Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Filmové podobenství, které mnohem více mluví tím, co není vysloveno. Přesně pro tento talent se stal Dean ikonou nového způsobu herectví. Zároveň jde také o první roli, v níž dokonale ztělesnil pocit generace dospívající v padesátých letech. Ačkoli se děj odehrává za první světové války, Cal je prototypem dospívajícího muže z poloviny století, který neví, jak naložit se životem. Všechno staré je už přežité. Velké ideje padly na bojištích a v koncentrácích Evropy a mladí lidé tápou, protože svět ještě není nově přestavěn. Velmi silný zážitek. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Impozantní..mocné! Poprvé oko mé spatřilo Jamese Deana na plátně. A vskutku..chápu, že se o něm mluví jako o filmovém sex-symbolu let padesátých. Vždyť Brad Pitt je nedokonalá Deanova kopie! Celý snímek začíná zlehka, ale rozjíždí se neskutečnou rychlostí..u scény oslavy Adamových narozenin už jsem o celkovém hodnocení nepochyboval..opravdu se mi u ní tajil dech. V tu chvíli mi došlo proč vlastně Cal dělal to, co dělal! Teď už jenom zbývá přečíst si Steinbeckovu knihu. :) A co říci závěrem.."Can I talk to you..please?" ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý námet a téma, ktorá sa nás dotýka častejšie ako si myslíme. Podobné príbehy sa môžu odohrávať za každým druhým zatiahnutým oknom v dome. Je veľkou tragédiou, keď robí rodič medzi svojimi deťmi rozdiely, pričom obyčajne ešte aj „staví na zlého koňa“. Silný, smutný príbeh živený emocionálnym prázdnom hlavnej postavy a jej bezradnosťou no zároveň tiež jej trpezlivosťou a dobrotou v srdci. Výborné herecké výkony nemusím hádam ani spomínať, aj keď v tomto prípade rebelujúci Dean nebol až tak rebelujúci. Koniec mi ponúkol presne to, čo som čakal – pekné a emotívne uzavretie. Ďalšia klasika, ktorá stojí za pozretie. 80/100 ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Po dlhých rokoch som si opäť pozrel tento film a musím mu pridať hviezdičku. James Dean v úlohe rebela túžiaci po otcovskej láske a uznaní je strhujúci. Žiadni z hercov za ním nezaostáva, skúsený Kazan takto vytvoril vynikajúcu drámu, keď dokázal obnažiť ľudskú dušu, túžby a dal im až biblický rozmer. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Och bože, americká kinematografie byla odjakživa posedlá vztahem otců a synů a "Na východ od ráje" je typickým představitelem těchto filmů. Odhlédnu-li od respektu k hereckému výkonu Jamese Deana v hlavní roli a dalším kvalitám tohoto klasického snímku, za sebe nemám problém prohlásit, že je tento film prostě jen... nesnesitelně nudný a ve svém výrazu až melodramaticky afektovaný. Obecně moc nemusím filmy z 50. let, všechny mi přijdou strašně stejné a beznadějně zaseklé v době svého vzniku, která je z nich cítit na sto honů. Třeba už jen ta příšerná hudba... Ne, toto skutečně není můj cup of tea. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • James Dean dělal při natáčení vše pro to, aby spor jeho postavy s rodinou maximálně vynikl. Mimo kamery např. soustavně provokoval svého kolegu Raymonda Masseyho, aby v něm vzbudil nefalšovanou nevraživost. (jenik71)
  • Julie Harris původně do role Abry nechtěli obsadit, protože byla o deset let starší než její postava. (beyli)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno