Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Recenze (955)

Capri2016 

všechny recenze uživatele

Ďalší výborný fantasy film od majstra rozprávača Guillermo del Toro. Tentokrát nám rozpovedal trochu desivú love story, ktorá je nezvyčajná, čistá a zároveň funguje úplne bez slov. Pohľad, pohyb, pocit to všetko hraje prím v tomto nádhernom ľúbostnom príbehu, v ktorom láska prekoná všetky prekážky. Výborná Sally Hawkins v hlavnej úlohe nemej, ale zároveň veľa "vravnej" ženy, ktorá sa zaľúbi do nepredpokladaného monštra, alebo záchrancu? A keď nám Elisa zaspievala svoju pieseň lásky, ako keby som sa vrátila do dôb veľkých love story z prvej polovice 20. storočia. Pre mňa jeden z najkrajších ľúbostných príbehov posledného roka, možno rokov... A rolu hlavného záporáka si vychutnal Michael Shannon a túto rolu stvárnil skvelo. Tento film bol nominovaný na 13 Oskarov a v každej kategórii úplne zaslúžene! Pre mňa 80% a len krôčik k dokonalosti! ()

Toolshed 

všechny recenze uživatele

Až na tú okate násilnú akožeartovú scénu s tancom a absolútne nelogické/dementné správanie postáv v niektorých momentoch tak, aby to vyhovovalo posunu deja, to je dosť príjemná fantasy chuťovka, ktorá občas ťukne na temnejší/hororovejší kláves a veľmi pekne to zaznie. ()

BlackWizard 

všechny recenze uživatele

Guilermo proste vie,a vie urobiť aj romanticky film hodne svojským spôsobom.Nádherný vizual je samozrejmosťou,hudba skvelá a výkony hlavne Shannona.Jedine co musim vytknúť je trošku prepalena stopaz.O 20 minut menej a je to za 5. ()

bigmatko 

všechny recenze uživatele

romantická fantasy s prvkami japonského monster porn. Del Toro uletel vo svojich predstavách a vytvoril štýlové prostredie aj charizmatické postavy, ktoré na pozadí konfliktu studenej vojny prežívajú príbeh plný podivností s erotickým niekedy priamo sexuálnym podtónom. V závere sa nakoniec ukáže, že ono to až také medzidruhové vôbec nebolo. Začiatok by sa mi hodil aj ako preguel k Helboyovi a vôbec mi to nevadilo. Masturbačný stereotyp v úvode však dostatočne naznačil v akom duchu sa film bude niesť. Hudobne je to milé americké retro, vizuál je výborný a celkovo je tento príbeh mierne úchylne spracovanie intímneho vzťahu podivného stvorenia, o ktorom sa toho moc nedozvieme a upratovačky s prekvapením. ()

Starejsi 

všechny recenze uživatele

Veľmi som tej emócií neuveril, ale ako celok to bolo pekné a jednoduché. Možno si niektoré nominácie na Oscara zaslúžili iné filmy. Jasne tam cítiť Desplatov hudobný podpis (i keď v Grandhoteli Budapešt bol OST lepší), čo bola asi najpozitívnejšia časť tejto snímky. ()

lenkqudx 

všechny recenze uživatele

13 nominácií na Oscara a najväčší favorit na zisk Best Picture. Ale zaslúžených? Film by som si bez týchto nominácii a celého "hype" okolo nepozrela, pretože nie som veľký fanúšik fantasy filmov a Guillermo del Toro ma sklamal už pri Crimson Peak. Aj napriek tomu som ale čakala nejakú bombu, ktorá ma zhodí zo sedadla a vysvetlí mi dôvod, prečo všetci tento film tak milujú. Prekvapenie sa nekonalo. Už od začiatku ma snímka nebavila, len ťažko som sa premáhala, aby som to tie dve hodiny vydržala. Zápletka nelogická (Sally Hawkins a nejaký "rybočlovek" ako si to spolu užívajú? fuj), herecké výkony slabé (až na Octaviu Spencer, za ktorú dávam tú jednu hviezdičku), hudba síce pekná, ale ani za svet si ju neviem vybaviť, a dej veľmi ľahko predvídateľný. Nerozumiem dôvodu, prečo mal niekto potrebu vôbec natočiť tento film. ()

kotrlak 

všechny recenze uživatele

Dámy a pánové, tak od flicku olepenýho navrhovanejma oskarama jsem čekal něco úplně jinýho. Přinejhorším nějakej moderní sci-fi příběh ve stylu 'Abyss'. Místo toho jsem v úžasu čuměl na dvouhodinovou infantilní retropohádku o lásce němý uklízečky a bublající žábronožky, která jakoby z prdele vypadla netvorovi z černý laguny. Komediální nádech tomu naštěstí dává král záporáků Michael Shannon, bez kterýho by tenhle flick snad ani nebyl koukatelnej. Jinak přesnej komentář od mistra Verbala, kdyby tvář žabince natočili alespoń tak vtipně jako Verbal napsal komentář, tak si to vychutnám od začátku do konce a má to aspoň čtyři hvězdy! A něco pro pobavení - https://www.novinky.cz/kultura/464321-pravdepodobny-vitez-oscaru-ukradl-pribeh-z-divadelni-hry-tvrdi-zaloba.html ()

Dr.Str. 

