Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Nějak mě to celé za srdíčko ani za nic jiného nechytilo. Kromě kvalitního výkonu Jamese Deana, kterého velmi proslavila náhlá smrt, nebylo z mého pohledu obdivovat co. Vedlejší postavy mi přišly neskutečně nudné. Stejně tak stereotypní děj, který je o nekonečných pokusech získat přízeň přísného otce. Překvapil mě v tehdejší době výskyt lehké dívky, které nedělalo problém se sexuálně sbližovat s oběma bratry a kdyby snad pánu tatínkovi stále fungovalo náčiní, tak by zřejmě nepohrdla ani jím. Ze začátku to pro mě bylo čiré utrpení. Postupně jsem se do snímku přeci jen trošku dostal. Bohužel pouze trošku. Lepší hvězda. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel nascendi. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Filmové podobenství, které mnohem více mluví tím, co není vysloveno. Přesně pro tento talent se stal Dean ikonou nového způsobu herectví. Zároveň jde také o první roli, v níž dokonale ztělesnil pocit generace dospívající v padesátých letech. Ačkoli se děj odehrává za první světové války, Cal je prototypem dospívajícího muže z poloviny století, který neví, jak naložit se životem. Všechno staré je už přežité. Velké ideje padly na bojištích a v koncentrácích Evropy a mladí lidé tápou, protože svět ještě není nově přestavěn. Velmi silný zážitek. ()

Reklama

Tayen 

všechny recenze uživatele

Film si vzal na mušku poslední třetinu náročného románu, a tu si přizpůsobil, jak už to bývá. Spousta faktů je jinak a spousta jich chybí, stejně jako některé postavy a motivy. Přesto je to působivé dílo s okouzlujícím Jamesem Deanem, který zvládl tragickou postavu černé ovce Cala na jedničku - takovou jímavost, kterou jsem pocítila v závěru filmu, jsem nezažila ani při čtení knihy. Nemyslím si, že je nutné číst knihu, aby si lidé film užili, neznalost je tady spíše plusem. Film oproti knize působí hodně idealistickým dojmem a postavy jsou až příliš hodné a bodré, až na odpadlé charaktery samozřejmě. Kniha je paleta mnoha odstínů a hloubek, film jich obsahuje omezený počet, přesto (a možný právě proto) ve své dvouhodinové stopáži působí uceleným dojmem. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Bohužel musím označit jako zklamání a jsem si tudíž vědom, že svým hodnocením půjdu tentokrát silně pod místní průměr (což se mi u filmů těchto období nestává). Příliš předramatizované a nudné, postava Cala není absolutně vysvětlená. Potvrzuji výborný dabing ČT, bratry namluvili Vladimír Dlouhý a Ondřej Vetchý. Herecky na vysoké úrovni, především zásluhou Deana. ()

Silas 

všechny recenze uživatele

„Variace na biblické téma“, to bylo první, co jsem o Na východ od ráje slyšel. Mé obavy, zda bych ji tam opravdu našel, byly věru zbytečné. Ačkoli jsem znal příběh Kaina a Ábela jen velmi povrchně, ve filmu je to několikrát omíláno, zdůrazňováno, připomínáno a divákovi nošeno na zlatém podnose, až to ke konci může být i protivné. Když ale toto pominu, zůstává nádherně srdcervoucí příběh dvou rozdílných bratrů, otce a ztracené matky se silnou narozeninovou scénou a velmi dojemným závěrem, kdy mi ukápla nejedna slza. Naprosto ojedinělý film, kdy jsem se stoprocentně ztotožnil s hlavní postavou. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • James Dean dělal při natáčení vše pro to, aby spor jeho postavy s rodinou maximálně vynikl. Mimo kamery např. soustavně provokoval svého kolegu Raymonda Masseyho, aby v něm vzbudil nefalšovanou nevraživost. (jenik71)

Reklama

Reklama