Zámku Hoštice. Scéna na nádraží, kam řečtí partyzáni přijíždějí, byla natočena na nádraží v Lednici. Scéna, kdy má Archimedes (Ondřej Vetchý) s Penelopou (Dana Černá) rande, se odehrává v Denisových sadech v Brně. Svatba Archiméda a Penelope je natáčena v Kostele Nejsvětějšího srdce Páně v Brně-Husovicích. Dům, kam se Archimédes společně s rodinou nastěhuje, sídlí na ulici Františkánská v Brně. Scéna, kdy Karel (Miroslav Donutil) říká Archimédovi, aby na něj počkal před hospodou, se natáčela v Brně na Petrově. Scéna, kdy Goldstein (Tomáš Töpfer) uprchne horkovzdušným balónem, se natáčela v Lesním lomu v Brně-Líšni. [Zdroj: Filmovamista.cz] (majky19)

Reklama

Reklama