Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh otce, kterému zavraždili syna, smutek otce, který musí pochovat své dítě, emotivní drama otce, který si pro spravedlnost musí dojít sám. Po útoku neonacistů na partu studentů zůstane na zemi ležet mrtvý ubodaný kluk. Policie koná, pachatelé jsou dopadeni, společnost se bouří proti holohlavým náckům, ale to všechno je jenom na chvíli. Zděšená rodina brzy sleduje, jak jsou vrazi po chybném rozhodnutí soudkyně propuštění na svobodu, nikoho už to nezajímá a jednání policie připomíná chování zkorumpované instituce. Zůstává jen zlomená rodina bez jakékoliv šance na spravedlnost a viníci, kteří se jí smějí do očí. Zoufalý otec s touhou po spravedlnosti se pouští do boje se všemi. S policií bez zájmu, s podplaceným soudnictvím, s mafií, která kdesi v pozadí tahá za nitky. Dokáže tváří v tvář zavedenému prohnilému systému uspět? Dokáže zároveň překonat vlastní výčitky a odpustit sám sobě? (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (122)

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Myslím že základný kameň úrazu je prílišné zameranie sa na osobu otca. Rozvíjajú sa v podstate 3 roviny, Neonáckovia a mafia, otcova snaha a neochotu úradov. Avšak nie každej z nich je venovaný dostatočný priestor. Ďalším kameňom úrazu je obsiahnutie atmosféry. Bratislava a neonacizmus to nie je pár záberov na vyholené hlavy a ich fotky a pár záberov na Dunaj, most SNP a UFO. S týmto napríklad omnoho lepšie pracoval Bebjakov Čistič. Škoda, večná škoda. No napriek tomu to vnímam sčasti pozitívne, je treba robiť chyby, aby sme sa na nich učili a je dobré, že aj takéto projekty mladých autorov dokážu nájsť podporu v dotáciách a dostanú sa aj do komerčnejších kín. Síce jemný podpriemer, ale ďakujem a zaokrúhľujem hore. 2,5* ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Ve špatný čas na špatném místě se může ocitnout každý z nás. A může to mít vpravdě tragické následky. Třeba i smrt, pokud narazíte na bandu nácků někde na samotě uprostřed noci. Tento slovenský film podle skutečných událostí je velmi tísnivý, vlastně hodně smutný a v divákovi mnohdy kypí hněv ze zoufalého pocitu nespravedlnosti a chybějícího selského rozumu. Vynikající a především uvěřitelné herecké výkony dělají z tohoto filmu strhující zážitek, který nemůže nudit, a jenž logicky vyvolává otázky. Oceňuji debatu s režisérem po skončení, kdy jsem se dozvěděl řadu zajímavostí. Za mě vpravdě nečekaný, a o to více dokonalý zážitek. [Noir Film Festival 2019] ()

Reklama

Tosi 

všechny recenze uživatele

Zarputilého otce hrál Roman Luknár velmi dobře, ještě kdybych mu tak rozuměl každé slovo. Slovensky tedy umím dobře, ale on ve filmech často nesrozumitelně huhlá. Z filmu sršela jeho naprostá bezmoc dovolat se spravedlnosti, až se klasicky otvírala kudla v kapse. Tyhle filmy se musí točit, i když nebudou dokonalé. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Slovenský krimi thriller vycházející ze skutečného případu vraždy Daniela T. , kterého ubodala skupiny skinheadů, kteří patřili do gangu Piťovců, tehdy nejmilitantnější skupiny bratislavského podsvětí ( dokument o této skupině a vraždě https://www.youtube.com/watch?v=jxCBq3yqNxo ) a motivem vraždy bylo údajně součást přijímání nového člena. Roman Luknár hraje otce oběti, který naráží na absolutní impotenci spravedlnosti a snaží se rozplést případ a pozadí na vlastní pěst. Technicky velmi vyspělý film, solidní atmosféra, a hlavně skvělý herecký výkona Luknára, který od první do poslední minuty na 100%. Za mne jeden z nejlepších slovenských filmů posledních let. PS: Krobot a jeho česká slovenština trochu trhala uši, ale jinak obdiv ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet EUR500,000 ($0,6milióna)Tržby Celosvetovo ▐ Videl som ukážku, navnadila a po Trhline som myslel, že príde ďalší slušne natočený Slovenský film. Nuž nakoniec to ostalo len v priemerných vodách. Skôr to vyznie ako na rýchlo upečený kalkul k určitým "krutým" udalostiam čo sa u nás odohrali o ktorých sa stále diskutuje v médiach. Veru škoda, mohlo to byť celistvejšie. Príbeh nám ponúkne len také drobky, je to skratkovité. Luknár sa aj snaží, aj ostatný herci v celku ujdu ale trpí to na nezručnosti tvorcov predať to lepšie, pútavejšie. /videl v kine: 60%/ ()

Galerie (56)

Zajímavosti (12)

  • Tvorcovia spolupracovali s rodičmi zavraždeného Daniela Tupého. (cingi.t)
  • Inspirací pro film Ostrým nožom se stal skutečný případ z roku 2005, kdy parta skinheadů zavraždila v Bratislavě vysokoškolského studenta a nikdy nebyla potrestána. Jde o jeden z nejpalčivějších případů moderního Slovenska, který ukazuje i na bolesti a otázky české společnosti. Je spravedlnost dostupná opravdu pro každého? Pro všechny lidi bez rozdílu, i pro obyčejného učitele a jeho běžnou rodinu střední třídy? „V době, kdy Daniela Tupého zabili, jsem byl přibližně v jeho věku. O osudné bitce i vraždě jsem toho hodně slyšel, mezi mladými celý případ hodně rezonoval, smrt se silně dotkla celé naší generace. Mnohem smutnější, než samotná vražda, je ale nespravedlnost, která následovala,“ říká k filmu režisér Teodor Kuhn. (Zdroj: Bontonfilm)
  • Tvorcovia pracovali s rozpočtom 500 000 €. (kacer4)

Související novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Reklama

Reklama