Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Mladý, přesto již svými moderními vyšetřovatelskými metodami a úspěchy proslavený detektiv Jánoš Marton (Ján Koleník) z Pešti přijíždí na zámek Betliar řešit tajemnou brutální vraždu služky. Na Gemeru jej vítá místní rázný strážmistr Vilém Černý (Stanislav Majer), kterému přítomnost až příliš sebevědomého vyšetřovatele z Pešti v jeho rajónu, a povinnost s ním spolupracovat není vůbec po chuti… A zdá se, že Martonův pobyt nevyhovuje ani místním, k technickým novinkám nedůvěřivým obyvatelům, kteří před vědou upřednostňují víru v magii a pověry; vyšetřovatelova přítomnost je trnem v oku i obyvatelům zámku – mocné šlechtické rodině Wisniewskych, ve které má každý své tajemství… Jak se ukazuje, vražda služky není zdaleka natolik jednoduchá, jak by si vyšetřovatelé přáli; navíc to není ani jediné zvláštní úmrtí mladé ženy v této oblasti… Marton s Černým tedy stojí před nelehkou výzvou – překonat vzájemné nesympatie a spolu pátrat po zvráceném pachateli, kterým je podle vesnických povídaček nadpřirozený „Démon“… A podle Martonovy teorie první sériový vrah v dějinách Uherska.
Vyšetřovatelům při práci asistují dva Černého podřízení – místní četníci Nahálka a Ondrík (Martin Nahálka, Milan Ondrík). Ti díky své lenosti, nebo jindy naopak přílišné horlivosti a především nedostatečné inteligenci, pokazí, co mohou… Ale při řešení menších kriminálních případů (inspirovaných skutečnými historickými událostmi) se občas i na ně usměje štěstí. Zlo na Betliaru ale nespí, mrtvol přibývá a Marton musí udělat vše pro to, aby zabránil dalším bestiálním vraždám… Vyšetřování mu ale komplikují sympatie ke krásné šlechtičně Júlii (Danica Matušová), odměřenost její upjaté matky – hraběnky (Anikó Varga) i nevyspytatelné chování jejího otce, extravagantního hraběte Wisniewskeho (Lukasz Kos). Podaří se Martonovi odhalit „Démona“ dřív, než si přijde i pro něj?! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele LadyPupu k tomuto seriálu (7)

1890 (2017) 

Jako nestranný pozorovatel z Čech si dovolím taky přihodit pár poznatků. Už třeba proto, že mi vadí odpadní hodnocení po prvním díle. Co se výpravy týká, jedná se o opravdu nadstandardní počin. Nádherné lokace, skvělé kostýmy, luxusní výprava a místy opravdu velmi dobrá práce s kamerou nemá chybu. S povděkem kvituji i obsazení našeho zástupce S. Majera a hlavně to, že není předabován. A ten, zde tolik kritizovaný Koleník? Nejsem vůbec jeho fanynka, ale jeho obsazení do hlavní role je velmi chytrým tahem tvůrců, jak k obrazovkám dostat početné a vděčné dámské publikum. A že neumí hrát? Takovejch herců je a vypadají hůř. Daleko víc mne irituje úvodní píseň a hudba. Ale to je věc osobního vkusu. Více v komentářích k jednotlivým epizodám. ()

Démon z Tiesňavy (2017) (E01) 

Až by mě možná šokovalo, kdyby hned na začátku tvůrci nevyužili Koleníkův potenciál a nenechali ho pobíhat polonahýho před kamerou. Ale budiž. Jako vysvětlení, proč se z Pešti dostal do Betliara ok. Úvodní seznamovací rozhovor Koleník - Majer dává tušit, že by o humor nemusela být do budoucna nouze, dvojice pablbů Ondrík - Nahálka taky baví. Krimi zápletka má potenciál. Moc jsem nepochopila akci se střelbou (pokud někdo střílí na podezřelého, kterého nechce zabít, měl by mířit přece na nohy, ne do zad) a opravdu bylo v roce 1890 někde na vesnici běžné mít doma ananas, grapefruit, banány, granátová jablka a kanadské borůvky? Zajímavé. Nebudu se v tom dál hrabat. První díl byl určitě lepší než jsem čekala podle některých zdejších komentářů. ()

Krev a mléko (2017) (E02) 

Spojení uhlazeného Koleníka a zemitého Majera považuji za šťastné, dialogy mezi nimi jsou místy výborné (snímání otisků prstů nemělo chybu). Na odreagování plně dostačující. Nuda to po dvou dílech není, je to rozhodně zábavnější než většina současné, papundeklové seriálové produkce. ()

Nahá jezdkyně (2017) (E05) 

Nahou jezdkyni jako takovou komentovat nebudu, protože když už se má nějaká nahá frajerka prohánět na koni, měli tvůrci sáhnout po někom hezčím. Jinak jde ale o velmi vydařený díl, vrátilo se opět ve větší míře špičkování Koleníka s Majerem, do kterého byly tentokrát zataženy i děti ("Tato, to je ten debil z mesta?"), určité mysteriózno a napětí. Takže za 4* a s přáním, ať to bratia Slováci neposerou, jako se to povedlo nám u Labyrintu II. ()

Vabank (2017) (E06) 

Původně jsem měla v plánu napsat nějaký sofistikovaný komentář o tom, že i tento díl nepostrádá své kvality a ty následně vyjmenovat, jenže tvůrci tentokrát místo Koleníka svlíkli Ondríka a já už vlastně pořádně nevím, co jiného se tam dělo. Ale dobré to bylo. Velmi dobré... :-D ()

Smutná oslava (2017) (E09) 

Smutná oslava nebyla vlastně ani moc smutná, páč vykalená grófka dodala (s přibývajícími promile v krvi) tý nudný párty celkem slušný grády. ()

Konec (2017) (E13) 

Tak až na to, že Démon byl ve finále víc směšnej než démonickej a že s jeho obsazením udělali tvůrci krok vedle, to nebylo vůbec špatný. Mám na mysli celý seriál, o tomto posledním dílu by se samozřejmě dalo diskutovat, protože masakrózně kulervoucí finále si představuji jinak. Ne, že se u něj směju nad trapností vraha a jeho vyjadřovacími schopnostmi. Suma sumárum za 4, když jsem se prokoukala bez větší újmy až do konce. ()

Reklama

Reklama