Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dospělý Štěpán Šafránek už ztratil mnohé ze svého mladistvého elánu. Už nerecituje dívkám básničky a jeho vzdor vůči nejrůznějším nepořádkům má příchuť hořké ironie. Když Kendy natáčí v nemocnici reportáž, sestříhá Štěpánovy odpovědi tak, že vyzní jako výsměch velmi ctižádostivému řediteli nemocnice. Samozřejmě se to neobejde bez následků. Štěpán je vyhozen z práce a vrací se do rodného Hradiště. Zatímco jeho přátelé, známí a bývalí spolužáci se úspěšně zabydlují ve světě podnikatelských aktivit, on jen s obtížemi hledá vhodné zaměstnání. Setkání s jeho bývalými láskami mu přináší řadu zklamání, jeho jedinou útěchou je sympatická lékárnice Ute. Poprvé ji potkal na slavnosti místního Sokola, kde asistoval jako lékař, podruhé v lékárně, kam přišel pro léky mamince. Odměřená žena si ho však nepouští příliš k tělu. Jeden z bývalých spolužáků mu sice dohodí skvěle placené místo na soukromé klinice, kde se léčí bohatí pacienti se sexuálními poruchami, Štěpánovi se však taková práce nelíbí a brzy odejde. Jediné peníze, které vydělá, jsou za nápady, kterými zásobuje reklamní agenturu svého bývalého soka v lásce, Emila Nádeníčka. Nakonec se zdá, že i on konečně najde, co hledá. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (269)

sud 

všechny recenze uživatele

Čtvrté pokračování "Básníků" bohužel postrádá to, co dělalo krásné první tři díly. Schází něha jedničky, dynamická komika dvojky a sentimentalita trojky. Všechno se mi zdá dost uspěchané, ale to je také dobou, ve které film vznikl. Ale přesto přezevšechno zůstává dobrou komedií, nepostrádající kvalitní zábavu. 60%. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film si drží atmosféru, ale chybí mu drajv. 1) Změna společenských pořádků prostě sama o sobě nestačí vysoké laťce, kterou nastavila původní trilogie. Chybí nadhled nad kapitalismem. Tvůrci se neoprostili od socialistického vnímání reality. Jako byste chtěli od člověka, co se topí, posoudit krásy okolní krajiny. 2) Původně jsem film ocenil dvěma hvězdičkami. S odstupem času však nostalgie vítězí a přidávám i třetí. ()

Reklama

Rockwood 

všechny recenze uživatele

Ano, jak už tady padlo "skončit se má v nejlepším". A má pravdu, myslím si, že kdyby s tímhle už nepřišli a ani s tím dalším (ještě horším), tak by byli básníci téměř bezposkvrny. Anvšak od mě si zaslouží tři hvězdičky. Už z toho důvodu, že jsem na básnících vyrůstal a proto mám k nim dobrý vztah, takže zkouknout to víckrát mi nedělá problém. Ale jak říkám, možná by bylo lepší kdyby ho nenatočili. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Sice celé kouzlo básníku je v tomto filmu mrtvé. Ale svým způsobem je tento díl akceptovatelný jako sonda do naší těsně porevoluční doby a filmu samotného. Celé ty, pro dnes nepochopitelné, mechanismy své doby jsou zde nádherně ukázány. Film byl ve své době kritizován, že totalně selhává a je jen karikaturou. A to je pravda, je karkaturou doby, kde vše bylo karikaturou. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak se tady všichni přední intelektuálové tváří, že po předchozích dílech tohle byla "neskutečná píčovina, která neměla vzniknout". Sic trochu slabší, ale i tak mi to přišlo celkem v pohodě, zase se mi nejvíc líbila scéna, jak se Kříž přichomýtne k natáčení reklamy a Kendy mu pak vnutí ty prachy =). (65%) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Pan Písařík (Pavel Zedníček) opakuje v léčitelském transu formuli: „Noli tangere circulos meos,“ což znamená: „Nedotýkej se mých kruhů.“ (rakovnik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno