Reklama

Reklama

Richard Jewell

  • USA Richard Jewell (více)
Trailer 1

Clint Eastwood obohatil svou režijní filmografii o další film podle skutečné události. Snímek nazvaný podle hlavního protagonisty Richard Jewell se vrací do roku 1996, kdy se během XXVI. letních olympijských her v Atlantě podařilo pracovníku bezpečnostní agentury, Richardu Jewellovi, zachránit tisíce životů nálezem batohu s výbušninou. Z prvotně oslavovaného hrdiny se však později, kvůli manipulativním a zavádějícím informacím z médií, stává hlavní podezřelý. Odstartovaná mediální kampaň pak pomalu ničí hrdinství jednoho muže v očích národa a to spolu s vysilujícím vyšetřováním ze strany FBI činí z jeho doposud poklidného života doslova peklo na zemi. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (370)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood (89 let) je workoholik jako blázen a v důchodu ho to evidentně nebaví. Je skutečně obdivuhodné, jak nejen na tomto filmu není nikterak absolutně znát, jakého věku tento obdivuhodný režisér je a kolik energie stále má. Mimochodem jsem si Richarda Jewella užil více než poslední Clintovo filmy (The 15:17 to Paris, The Mule i vlastně Sully), stále je to jeden z těch tvůrců, jež se vyplatí kompletovat, jelikož si vybírá zajímavé náměty. Konkrétně o tomto, v Americe tolik propíraném případu, jsem vůbec nic nevěděl a to je pro jistou nepředvídatelnost příběhu vždycky ku prospěchu...těch 80% je bezpochyby zasloužených a k tomu všemu je tu můj velký oblíbenec Sam Rockwell, byť s ponožkami v sandálech. A to to přitom tak prošumělo kiny, že jsem to ani extra neregistroval... PS : Paul Walter Hauser loni převedl jednu z nejpůsobivějších proměn a měl být vyslyšen na Oscarech...8/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Príbeh filmu je vypovedaný už v popise. Zo začiatku vidíme v skratke život málo sympatického sekuriťáka, po polhodine príde situácia, ktorá z neho urobí dočasného hrdinu. Odvtedy sledujeme film o dnešných moderných médiách, ktoré pre pár grošov neváhajú zničiť človeka, potupiť povesť, klamstvami ho degradovať. A následné ospravedlnenie ani odškodnenie už nikdy reputáciu nevráti. Na správanie sa kriváckych novinárov by sa mal trestný zákon pozerať prísnejšie, pretože odpornejšie krysy asi neexistujú.  Je dobré keď sa na obrazovky vytiahne aj takýto ľudový hrdina s jedinečným príbehom a poukáže na hnus médií. A to sa písali iné roky, dnes je to násobne horšie. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood to proste vie. Jeho filmy nepostrádajú rozprávačský talent, majú silnú myšlienku a dobré herecké obsadenie. Presne ako v tomto filme. Richard Jewell si svojim životným prístupom koledoval stať sa hrdinom, a tak sa i stalo, lenže to netušil, že sa spustí lavína nepredvídaných okolností. Jeho predstaviteľ nie je herecky príliš známy, odteraz by mohol byť, potešila však aj skvelá dvojica Rockwell - Bates. 4+ ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Až sa nepokojne mrvím pri konštatovaní, že Clinta Eastwooda mám radšej v úlohe režiséra, než v úlohe herca. I keď aj do režisérskej práce sem-tam prenikne niečo z jeho stvárňovaných chlapáckych postáv. Dokonca aj v prípadoch filmov nakrútených podľa skutočnej udalosti, akými boli v poslednej dobe Sully a Richard Jewell. Je to prípustnéí v rámci autorskej licencie, ale nebyť toho pritlačenia na jednu strunu a prehliadnutia niečoho iného, nemaql by som problém siahnuť po najvyššom hodnotení. Richard Jewell je dobre pozerateľný film, ktorý nie je pre diváka úplne jednoduchým zážitkom. Hlavný hrdina je dobromyseľný, nesympatický tučko, ktorý sa nechtiac dostane pod sústredený tlak štátnej moci a médií. A tomu sa ťažko odoláva. Američania sa veľmi radi prezentujú ako krajina, kde vládne demokracia a zákon a preto je potrebné, aby vznikali filmy podľa skutočných udalostí, akým je Richard Jewell, lebo im trochu narúšajú ich utkvelú predstavu. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Když se nedožijete filmového zvěčnění vašich profesních aktivit, můžete dopadnout jako nepravděpodobný incel hrdina, proti kterému se spikl celý svět nebo jako neschopná novinářská kurva, která se ke zdrojům dostává přes postel a až příliš pozdě si uvědomuje, jaká byla kráva. Eastwoodovi hraje do karet, že je to jeden z opravdu posledních zástupců čisté republikánské myšlenky ve vysokém Hollywoodu, takže chca nechca působí Richard Jewell osvěžujícím způsobem bizarně. Používá totiž stejné metody budování sympatií jako libovolný liberální životopisný snímek, nicméně aplikuje je na postavu toho typu, co večer čeká do 22:01, aby mohla zavolat fízly, že dole v ulici před hospodou kouří dva lidi. Tím, jak nahlíží na protagonistu skrze závoj vlastních sympatií a ignoruje nejeden jeho problematický rys, vytváří z Jewella srandovní neškodnou cartoonovou postavičku, motající se v zákrutech klasického filmového pomníku a je zábavný sledovat jak to starýmu pánovi už nefunguje. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (14)

  • V roku 2013 bol do pozície režiséra zvažovaný Paul Greengrass, napokon sa však rozhodol režírovať film Jason Bourne (2016). Neskôr bol kontaktovaný aj David O. Russell, no k dohode nedošlo. O dva roky neskôr, v apríli 2015, réžiu zvažoval Clint Eastwood, ten sa však pustil do réžie filmu 15:17 Paríž (2018). Nakoniec sa v decembri 2016 k réžii upísal Ezra Edelman. V júni 2019 sa k réžii napokon definitívne vrátil opäť Clint Eastwood. (Real Tom Hardy)
  • Před výbuchem zpívá Kenny Rogers píseň „The Gambler“ a po ní následuje „Macarena“ od Los Del Rio. (Duoscop)
  • Všetkým logám Olympijských hier chýba päť kruhov. Ich použitie Medzinárodný olympijský výbor zamietol z dôvodu ochrany autorských práv. (Real Tom Hardy)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Jumanji a Ledové království 2 vládnou kinům

Jumanji a Ledové království 2 vládnou kinům

16.12.2019

Tento týden vstoupí do kin devátá epizoda Star Wars a box office tabulky opět budou pukat ve švech. Do té doby ale kinům vládnou jiné hity. Jumanji: Další level konečně sesadilo z trůnu Ledové… (více)

Eastwoodova novinka ještě letos

Eastwoodova novinka ještě letos

28.09.2019

Clintu Eastwoodovi sice táhne na devadesát, jeho režijní zápal by mu ale mohl závidět leckterý mladší tvůrce. Slavný herec a režisér začal svůj nejnovější snímek The Ballad of Richard Jewell natáčet… (více)

Reklama

Reklama