Reklama

Reklama

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

  • USA The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (více)
Trailer 3

V dávných dobách byl vykován kouzelný prsten, který vlastnil pán Mordoru Sauron. Jeho moc začal využívat k šíření zla, ale o prsten nakonec v boji přišel, a ten na dlouhá léta zmizel. Nakonec ho našel hobit Bilbo Pytlík, který díky němu přestal stárnout. Na naléhavou žádost čaroděje Gandalfa předá prsten synovci Frodovi. Ten se svými kamarády Samem, Smíškem a Pipinem odcházejí do Hůrky a Gandalf se vydává pro radu za svým učitelem, čarodějem Sarumanem. Ten se však přidal na stranu zla a zajme ho. S pomocí tajemného hraničáře, přezdívaného Chodec, Frodo a jeho kamarádi uniknou jen o vlásek devíti černým jezdcům, kteří vyrazili z Temné věže, aby prsten našli a přinesli svému pánovi Sauronovi. Do Roklinky je svolána velká porada lidí a elfů, která rozhodne, že prsten musí být zničen. To je možné pouze tam, kde byl prsten zrozen, v ohni Hory osudu. Odvážný Frodo se nabídne, že tam prsten odnese. Nebezpečí je však příliš veliké, a tak se mu, jako jeho ochránci, postaví po bok čaroděj Gandalf, trpaslík Gimli, elf Legolas, bojovník Boromir, hobiti Sam, Smíšek a Pipin a také Chodec. Zrodí se Společenstvo Prstenu, které se vydává na nebezpečnou cestu plnou nástrah a nebezpečí. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (2 001)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Svet pred Pánom Prsteňov a po ňom už nikdy nebude taký istý. Knižné predlohy síce nepatrí k mojím naj ale istú neskrývanú fascináciu komplexnýmTolkienovým svetom nepopieram. A zároveň kategoricky odmietam reči o ich nesfilmovateľnosti, austrálčan Peter Jackson dovtedy známy hlavne splattermi si ich spracovaním vydláždil cestu na filmový Olymp. Natočil vôbec niekto lepšie fantasy? Možno áno, ale jedinečnosť Pána Prsteňov to určite nemôže ohroziť. A na počiatku stálo Spoločenstvo Prsteňa... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

První a pro mě i nejlepší film z celé triologie Pán prstenu. Ačkoliv je vše oproti ostatním dvěma pokračováním podstatně komornější (spíše ne tak velkolepé), tak příběhově mě první část oslovila nejvíce. Asi nikdo, včetně Petera Jacksona, nečekal, že snímek bude mít takový úspěch i u zastánců knižní předlohy (bohužel neptařím mezi ty co ji četli :)). Prakticky nemám absolutně co vytknout: překrásná kamera, geniální hudba, výborné vizuální efekty, zvuk, výprava, herecké výkony a v první řadě režie Petera Jacksona, která pro mě nepochopitelně nebyla oceněna Oscarem (dle mého si ji zasloužil za první i třetí díl). I když tento díl není tak vyzdvihován jako megalomanská trojka, tak je minimálně na stejné úrovni. Jedno z kultovních děl nového tisíciletí, které by měl shlédnout každý bezrozdílu zda jste či nejste fanoušek Tolkienovy nejslavnějsí knihy...... ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Svět se změnil ... Opravdu. Po Pánu Prstenů už nikdy nebude to, co býval dřív. První slova vás doslova vtáhnou do děje, a než se nadějete, uslyšíte May It Be a budete chtít víc. To je přesně ten pocit, který jsem měla poprvé v kině, podruhé v kině a potom ještě mnohokrát u televize a DVD. Tenhle film se hned tak neokouká a to proto, že je opravdu skoro perfektní. Nevím, co mám vyzdvihnout dřív - hudbu (Oscar pro Howarda Shorea), herecké obsazení, triky, úchvatné Novozélandské scenérie nebo Petera Jacksona v roli scénáristy, producenta a režiséra. Ale hlavně musím říct jedno - díky, pane Tolkiene, za vaší úchvatnou knihu, bez které by nic z tohohle nikdy nevzniklo. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson .. The world is changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air. Much that once was... is lost... Nemožné se stalo skutečností a z "nezfilmovatelné" knihy vznikl (superlativy si každý doplní sám..) FILM Pán Prstenů. Celou trilogii beru jako celek, který u mě patří na první místo nej filmů. Klenot kinematografie ve kterém všechno klape, od herců, přes kameru, střih, zvuk, hudbu, vizuální efekty, scénář, výpravu, kostýmy, masky až po úchvatnou režii, a který si zasloužil každého Oscara a jiná ocenění, diváka, obrovskou popularitu, i ty dolary. Kdybych musel určit nejlepší "část" filmu, je to jednoznačně Společenstvo Prstenu. Vidět to poprvé byl jeden z nejsilnějších a úžasně strhujících kino zážitků a jsem rád, že jsem u toho byl. __ Pozdější DVD verze LOTR ve Special Extended Edition je něco naprosto jedinečného a bezchybného. __ Tímhle veledílem se opravdu změnil svět!! ___ ☼ FILM ROKU ☼ ___ ☼ FILM DEKÁDY ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu, to je jméno filmu, ze kterého jsem měl obrovský respekt. Dokonce jsem chvíli váhal, zda na něj mám či nemám jít do kina, nakonec jsem se tam vydal, ale přistupoval jsem k dílu značně skepticky, neboť kniha je - a o tom mě teď přesvědčil i pan Jackson - nezfilmovatelná. Pán prstenů je knižní trilogie na níž jsem byl odchován, Tolkien vůbec je v mém okolí nesmírně váženým mužem, a tak se ani nedivým, že jsem místo Karkulky poslouchal Hobita aneb cestu tam a zase zpátky... Rozhodně si však nestěžuji, ba právě naopak, jsem za to nesmírně rád, neboť kdo ví, zda by se mi mistr někdy dostal do cesty, ale teď k filmu. Kdybych měl předlohu a snímek srovnat, nejspíše bych musel Jacksonovo dílo značně zchodit, neboť se jedná o jeden z těch lepších příkladů jak by se k Pánu prstenů přistupovat nemělo. Ono je vůbec dost těžké určit jak by měl film podle této kultovní knihy vypadat, aby byla spokojenost na všech stranách. Na druhou stranu si ale myslím, že Jackson a jeho kolektiv se s příběhem vypořádali nadmíru slušně, sice vyloučili veliké množství situací a změnili množství nemenší, udělali tak jen ku prospěchu filmu, který by se s celkovým vyzněním nemohl vyrovnat. To ale rozhodně vůbec nic nemění na faktu, že Tolkien by se v hrobě obracel, neboť je to jediný člověk, který ví co každá maličká scéna a symbol v knize znamenají. Tolkien vůbec budil zdání že Středozemi sám navštívil a přináší nám příběh z její mytologie, proto se ani není čemu divit, že by nesnesl pohled na film, který některé části příběhu převrací vzhůru nohama, ale budiž, žádný fanoušek jistě nevěřil tomu, že uvidí to co chce vidět, ale tak nějak podvědomě doufal, že to nejdůležitější - podstata příběhu a hlavní dějová linka - zůstane zachováno, a tak se i stalo. Neboť je Jackson sám velikým Tolkienovým fanouškem, cítil co je nutné zachovat a bez čeho se obejdeme a vystihl to vcelku slušně - i když ztráta Toma Bombadila nebo závěrečné scény z Kraje (ne, ta se mi v knize opravdu moc nelíbila, ale potěšil tam Sarumanův konec) přece jen zamrzí. Možná se někteří z vás diví, proč se tu zaobírám zrovna touto látkou, rád vám odpovím - vše ostatní tu totiž již bylo řečeno... Kdybych pak měl celý snímek shrnout, prozkoumat jeho klady a zápory, musím jej ohodnotit 100%, neboť i když se mi nelíbí režie v některých částech, ze které je neuvěřitelně cítit filmovost musím ocenit práci celého tvůrčího týmu, ať je to třeba pan Shore nebo architekti, kteří postavili slušný kraj. Též se mi líbilo Sauronovo oko, Glum a Prstenové přízraky - tedy dokonalá práce studia Weta... Jediné u čeho jsem opravdu zamáčkl slzu v oku, je ztráta knižní ducha... ()

Galerie (156)

Zajímavosti (411)

  • Sauron (Sala Baker), úhlavní nepřítel svobodných národů Středozemě a zdroj veškerého zla příběhové trilogie, byl původně andělské povahy. Jeho příčina přidání se k temné straně byla, že Sauron nade vše miloval pořádek a toužil naprosto totálně ovládat veškerý život i dění ve Středozemi. Jeho cílem nebylo vyhlazení konkrétního národa. Pokud by ale uspěl ve svých snahách, připravil by národy ve Středozemi o svobodnou vůli a pokryl celý kontinent mocí, proti které by nebylo možné se vzepřít. Tolkienovo dílo „Pán prstenů“ je tedy i dílem, ve kterém je zdůrazňována důležitost boje za svobodu. (Nick321)
  • V prológu filmu, keď Bilbo (Ian Holm) nájde prsteň v Gollumovej jaskyni, hovorí rozprávačka (Cate Blanchett), že sa prsteň dostal k najnepravdepodobnejšiemu predstaviteľnému tvorovi - k Hobbitovi. V poslednom diele trilógie Návrat kráľa (2003) sa ale v prológu zas dozvedáme, že Gollum (Andy Serkis) bol v dobe, kedy sa k nemu prsteň dostal, tiež Hobbit. (Hudino)
  • Režisér Peter Jackson o obsazení Vigga Mortensena do role Aragorna: "Viggo je známý tím, že si své projekty vybírá velmi svědomitě a na plac přijel takříkajíc s podezřením. V době, kdy už jsem točil, se odehrál velmi ožehavý rozhovor, v němž mi Viggo pokládal nejrůznější otázky ohledně Aragornových motivací, které jsem mu do detailů prostě nedokázal zodpovědět. Dost neúspěšně jsem se pokoušel lhát, až se náhle rozhostilo trapné ticho. Na okamžik jsem měl pocit, že jsem to prošvihl, a v duchu už probíral seznam jmen a přemýšlel, koho bych teď do role Aragorna mohl obsadit, ale Viggo se na mě jen podíval a řekl: 'OK, uvídíme se v úterý na place.' Bože, jak mně se ulevilo." (NIRO)

Související novinky

Nový Pán prstenů na cestě?

Nový Pán prstenů na cestě?

24.02.2023

Poté, co se koncem minulého roku podařilo švédské korporaci Embracer pořídit veškerá zbývající práva na značku Pána prstenů (seriálová koupil předtím za nemalé peníze Amazon), uzavřela nyní studia… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Reklama

Reklama