všechny recenze uživatele

Je tam monstrum a přesto to není horor. Je tam nahota a přesto to není porno. Udržuje vás v napětí a přesto to není thriller. Od začátku příběh diváka udržuje v Burtonovském duchu a pod tlakem barev vystupujících z šedivosti. Chování postav je tak přirozené a pochopitelné, že dokážete fandit všem a o to víc vás zamrzí, jak některé postavy skončily. Jenže když film skončil, nedoznívá vám hudba v uších, nejste ohromeni a nezačíná vám pracovat fantazie. Film přináší jen lehce absurdní děj naruby občas promísený prolomeným tabu, aby se posunul dál, a nevyřčená myšlenka zůstane na konci přehlušena pohádkovým zvoncem. Proto si zaslouží jen 60%, tedy tři hvězdičky. ()

Denzen 

všechny recenze uživatele

Predvídateľný príbeh založený na téme, ktorú sme videli už tisíckrát s príšerou vyzerajúcou takmer tak isto ako Abe z Hellboya. Ale je to zase ten Toro, ktorý celú tú nudu dokáže ozvláštniť niekoľkými zaujímavými momentmi, či už brutálnymi alebo dojemnými. A na Oscarov si to určite zaslúži ísť, výkon napríklad takého Shannona bol perfektný. ()

titi74 

všechny recenze uživatele

Rozprávka pre dospelých natočená vo farebnej škále čiernobielych 60 tich rokov , ked sa predbiehali sovieti z američanmi vo vede a technike, dokresluje dej romanticko až poeticky vnímané dielo , o nemej upratovačke čo vlaka originalne a tajomné čudo z amazonky do svojej blízkosti. Pokračovanie netvor z čiernej laguny na štýl niečo medzi strihorukym edwardom , kraska a zviera v starom šate a novodobom prevlečení. Čo sa týka formy , štylu , uhlu pohľadu a zahratia najkrajší film guilerma a asi aj filmu roku 2017 ()

baron156 

všechny recenze uživatele

Ve stylu hororové a romantické pohádky. Tolik nominací na Oscara mě překvapilo, ale zaslouží si ho. Připomíná mi to ruský film Člověk obojživelník, ale tady to režíroval del Toro. ()

earthworm 

všechny recenze uživatele

Dost nuda. Vlastně jediná část, kdy mě film pořádně zaháčkoval byla akční půlhodinka, předtím se čekalo než se něco začne dít, a potom na koncovku. Vizuál pěknej, příšerák vypadá skvěle, ale nijak to se mnou nehlo. Nejvíc mě bavil Richard Jenkins. A vzhledem k tomu, že Shannona mi bylo spíš líto, než že bych ho nenáviděl, tak je se mnou asi něco špatně. ()

Dumaru 

všechny recenze uživatele

Sally Hawkins je geniálna herečka a aj preto som si musel pozrieť Podobu vody, v ktorej stvárnila hlavnú úlohu. Dej v skratke (že sarkazmus): Upratovačka sa zaľúbi do obojživelníka vydaného napospas nemilosrdnému agentovi, ktrému už od začiatku lezie príšerka na nervy. A preto sa rozhodne teta upratovačka mokráska za pomoci svojich sympatizantov uniesť a urobiť si z neho mokrého slizom obaleného priateľa, a to po každej stránke. Atmosféra rokov minulých a herecké obsadenie je na výbornú, ale ten dej je taká kravina až sa to môže niekomu páčiť. Za mňa tri hviezdičky, keď už pre nič iné aspoň je to spestrenie vo filmovom svete,,, ()

Jarda68 

všechny recenze uživatele

Romantická pohádka,která se odehrává v "romantickém" období Studené války. Velkolepá výprava,působivá hudba Alexandera Desplata,kvalitní herecké výkony Sally Hawkins a Michaela Shannona. Toť hlavní kvality letošního držitele Oscara za nejlepší film. 75% ()

TheKleofa 

všechny recenze uživatele

Plytká pohádka. Celou dobu jsem čekala, že z děje vyplyne nějaké hlubší, třeba i filozofické, sdělení nebo zkrátka že to bude ve výsledku celé dávat alespoň smysl. No nedávalo. Velké zklamání od jindy perfektního del Tora. Za zmínku ale rozhodně stojí vynikající výkon Michaela Shannona (kdyby byl Mexičan, mohl za to třeba mít Oscara, a dokonce i zaslouženě). ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Prvoplánová oslava jinakosti. Když už člověk není "rybí muž", tak by měl být alespoň černoch, homosexuál nebo němý(á). Hlavní je nebýt maskulinním heterosexuálním bělochem, což je to nejhorší možné existující stvoření. Žánrově něco podivného mezi pohádkou, špionážním thrillerem a retro romantickým filmem. ()

trx2010 

všechny recenze uživatele

Tam kde film končí, by se teprve měla objevit nějaká zápletka. Bohužel neobjeví i přes dlouhou stopáž. Děj je totiž jasný od začátku. Chybí mi napětí, překvapení, či nějaké nutkání probudit divákovu fantaziii. Recept ale zafungoval. Když smíchate hendikepovanou, homosexuála, pár černochů a mimo druhovou lásku...je z toho oscar. Zamyšlení na závěr, snad někajý fyzim či biolog odpoví. Pokud žabí muž pocházel ze sladkovodní Amazonky, proč potřeboval k životu sůl? Jak by asi dopadlo omráčení taserem když prší jako prase a obě osoby jsou mokré jako psi? ()

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama