Reklama

Reklama

Začalo to v Los Alamos

  • USA Trinity and Beyond: The Atomic Bomb Movie
USA, 1995, 92 min (Televizní verze: 2x51 min)

Obsahy(1)

16. července 1945 byla pod krycím kódem Trinity odpálena v Novém Mexiku odpálena první atomová bomba na světě. 6. a 9. srpna 1945 provedly Spojené státy dva atomové útoky na Japonsko a to pochopilo, že další boj je marný. 2. září téhož roku 2. světová válka skončila. Začala ale nová éra vědy a techniky, vojenství a také mezinárodních vztahů. Spojené státy, které zpočátku držely atomový monopol, dále úspěšně vyvíjely a zkoušely účinnější bomby. V roce 1949 byla americká veřejnost šokována, když SSSR provedl výbuch vlastní atomové pumy. Začaly atomové závody a "studená válka" měla v průběhu padesátých a začátkem šedesátých let několikrát šanci přejít ve "válku horkou". Do atomového klubu vstoupily ještě Francie a Velká Británie. V roce 1963 se mezinárodní siutace zklidnila, když vstoupila v platnost smlouva o zákazu jaderných pokusů v ovzduší. Celých uplynulých sedmnáct let se totiž většina jaderných testů odehrávala v atmosféře. To ale málokdo tušil, že v říjnu 1964 vystoupá k oblakům atomový hřib "Made in China"... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

No už hodně dlouho sem nebyl lidským chováním tak zhnusen jako při tomhle snímku. Věděl jsem, že proběhly testy jaderných i vodíkových bomb, ale že se dají napočítat skoro ke 350 jen na straně USA je neuvěřitelné. Kolik peněz, prostředků, životů lidí i zvířat a životního prostředí při nich bylo zničeno je až nepředstavitelné. Je velmi poučné takový snímek vidět, až se zase budem divit jak se příroda obrací proti nám, můžem se vinit sami. Tyhle testy mají následky ne jen na dekády, ale na stovky let. A jak jinak všechno hnala kupředu dobře vymyšlená propaganda pár papalášů kterým se celou dobu plnily kapsy penězi obyčejných lidí, kteří se jen mohli kolikrát divit proč jsou tak nemocní, řídnou jim kosti a umírají na rakoviny po celých vesnicích. No a pár lidí to sleduje jako 3D kino v reálu, no mazec ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Pro mykology naprostá povinnost... :-) Ne, vážně. Jde o fascinující, výborně seskládaný a svým způsobem velmi smutný dokument. Naplňuje bezvýchodností a nicotou. Nemá cenu to rozebírat, já osobně jsem v rámci strachu o své duševní zdraví mírný optimista (co se týká budoucnosti lidsva), ale tento dokument nepodbízivě ukazuje, jak blízko tyhle bomby jsou a co všechno by mohly "dokázat". ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Dokumentární stránky by mohla být mnohem, mnohem dál. Přezto to to dílko podmanivé, originální, s perfektní atmosférou a hudbou. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Tematicky zajímavé samo o sobě, že bych si z fleku přečetl i nějakou tu publikaci,. Teprve s obrazem -krystalicky čistým ve FULLHD pochopitelně- to nabere takové grády až jsem čekal, že každým okamžikem vykoukne Godzilla zpoza nějakého toho atola :) a hudebním doprovodem jako když Wagner potká Poledourise je zkáza dokonána. Teď už jen dokoukat ten Manhattan. ()

Richard_Ba 

všechny recenze uživatele

Úchvatný dokument, ktorý je kolážou súdobých materiálov nám predstiera "najlepšie" scény z povojnového Amerického tajného projektu skúšania jadrových zbraní. Chronologicky a zároveň s exponenciálne stúpajúcou magnitúdou výbuchov sa nám autor snaží ukázať devastujúce účinky jednotlivých Kilo-, Mega- tonových bômb a ich následky.____Mňa osobne uchvátilo vidieť aké následky zo sebou prináša jadrový výbuch. Scénky boli veľmi kľudné, žiadna (Ľudská) krv nebola preliata, a predsa dokáže záber jednotlivých výbuchov vyvolať pocit hrôzy. Veľmi podarený dokument, ale nie vďaka režisérovi, ale vďaka autentickým materiálom, ktoré sa dodnes zachovali. ()

DeLaMorte 

všechny recenze uživatele

Velice poučný děsivý film o věcech,které se snad nikdy neměli stát...tolik ran co jsme udělali naší "matce zemi" se asi jen tak nezahojí...ještě že je to největší atomové šílenství tak nějak pod kontrolou páč kdyby jsme pokračovali v takových masivných testech jako v padesátých letech tak by jsme tu zřejmně už asi nebyli.Ovšem jako dokument opravdu výborný! ()

rosscrock 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený a zajímavý dokument doporučuji ke shlédnutí jak začínajícím, tak i pokročilým mykologům. A Marilyn Monroe a její nezapomenutelná hláška? Hypnotizující stejně jako veškeré záběry hřibů a hříbků... ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Parádně udělaný dokument, který odkrývá historii vzniku atomové bomby v poměrně solidní podrobné formě. ()

marttaN 

všechny recenze uživatele

Jeden z nej dokumentů o zbraních hromadného ničení a o hromadném pokusu o zníčení sama sebe. Navíc je u toho naprosto skvělá hudba. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Po takovém dokumentu si už říkám, miluju dokumenty. Poučné pro všechny, kteří teď odsuzují ameriku a její přehnanou invenci. Výlet do minulosti a ke kořenům. 6.5/10 ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Dokument plný fascinujících jaderných explozí (uvědomuji si, že fascinující není to správné označení ve spojení s jadernými výbuchy, ale nemůžu si pomoct), které prováděly Spojené státy s několika informace, co zrovna měli k dispozici Sověti a na konci zmínka o čínském jaderném programu. Za zmínku stojí i epický hudební doprovod moskevského symfonického orchestru. Výsledný dojem jen kazí nesourodost mezi prvním a druhým dílem - není plynulá návaznost mezi díly. ()

parabellum 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument o atomových a vodíkových pumách, vřele doporučuji všem army pozitivním lidem i jako odstrašující příklad třetí světové války. Klady tohoto dokumentu jsou: perfektní hudební dobrovot, podrobná historie vývoje bomb, videa která zachycují odpaly na vodě, ve vzduchu a na zemi. Dal bych pět plných ale ke konci už to začíná být lehce stereotypní. Zaslouženě dávám 85%!!!!! ()

IXOXI 

všechny recenze uživatele

Zbytečně akční, zamlčující informace, jednostranně zaměřené, plné zdlouhavých záběrů ..... a vyhýbající se otázkám, které musejí napadnout snad každého. ()

radagast 

všechny recenze uživatele

Vcelku velmi dobry dokument o vyvoji nuklearnych zbrani, pocas ktoreho som si neustale opakoval "Vy sialenci! Vy sialenci!!!". Pobavila ma scena, ked Japonci uspesne odpalia svoju atomovku a potom sa tam zenu na konoch. Lol. ()

Zahartof 

všechny recenze uživatele

Haha! Z tohoto filmu je jasně vidět, jak USA krmily své obyvatelstvo propagandou a cenzurovaly tisk, televizi a rozhlas. Ale o to tu nejde - Trinity & Beyond je syrovým dokumentem o vývoji A-bomb v rámci USA. Dokument je podaný tak, aby vyzněla absurdita snahy o vytváření ještě víc a víc ničivějších zbraní. Dokonalý je záběr na zničené Nagasaki a následně na jásající davy Američanů, držících transparenty Japanese surrender. Amerika by potřebovala dalšího Kennedyho. ()

Reklama

Reklama