Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

misterz 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, o Michaelovi Collinsovi som doteraz vedel prakticky veľkú nulu, takže prínosom je, že som po filme do istej miery informačne bohatší. Na druhú stranu je ale otázne, do akej miery tam niektoré udalosti boli prifarbené. Ale to je vedľajšie, pretože aj napriek snahe o dramatizáciu, je na celom filme najlepšia hlavne charizma Liama Neesona a záver, aj keď sa určite mnohí diváci musia čudovať, prečo jednal tak nerozumne.  Bolo jasné o čo ide. Samovražda? Ťažko povedať. Celkovo rozporuplné dojmy, čakal som viac. Priemer. 60/100 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po všetkých stránkach najlepší film od N.Jordana.Ani neviem čo by som chválil skôr.Príbeh pravdivý, napínavý a v závere dojemný.Herecké výkony všetkých účinkujúcich sú na vysokej úrovni. S.Rea na malej ploche stvárnil nezabudnuteľnú postavu. L.Neeson ako zakladateľ a vodca IRA je v tej postave ako doma, možno aj preto, že je Ír. Dokonalá hudobná zložka iba podtrháva výnimočnosť tohto diela, ktorému nechýba vôbec nič. Je tu priateľstvo, láska, zrada a pomstichtivých mladíkov možno viac, ako by sme chceli. V závere zaznie krásna skladba od Sinead O´ Connor. Boj o vytrhnutie sa spod anglickej nadvlády trval stáročia a aj s úsmevom je pojatá scéna slávnostného preberania hradu, kde sa M.Collins omeškal. Nervóznym angličanom odpovedal: " My sme čakali 700 rokov, vy môžete počkať 7 minút". Kto film ešte nevidel, nech nečaká ani 7 sekúnd a rýchlo si ho zoženie. Film s veľkou výpovednou hodnotou a byť tak učiteľom dejepisu ,určite by som ho dal žiakom povinne pozrieť.U nás zatiaľ dostupné iba obojstranné DVD bez podtlače od Warnera. Film 100%. ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Opět příběh o jednom z řady hrdinů. Liam Neeson ztvárnil Michaela Collinse naprosto přesvědčivě. Podle mě je Liam rozený řečník, věřila jsem mu každé slovo. Samozřejmě film drží skvělé herecké obsazení v čele s Liamem, Aidanem a samozřejmě Alanem Rickmanem a aby obsazení nebylo jen drsného mužského rázu, tak režisér zvolil skvělou Julii Roberts. Musím říct, že Neil Jodan je genius, dokázal napsat a natočit tak skvělý film. Nádherná hudba, akorát dialogů by mohlo být méně, jinak nemám k filmu absolutně nic. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Filmů o IRA, její problematice a historii tu bylo už několik. Od moderně pojatých, pojednávajících o situaci z před několika let až po ty starší, popisující utváření a osobnosti, které přímo ovlivnili dějiny a sled událostí. Michael Collins se řádí do druhé sekce, avšak díky bohu zde absentuje přílišná škrobenost a velkohubost, která se tak často ve filmech podobného ražení (velký hrdina) objevuje. Neeson sice hraje výrazně mladší postavu, ale charizmatický a věrohodný je dost. I jeho projevy jsou vcelku působivé (samozřejmě i práce režiséra, potažmo scénáristy). Výtečné jsou kostýmy a výprava (tradičně skvělý Jordan) a překvapí i prakticky naprostá absence patosu. Velké válečné sekvence působí v rámci možností tvůrce relativně věrohodně a být zde ještě trochu více emocí (...patosu...), byl bych spokojenější, ovšem to už je jen a pouze osobní vkus. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Irsko a irskou hudbu mám ráda, tak proč se neponořit trochu i do její historie. V tomhle případě do doby, kdy byla založena IRA Michaelem Collinsem. Zrovna tak jak je Irsko drsná zem, tak i takovým způsobem bojovala za svou nezávislost. Chvílemi až moc kruté drama se skvělým výkonem Liama Neesona i když věkově mě do této role moc nesednul, tady vypadal o dost starší (ale zřejmě splňoval všechny atributy této role) a s vynikajícími herci ve vedlejších rolích to byla velmi poutavá podívaná do minulého století. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Pôvodne napísal scenár a začiatkom 90. rokov sa viac ako rok podieľal na predprodukčných prácach Michael Cimino. Vtedy mal hlavnú úlohu hrať Gabriel Byrne. Cimino však dostal výpoveď pre obavy o rozpočet a z projektu sa stiahol. (Arsenal83)
  • Neil Jordan k postave de Valeru (Alan Rickman) povedal, že nikdy nemal v úmysle naznačiť, že de Valera mal podiel na atentáte a sám označil zobrazenie de Valeru vo filme ako „nespravodlivé“. (Arsenal83)
  • V dvoch scénach možno vidieť vlaky DART, vnútromestskú železničnú rýchlodráhu v Dubline. Film sa odohráva v rokoch 1916 až 1922, no DART bol spustený až v roku 1984. (Arsenal83)

Reklama

Reklama