Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 4

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (302)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Snímek Kursk režiséra Thomase Vinterberga je především o obyčejných lidech. O vdovách, dětech a zejména o námořnících, kteří na dlouhé hodiny zůstali zavření v zadní části ponorky, kde jim pomalu ale jistě docházel kyslík. Kursk vyjma těchto lidských osudů zaujme hereckými výkony, vizuálem a soundtrackem, jenž celý počin citlivě a inovativně přibližují k dokumentárním vodám. Samostatnou kapitolou je laxní, ba téměř nepochopitelné chování Námořnictva Ruské federace k zahraniční pomoci. Co tedy dodat na závěr? Kursk společně s dokumenty, z nichž rozhodně doporučuji "Vyzvednutí Kursku", vytváří ucelený obraz tragického osudu 118 členů posádky ponorky třídy Oscar. Jediným nedostatkem tedy zůstává fakt, že v Rusku všichni mluví plynně anglicky. Skvělá práce! ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Filmový námět super, ale zpracování místy pokulhávalo. Za sebe si myslím, že svěření filmu do rukou jiného a možná i zkušenějšího režiséra by přineslo vydařenější výsledek. Ale mohu se mýlit, to je taktéž možné. Vinterberg si vzal na paškál tragédii z nedávné minulosti, zručně ji divákovi předložil, ale to bylo tak vše. Po emocionální stránce to mělo po většinu stopáže šťávu, jenže jsem si z pozice sledovatele dění na obrazovce nevytvořil nějaké větší pouto k celému osazenstvu té ponorky. Ano, hlavní hrdina dostal dost prostoru (ono by spíše bylo s podivem, kdyby ne), ale u ostatních členů se to již nedá říct. Tam bych jako tvůrce asi zvážil, zda těmto námořníkům nevěnovat daleko více minut na plátně, neboť oni by měli být těmi středobody tohoto filmu, a také do hloubky rozpracovat jejich charaktery a více nám ty hrdiny přiblížit. Z hlediska hereckých výkonů asi nemám, co bych mohl vytknout, Schoenaerts se zhostil své role na výbornou, ve vedlejší roli zaválel Max von Sydow. Řemeslně povedený snímek natočen vskutku věrohodně, ale nic víc v tom nehledejte. Za mě dávám 66 % ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ponorky a námořnictvo příliš nemusím, takže jsem šel do filmu spíše ze zvědavosti a nebylo to špatný. Výbuch v Kursku je natočen slušně a následující ponorkový Survival je natočen zábavně byť to rozhodně mohlo být drsnější i více strhující. Nenudil jsem se, ale cílovka nejsem. Pro fanoušky ponorek a filmů dle skutečných událostí však doporučuji. 60% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Toto je tak silná udalosť, že mala byť natočená so silnými emóciami, podobne ako Titanic. Tu sa to vôbec nepodarilo, je to chladné, zo zbytočnej smrti námorníkov nemá nikto husiu kožu, pretože tá smrť je natočená naozaj sucho, hoci s hektolitrami vody. Hlavne je to fikcia, my nevieme, čo sa reálne vo vnútri ponorky dialo, a tak sme tu fakt mohli viac pritlačiť na diváka. ()

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Sleduju Černobyl (seroš) a ten pocit marnosti je naprosto stejný.Náš bývalý největší vzor a velký rudý bratr je marnost nad marnost.Chápat Ruskou mentalitu je nad mé rozumové dovednosti. Napadá mě jedna věta z dnes pro mě již neznámého díla NÁS MNOGO... Filmu bych vytknul jen z mého pohledu rychlý rozjezd..Ještě pořádně nevíte co je to Kursk a už jste v ohni výbuchu. Jinak bože ochraňuj nás před tupostí komunismu a totality.Hloupostí a malostí lidského pokolení. Ochraňuj nás od Ruské mentality. Rusko můžete jen litovat. Nemělo a nemá budoucnost. Nevěřím. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Stavba ponorky začala v loděnicích u Severodvinsku, nedaleko Archangelsku v roce 1992. Na vodu byla spuštěna v květnu 1994 a formálně byla převzata do služby 30. prosince téhož roku. V následujícím roce (1995) bylo plavidlo posvěceno ortodoxním knězem. Kursk se stal poslední ponorkou třídy Antěj (v kódu NATO Oscar-II), která byla projektována a jejíž stavba byla schválena ještě za sovětské éry. [Zdroj: armyweb.cz] (Duoscop)
  • Ve filmu je zmínka, že mini-ponorku „Mir-1“ Rusové prodali Američanům (i s náhradními baterií), aby tak mohli vozit turisty k Titaniku. Ve skutečnosti oba dva „Miry“ pracovali na Kursku už pár dní po katastrofě a dnes je „Mir-1“ vystaven v muzeu (v Rusku samozřejmě). Pro natáčení filmu Titanic (1997) byl „Mir“ pouze vypůjčen, a to za dost velké peníze. (Lord_Denvil)
  • Film ukazuje admirála Petrenka (Max von Sydow) ako šéfa verejného informačného panelu: v skutočnosti ho viedol ruský prezident Vladimir Putin. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno