Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

novoten 

všechny recenze uživatele

Dostatečně dramatická, dostatečně ironická, ale překvapivě málo naléhavá a osudová, taková je Kubrickova Lolita. Jsem rozmazlený z Lyneho dokonalého remaku, ale když vidím Humberta v Masonově zbytečně umírněném podání předvádět neodůvodněné paranoidní záchvaty a když si Shelley Winters jako Charlotte Haze ukňučeně stěžuje a přehrává přitom, tak ve mně všechno vře. Největší výhrou je tak samotná Lolita, jejíž čarovně okouzlující představitelka dokáže svým nejjemnějším úsměvem vyvolat v divákovi přesně ten pocit, který musel mít Humbert při prvním jejím zahlédnutí. Zajímavé je i pojetí Quiltyho, kterého mám v paměti jako nepolapitelného všudypřítomného démona a tady je v Sellersově podání slizkým hadem, otevřeně ukazujícím svou tvář a naznačujícím do očí Humbertovi svoje touhy. Konečné pocity jsou nakonec smíšené. Scénář má velmi hluchá místa a drobné chyby v návaznosti, ale nebojí se přijít s úžasně sarkastickým momentem (uchechtnutí při čtení láskyplného vyznání) nebo všeříkajícím romantickým obrazem (úvodní titulky). Ale je to "jen" romantické drama a ne osudová zpověď plná zoufalé a unikající vášně. 70% ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Příběh mi přišel docela nevěrohodný. Ne kvůli tomu, že to spolu táhli, ale spíše kvůli časovým skokům, díky kterým se film šikovně vyhýbá emocionálně nejvypjatějším momentům. Nevíme pak, jak Humbert docílil toho, že s ním měla dobrovolně sex (což ve filmu není vidět, ale předpokládám, že spolu spali) když musela rozdejchat smrt matky. Postava Quiltyho byla taktéž přemrštěná. Přišlo mi komické, že ho Humbert nepoznal. Na druhou stranu je to skvěle zahrané. Proměna Jamese Masona z dokonalého gentlemana v úlisného žárlivého staříka je výborná a Peter Sellers svojí over the top postavu prodává na jedničku. Při taneční scéně je megacool. Hodně mi to připomínalo film Uprostřed Noci, který se taktéž zabývá vztahem starého muže s mladou kostí. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Jsem poněkud zklamán. Doufal jsem, že po uspokojivém zážitku s remakem budu na originál pět samé ódy. Nestalo se tak. První půl hodina je značně loudavá a ke konci jsem měl pocit, že sleduji špionážní thriller. Chemii mezi hlavními protagonisty jsem vůbec necítil, což je další věc, která mě mrzí. Lolita je sama o sobě velmi atraktivní a dialogy jsou jak jinak, než geniální. Nevím, kde je chyba. Možná by to chtělo nůžky a "trošičku" sestříhat. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Jak už tady někdo napsal - tahle verze je moc usedlá - chtělo to více vystihnout tu posedlost a zvrhlost hlavní postavy (Jeremy Irons ve verzi z roku 97 to dokázal o moc líp). Ani postava Lolity se mi nezdála moc dobře zahraná. Přečtěte si knihu - tenhle film je prostě jen plytká napodobenina... Dost mi taky vadila špatně vybraná a monotónní hudba. Z atmosféry knihy jsou tu jen střípky. Jinak je Kubrick jeden z mých nejoblíbenějších režisérů. 29.1.2006 - zvyšuju hodnocení na 4* - zas tak špatné to není, při prvním hodnocení jsem se primárně zaměřil na porovnání filmu s knihou... Po druhém shlédnutí sezdávám, že Kubrickova Lolita sama o sobě obstojí. 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nejgeniálnější režisér všech dob a vynalézavý inovátor Kubrick si vzal v roce 1962 na paškál téma, kterému by se spousta jiných lidí z branže raději vyhnula obloukem. Již první ping pongová scéna dává tušit že Stanleyho fanoušek nemůže být zklamán. Lolita určitě není nejlepším mistrovým kouskem, ale povinou filmovou četbou je určitě. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • První verze scénáře, kterou vytvořil Vladimir Nabokov, by vydala na přibližně šestihodinový film. Stanley Kubrick literáta poprosil o zkrácenou verzi, přičemž Nabokov přišel s tříhodinovým dílem. Finální verzi má na svědomí sám Kubrick, který ještě přepracoval Nabokovův druhý pokus. (Komiks)

Reklama

Reklama