Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 1

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (302)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o jednání ruských potentátů či námořníků snažících se o záchranů přeživších, tak bylo vše oukej a film dokázal vyvolat emoce. Nicméně jakmile došlo na chudáky uvězněné v ponorce a na manželky dožadujících se informací, tak film i přes všechny slzy ochladl. A to z Kursku udělal sice zdařilou a slušně zahranou, ale pořád jen rekonstrukci. 65% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať, ako to všetko v skutočnosti bolo. Na pomoc si Vinterberg teda berie radšej otrepané hollywoodske klišé, ktoré sú už klišé dávno aj inde na svete, a to napríklad milujúce a doma čakajúce manželky, rozdelenie postáv na jednoznačne kladné a jednoznačne záporné a konštatovanie, že tí dole sú hrdinovia a tým hore ide vždy iba o moc. To je nakoniec jedno, či ide o vedenie v ruskom námorníctve alebo vládu v americkom filme. Našťastie ale film ako celok funguje, pretože obsahuje dostatočné množstvo napínavých scén, hviezdne medzinárodné obsadenie a kvalitnú výpravu, kde by som vyzdvihol najmä ruské sídlisko...uf. Vzhľadom na komerčný neúspech filmu zaokrúhľujem smerom nahor a aj preto, že sa v závere neprepisovala postmoderne história. Vlastne môžme byť radi, že Kursk nenakrútil Tarantino, tam by sme si koncom neboli istí ani 5 minút pred záverečnými titulkami. 70% ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ani by som to nenazval ponorkovým filmom. Je to skôr klasický katastrofický film o parte ľudí, ktorá uviazne na nejakom mieste a my sledujeme ako sa ich celý svet snaží zachrániť. A to, že sú uväznení v ponorke na dne mora je prakticky jedno. Klaustrofobických scén z ponorky sa príliš veľa nedočkáme. Väčšinu filmu je posádka v jednej miestnosti. A aj keď film na začiatku venuje postavám dosť veľký priestor na to, aby si diváka získali, tak mne boli celkom ukradnutí. Nedočkáme sa ani príliš napínavých pokusov o záchranu. Od začiatku je jasné čo treba spraviť, ale pýcha ruskej armády nepustí a tak je oveľa pútavejšie sledovať snahy ženy jedného z posádky alebo američanov ako sa snažia presvedčiť neschopnú Ruskú armádu, aby prijali pomoc. Na konci filmu som mal pocit typu: hm, to bolo všetko? Technická stránka je ok, herecké obsadenie tiež solídne, ale v žiadnom ohľade film proste nenadchne a ani na sekundu poriadne nestrhne. Nejaký dokument, ktorý som pred rokmi o histórii Kursku videl, bol oveľa napínavejší a zaujímavejší. 6/10. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuju na marigoldovo ponorkové dogma: ponorka = automaticky * plus. Protože podle všech ostatních kritérií natočil Thomas Vinterberg jen lehce nadprůměrnou žánrovou šablonu. Oslavu chlapáckého kamarádství kořeněnou sentimentem a dvojrozměrnými figurami. Z kodrcavého scénáře Roberta Rodata (mj. Zachraňte vojína Ryana) se snaží změnami formátu, veristickým snímáním a důrazem na bezeslovné detaily (chlapec jako němý svědek a svědomí) vykřesat něco víc. Jenže ono v tom filmu nic víc není. Skutečný případ je zdrcující a obešel by se i bez dramatizujících vycpávek. Takhle obstojí hlavně proto, že některé sekvence jsou chytlavé (podvodní hledání kyslíkových patron v jednom dusivém záběru) a Schoenaerts odvádí v hlavní roli slušnou práci podobně jako Firth ve vedlejší. Pomníček Kursku to je důstojný, ale nad hladinu film nepustí konflikt mezi hollywoodskou šablonou a snahou pojmout to jako civilní výpověď o tragédii běžných lidí. Výstupy zlomených matek pak mimoděk připomínají špatné divadlo. Škoda, ale ty roky v development hellu tomu nepomohly. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Posledních deset minut sem regulérně prořval. To je hrůza, o co víc na člověka dolehne filmová retrospektiva něčeho, co si jako dítě moc dobře pamatuje z televizních zpráv. Byly to tenkrát silné prazdniny u babičky v Ostravě, sledovat každý večer ty nepovzbudivé novinky... Nesmyslná byrokracie takto připravila o život otce desítek dětí. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Film se měl točit v Rusku od září 2016, ale nabral zpoždění, protože tamní ministerstvo obrany nakonec štábu nevydalo původně přislíbené povolení, údajně kvůli obavám z možného úniku utajovaných informací. Posléze se tedy natáčelo ve Francii a v Belgii, a to od 25. dubna do 25. července 2017. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)
  • Ve filmu je zmínka, že mini-ponorku „Mir-1“ Rusové prodali Američanům (i s náhradními baterií), aby tak mohli vozit turisty k Titaniku. Ve skutečnosti oba dva „Miry“ pracovali na Kursku už pár dní po katastrofě a dnes je „Mir-1“ vystaven v muzeu (v Rusku samozřejmě). Pro natáčení filmu Titanic (1997) byl „Mir“ pouze vypůjčen, a to za dost velké peníze. (Lord_Denvil)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Varan)

Reklama

Reklama