Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dušan Klein nám v roce 1975 přináší 3 detektivní příběhy z ponuré Ostravy, které nám ukazují běžnou denní rutinu kriminalistů v 70 letech. Ostravští přílušníci veřejné bezpečnosti řeší v časovém intervalu 24 hodin tři různé případy. Jedná se o zranění příslušníka VB, únos kojence a pátrání po pohřešované dívce. (Hennes)

Recenze (54)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československé krimi situované do Ostravy, jehož filmová stylizace je velmi podobná pozdějšímu úspěšnému seriálu Malý pitaval z velkého města, bohužel však jeho kvalit zdaleka nedosahuje. Stejně jako seriál se Město nic neví snaží zobrazit denní rutinní praci kriminalistů, avšak v tomto případě snímek postrádá potřebné napětí a prvky překvapení. Osobně se domnívám, že herecké výkony jsou většinou zdařilé, nesmírně je ale devalvuje primitivnost popisovaných kriminálních případů. Nesmírně tendenčně oduševnělý komentátor jednotlivých scén, jenž je totožný s mluvčím úvodních slov v seriálu o majoru Zemanovi, je naprosto nevhodný, stupidní a hlavně zbytečný. Co se týče hereckých hvězd, byl jsem mile překvapen obsazením náčelníka pátrací skupiny F. Řeháka a zejména R. Jelínka jako nadporučíka Pěnkavu, jenž si odskočil z natáčení kultovního Majora Zemana. Výraznou postavu představuje též V. Hašek, jenž sype z rukávu kriminalistické historky a jeho nadporučík Falta byl předlohou pro legendárního Rudy Pekaře z pozdějšího Pitavalu. Jako jednoznačně nejkurioznější postava kriminalisty se jevil málomluvný naporučík Lukeš, jehož představitel J. Zahajský v celém filmu pronesl jednu větu a na ni si divák musí počkat až na samotný závěr filmu. V dalších rolích se představili můj oblíbený K. Vochoč jako překupník, homosexuál M. Riehs či lehce odzbrojený vrah exotický R. Přibil. Vzhledem k výše napsaným nedostatkům volím nízké hodnocení a celkově snímek hodnotím jako jeden z nejhorších Kleinových režisérských počinů. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Ani sestřih toho nejhoršího z Majora Zemana by nevypadal tak směšně, jak oslavná óda na um soudruhů z ostravské pátračky, kteří během 24 hodin vyřeší 3 složité případy. Korunu všemu nasazuje občas hlas jakéhosi vypravěče, který sděluje: "Zákon ji stejně dostihne." Rádoby rázovité postavy policajtů a dalších Ostraváků. Vtipně působí scény s Miladou Janderovou, která hraje jakousi nezletilou na útěku - potkají ji 3 chlapi, pokaždé jí nabídnou nebo připálí cigaretu. Tím třetím je pohotový příslušník VB, kterému ovšem uteče:-) Jako krimi na odpad (snaha o akčnost se projevuje jízdou omajáčkovaného policejního vozu, jízda ostravskými ulicemi trvá asi minutu a záběr je jen na majáček...), ale jako komedie pobaví. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Klein detektivky nikdy neuměl a tohle je jen další toho příklad. Samozřejmě tuším, že vyvrcholením měla být ta scéna, kdy se kriminalista podívá z okna na noční město, kde lidé pokojně spí a netuší, jak je Veřejná bezpečnost chvíli co chvíli chrání. Ale scénář se k této "pointě" dopracovává tak těžce, zmateně, klopotně a nesourodě, že se na to nedá dívat. A chvílemi člověk ani netuší, co se vlastně děje, kdo kde je a proč a co dělá, jak co s čím souvisí... Bod navíc za Ostravu, tam taky zas moc filmů nevzniklo. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Co bylo myšlenkou tohto filmu? Snad ukázat práci policistů mimo Prahu, že i policisté jsou lidé, že na každém záleží, aby byl pořádek a klid. Bylo toho zkrátka mnoho a děj se utopil v detailech. Policisté jsou obyčejní lidé, a tak byli obsazeni nepříliš exponovaní herci, kteří hráli hovorovým stylem, jenom žádné velké emoce. Zlatý ´Pitaval´! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Za nejhorší co film mohlo potkat, považuju hlas, který nám tam něco blábolil ohledně toho co policajti tušili a co netušili a co za chvíli udělaj. Tohle může fungovat leda tak jako projímadlo pro orangutana co sežere prošlej banán a potřebuje se akutně vysrat. Jako ukázka reálné práce policie stačilo vzít jeden případ, ideálně ten s únosem miminka a scénaristicky ho vymazlit a ne do toho nasrat ještě další dva nesouvisející případy z toho jeden nebyl ani pořádným případem. Takhle to fakt nemohlo mít šanci na nějakej velkolepej napínák i když dobrý scény a kameru to mělo. Třeba zachycení Ostravy působilo přirozeně, kamera na policejním voze byla dobrá akční práce a při některých scénách mě pro jejich studenost nebylo příjemně (napadení u chaty, únos kočátku, pád láhve s balkonu - pohled ženský). ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Ostrave. (dyfur)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno