Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh otce, kterému zavraždili syna, smutek otce, který musí pochovat své dítě, emotivní drama otce, který si pro spravedlnost musí dojít sám. Po útoku neonacistů na partu studentů zůstane na zemi ležet mrtvý ubodaný kluk. Policie koná, pachatelé jsou dopadeni, společnost se bouří proti holohlavým náckům, ale to všechno je jenom na chvíli. Zděšená rodina brzy sleduje, jak jsou vrazi po chybném rozhodnutí soudkyně propuštění na svobodu, nikoho už to nezajímá a jednání policie připomíná chování zkorumpované instituce. Zůstává jen zlomená rodina bez jakékoliv šance na spravedlnost a viníci, kteří se jí smějí do očí. Zoufalý otec s touhou po spravedlnosti se pouští do boje se všemi. S policií bez zájmu, s podplaceným soudnictvím, s mafií, která kdesi v pozadí tahá za nitky. Dokáže tváří v tvář zavedenému prohnilému systému uspět? Dokáže zároveň překonat vlastní výčitky a odpustit sám sobě? (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (122)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Film tematicky navazuje na to nejlepší z tradice italských filmů 70. let o provázanosti justičního systému s mafií. Herectví, kamera, střih i zvuk (včetně práce s hudbou) do sebe dokonale zapadají a vytvářejí jednotnou stylovou atrmosféru. Drobné detaily v nápaditém řešení mizanscény, a to i ve druhém plánu, naznačují - spolu se schopností sladit všechny výše zmíněné složky -, že Teodor Kuhn by mohl být velkým příslibem slovenského filmu. ()

Defaultovna 

všechny recenze uživatele

Osobne nemám rada slovné spojenie "na pomery súčasného slovenského filmu", ale niekedy sa tomu jednoducho nedá vyhniť. Takže na pomery súčasného slovenského filmu je Ostrým nožom dosť solídny kúsok, ktorého najväčšou devízou je osviežujúca absencia dialógov, ktoré neznesiteľne šuštia papiermi. Celé to pôsobí celkom prirodzene, herci hrajú čo im sily stačia, a robia to dobre. Čo tomu však chýbalo, bola väčšia príbehová konzistentnosť a učesanejšia dramaturgia. U mňa silné 3*. ()

Reklama

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Myslím že základný kameň úrazu je prílišné zameranie sa na osobu otca. Rozvíjajú sa v podstate 3 roviny, Neonáckovia a mafia, otcova snaha a neochotu úradov. Avšak nie každej z nich je venovaný dostatočný priestor. Ďalším kameňom úrazu je obsiahnutie atmosféry. Bratislava a neonacizmus to nie je pár záberov na vyholené hlavy a ich fotky a pár záberov na Dunaj, most SNP a UFO. S týmto napríklad omnoho lepšie pracoval Bebjakov Čistič. Škoda, večná škoda. No napriek tomu to vnímam sčasti pozitívne, je treba robiť chyby, aby sme sa na nich učili a je dobré, že aj takéto projekty mladých autorov dokážu nájsť podporu v dotáciách a dostanú sa aj do komerčnejších kín. Síce jemný podpriemer, ale ďakujem a zaokrúhľujem hore. 2,5* ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Neurazilo, nenadchlo. Príbeh sa inšpiruje skutočnou udalosťou vraždy Daniela Tupého, no nie je jej presnou rekonštrukciou a veľa okolností si upravuje inak a podľa seba. Čo nekritizujem, iba konštatujem. Technicky film spracovaním pripomína až televízny film. Čo nie je najlepšia vizitka pre film, ktorý šiel do kín. Herci si svoje odohrali, vynikajú najmä Táňa Radeva, ktorá je ako symbol zkorumpovaného súdnictva dokonale nepríjemná a odpudivá; no aj Roman Luknár zvládol hlavnú rolu otca pomerne dobre. Raperi ako záporné postavy sú nakoniec tiež celkom šikovným ťahom a nenávidieť ich nebude ťažké. Aj keď sa obávam, že niektorí z nich tých neonacistov ani nemuseli moc hrať. Ale to už je iný príbeh. Celkovo je film priemerným spracovaním tragédie, pri ktorej si uvedomíte že aj keď oficiálne na Slovensku žijeme v právnom štáte, tak skutočnosť je niekde inde a vymáhateľnosť práva, resp. spravodlivosť sú niekedy pre naše súdy úplne cudzie pojmy. 55% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Na úvod jedna malá poznámka. "Ostrým Nožom" je inšpirované vraždou Daniela Tupého, no bude lepšie ak sa na film budete dívať ako na vymyslený príbeh. Ak by ste to chceli totiž porovnávať s tým, čo sa udialo, tak je v tom hneď niekoľko nepresností. Nebudeme sa tým ale zaťažovať a film budeme hodnotiť len sám o sebe. Myslím si, že musím dať Romanovi Luknárovi obrovský kredit. Počas celého filmu bol priamo vnútri role a veril som mu to na 150%. Jeho bolesť, jeho výčitky, jeho hnev, všetko je v ňom. Dávid Hartl sa tu moc neobjaví. Osobne som čakal, že toho ponúkne viac, no myslím si, že funguje celkom dobre. A očividne sa dostáva do role postáv, ktoré musia počas filmu umrieť. Myslím si, že ale aj ostatní zvládli svoje role veľmi dobre. Film má dobrú atmosféru, no miestami som mal pocit, že už bol trošku natiahnutý. Možno by stačilo pár scénok trošku poupraviť alebo jemne ešte strihnúť, aby sa zdvihlo napätie. Nemôžem povedať, že by ma to nudilo, no sú tu časti, kde sme sa motali trošku v kruhoch. Ale na druhú stranu to ukazuje ako dokáže byrokracia, korupcia a podobné veci ľudom jedine škodiť. Najmä ak má druhá strana v rukách tromfy a vám ostávajú len oči pre plač. Myslím si, že film je treba vidieť. Možno to nebude film roka a mohol byť spracovaný lepšie, no minimálne to môže otvoriť ľuďom trošku oči, aby videli ako je treba za spravodlivosť bojovať, ktorá v tomto štáte často vôbec neexistuje. A myslím si, že to veľmi dobre vidíme aj tento rok. Hodnotenie: B+ ()

Galerie (56)

Zajímavosti (12)

  • Herec Dávid Hartl (Daniel Tupý), podobne ako vo filme Únos (2017), kde si zahral Róberta Remiáša, opäť zomrel násilnou smrťou. Obe jeho roly vo filmoch boli inšpirované skutočnými udalosťami. (Maarty von B)
  • Inspirací pro film Ostrým nožom se stal skutečný případ z roku 2005, kdy parta skinheadů zavraždila v Bratislavě vysokoškolského studenta a nikdy nebyla potrestána. Jde o jeden z nejpalčivějších případů moderního Slovenska, který ukazuje i na bolesti a otázky české společnosti. Je spravedlnost dostupná opravdu pro každého? Pro všechny lidi bez rozdílu, i pro obyčejného učitele a jeho běžnou rodinu střední třídy? „V době, kdy Daniela Tupého zabili, jsem byl přibližně v jeho věku. O osudné bitce i vraždě jsem toho hodně slyšel, mezi mladými celý případ hodně rezonoval, smrt se silně dotkla celé naší generace. Mnohem smutnější, než samotná vražda, je ale nespravedlnost, která následovala,“ říká k filmu režisér Teodor Kuhn. (Zdroj: Bontonfilm)
  • Na špeciálnej predpremiére filmu sa objavil aj slovenský prezident Andrej Kiska a rodina zavraždeného Daniela Tupého. (Maarty von B)

Související novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Reklama

Reklama