Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (19)

  • Kasárna jsou na adrese Pilotů 12, Praha-Ruzyně. Muzeum se nachází na zámku Suchdol a hřbitov u kostela sv. Jana Nepomuckého, Praha-Velká Chuchle. (sator)
  • Interiér archeologického ústavu se točil v Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy (Viničná 7, Praha - Nové Město), zatímco exteriér v zadním traktu Archeologického ústavu Akademie věd ČR (Letenská 4, Praha - Malá Strana). (sator)
  • Kaple se nachází na zámku Roztěž u Kutné Hory. (sator)
  • Exner (Jiří Vala) bydlí na adrese Malá Štěpánská 2032/6 v Praze na Novém Městě. Houska (Josef Kemr) bydlí na adrese Jos. Janouše 404 v Doksech. (sator)
  • Houska (Josef Kemr) má vůz Tatra 600 neboli Tatraplan, osobní automobil střední třídy vyráběný v letech 1948 až 1951 firmou Tatra, n. p. a následně do roku 1952 podnikem AZNP Mladá Boleslav. (sator)
  • „To ty štekle,“ říká Housková (Gabriela Vránová), když padá ze schodů. Slovo „štekle“ pochází z německého „Stöckelabsätze“ – vysoké podpatky. (sator)
  • Smaltovaná kuchyňská linka v bytě Holubové (Dana Reimová) má název Norma a vyráběla je smaltovna ve Frýdlantu nad Ostravicí od 50. let až do 90. let 20. století. (sator)
  • Exner (Jiří Vala) má v kanceláři rozhlasový přijímač Tesla 1009A „Barcarola“ z let 1961–1964 od výrobce Tesla Bratislava, n.p. Doma pak má rozhlasový přijímač Tesla 528A „Rondo II“, jenž se vyráběl v letech 1959/61 v Tesla Praha - Hloubětín, n.p. Jaroslava Holubová (Dana Reimová) má doma televizní přijímač Tesla Lotos 4211U-2, vyráběný v letech 1961–1964. Výrobcem je Tesla Pardubice n.p. Housková (Gabriela Vránová) má v bytě rozhlasový přijímač Tesla 525A „Kvarteto“ z let 1958–1959 od výrobce Tesla Bratislava, n.p. Houska (Josef Kemr) má v bytě rozhlasový přijímač Bezdra Special 47 z let 1946–1949 od firmy Výroba radiofonického zařízení Bezdra Praha. (sator)
  • Vozy, které se ve filmu srazily, jsou česká Praga Piccolo 16. série z roku 1930 a ruský vůz GAZ-M-20 Poběda – automobil střední třídy vyráběný mezi lety 1946–1958. (sator)
  • Jaroslav Válek, který zde hraje policistu, roli odehrál stejně jako svou stylizovanou postavu, které se říkalo Smutný muž. S touto stylizací robotického muže bez emocí vystupoval po estrádách a v televizi. (sator)
  • Kapitán Exner (Jiří Vala) jezdí automobilem Bugatti Type 50. Tento vůz má osmiválcový, kompresorem Roots přeplňovaný motor o objemu 5 litrů a výkonu 167 kW. Rok výroby tohoto vozu je 1931. Karoserie byla vytvořena u firmy Sodomka. V současné době má RZ (SPZ) PZ-82-50. V.Č. podvozku je 50128. Vozů tohoto typu bylo vyrobeno 65 kusů. (PaulxH)
  • Objekt archeologického naleziště je stále zachován v původním stavu v obci Bylany na Kutnohorsku. Na vchodu do objektu stále visí původní cedule „Archeologický výzkum“, na které byl nápis pro film upraven na „Běloves“. (Standik24)
  • Filmovalo se také v obci Bylany a v Kolíně. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Natáčelo se v obci Miškovice a na zámku Roztěž. (nylo)
  • Při výpočtech shody otce a syna je použit sovětský počítač Ural 2, vyráběný od roku 1959. (tomas.sulc.7)

Reklama

Reklama