Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodina hejkala Huga obývá poklidně starou vilu na pokraji města. Sladký strašidelný život, v němž si Hugo hejkal, jeho paní Patricie a její matinka Žofie čarovaly, vodník Bubla se staral o dušičky a víla Jitřenka si tančila lehkonohé tanečky, změní vpád úředníka Patočky, který má na obecním úřadě ve správě evidenci budov. A jak zjistil, za dům už pěknou řádku let nikdo neplatí nájem a nikdo v něm ani oficiálně nechce bydlet, především proto, že tu straší. Přesto tu žije jakási šílená rodinka. Verdikt je nemilosrdný: zaplatit nebo se vystěhovat! Čím však platit, když pan Hugo za hejkání nemá žádnou mzdu a paní Patricie míchá pouze lektvary, po nichž se může člověk proměnit ve zvíře či filmovou divu ale peníze nevyčaruje? Nedá se nic dělat, strašidla budou muset do práce a jejich děti – Ester a Eleonor do školy. Vypadá to jednoduše, ale život obyčejných smrtelníků bude pro strašidelnou rodinu složitější, než se na první pohled zdálo. Jak se bude dařit vodníkovi v prádelně, víle jako primabaleríně tanečního souboru a hejkalovi jako hvězdě místního divadla? A odolá paní Patricie svodům své první lásky – upíra Ignáce z Temešváru? A co pan Patočka? Setkání s lidským světem, v němž platí jiná pravidla, než v tom pohádkovém, přinese řadu komických i napínavých situací. Naši hrdinové musí zapojit nejen kouzla a čáry, ale také rodinnou soudržnost, lásku a odvahu, aby dokázali přelstít úředního šimla a zvítězit nad nástrahami „obyčejných" lidí. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (244)

Kri-kri odpad!

všechny recenze uživatele

Recept na tento film: vezmeme velký kus Babovřesek, přidáme "Hardyho Fotra" (tlučhořologové chápou), špetku dr. Mráčka, to vše dlouze podusíme v hrnci českého kapitalismu, nakonec dochutíme kořením z oplzlostí a nevkusu. Servírujeme s bandou současných (ne)herců z Ordinace, Rodinných pout a dalších nekonečných kravin. A máme navařeno, příjemné zažívání. P. S. Komu tyto ingredience schází, může vzít zavděk šaratici, účinek vyjde nastejno a ušetříte si čas, v případě návštěvy kina či koupě DVD i peníze. Opět se potvrdilo, že jediné Troškovy komedie, které za něco stály natočil ještě za socialismu. 0% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za zatím neokoukanou Saru. Naopak to, co předvedla Tereza Kostková, tomu se říká totální neherectví, Prkenná podlaha je proti ní modurit. Celé je to strašidelně strojené, ne jenom Trošku. Dobrých nápadů je tu jako obvykle hodně, ale těch špatných ještě víc. Rááááádio Impuls! Bronislava neznám, a i když mi celou dobu trošku připomínal Poláška, jeho hejkal by se skousnout dal. Pak si ale vždycky vzpomenu na Kostkovou (a chudáka Dvořáka, takhle debilní roli si asi nezasloužil, i když byl v té celé bídě až docela miloučkej) a házel bych kamením. ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Asi polovica hodnotení je tu buď 100% alebo odpad. A tak som išiel do kina, s úmyslom zaujať k filmu objektívne stanovisko. Ale úplne subjektívne musím povedať, že to je najlepší Troškov film a asi najoriginálnejšia ponovembrová česká rozprávka. Rozhodne nie je vhodná pre malé deti, ale dospelí aj teenageri si ju užijú. Vtipov je tu menej, ale fungujú dobre a doplňajú ich odvolávky na pop kultúru. Toľko diskutovaná pasáž mi neprišla neakceptovateľne amorálna - veď šlo o humor. Jediná postava, ktorá ma nevýslovne iritovala bol Nárožný. Naopak potešili Polívka, Šimčák, Řehořová a Sandeva. Dej bol na české rozprávkové pomery veľmi dynamický a prepojenie strašidelného a obyčajného sveta sa vydarilo snaď ešte lepšie než v Dívce na koštěti. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Když se Troška a Kališ začnou šermovat kokotama nad scénářem, tak to zaručeně musí skončit průserem. Bylo by naivní si myslet opak, protože v posledních letech je pro ně film pouhým nosičem reklamy. Obsazení pěkných ksichtů navíc zaručuje slušný příjem z kin, i když Polívka je dřevák a Sandevě by někdo měl konečně oznámit, že není herečka. ()

noriaki odpad!

všechny recenze uživatele

Sara Sandeva je fakt pěkná baba. Tím by mohl výčet kladů skončit, protože zbytek je bída kombinovaná s trapností. Děj šel naprosto mimo mě. Scény se postupně střídaly, objevovaly se mizerně napsané postavy a sem tam se scénář pokusil o cosi jako humor. Nebudu ale Troškovi křivdit. Možná to vůbec nebyla komedie. Možná to pitvoření a zoufalé přehrávání mělo nějaký specifický účel, na který jsem bohužel nepřišel. Pokud ne, tak je mi z herců - a nejen dospělých, ale hlavně dětských regulérně smutno. Jestli chcete vidět všechny neduhy české kinematografie na jednom místě, pustit si Strašidla je dobrý nápad. Vida, takže i druhý klad mají. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (8)

  • „Kostýmy strašidelné rodiny v rodinné komedii Zdeňka Trošky jsou z 90 procent navrženy a ušity přímo pro tento film. Nejprve jsem chtěla postavy roztomilé netradiční rodinky odlišit od obyvatel malého městečka pouze částečně, ale pohádkový žánr a podrobný rozbor scénáře umožnil odtrhnout je od současnosti. Drobná vznášecí kouzla, topení vodníkem a proměny v kočku mne nakonec dovedly ke kompletnímu zpracování kostýmů. Některé triky vyžadovaly více variant, a tak jsem měla možnost vytvořit krásnou kolekci,“ uvedla kostymérka Lucie Ulíková. (SONY_)
  • Film byl natáčen celkem v lokacích: Zámek Líšno a Liteň, Základní škola Františka Josefa Řezáče v Litni, Veteránů "U MED.Věda"- Řevnice, Prádelna "Quido" Praha 3, 1. Toušeňská, s.r.o, Kino Řevnice, Městský úřad Řevnice a ZUŠ Řevnice (Brydnis)
  • Karel Dobrý musel absolvovat návštěvu zubní ordinace, kde mu vzali otisk a vyrobili speciální zubní náhradu, kterou používal při natáčení jako upír Ignác. (Brydnis)

Reklama

Reklama