Reklama

Reklama

Chata na prodej

  • angličtina Bear with Us (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodiče prodávají starou chatu, pro kterou už nemají využití. Před předáním chaty novému majiteli se však matka (Ivana Chýlková) rozhodne uspořádat poslední pořádnou rodinnou slezinu. Zbytek příbuzenstva neprojevuje přílišné nadšení, tahle setkání bývají vždy dost náročná. Děda (Jan Kačer) už je duchem spíše nepřítomen, otec (David Vávra) tyto akce odmítá, syn (Jan Strejcovský) je věčně přiopilý a ironicky glosuje svět kolem sebe včetně rozpadajícího se vztahu s přítelkyní (Judit Bárdos). Babička (Jana Synková) je specialistkou na upřímné dotazy, které ostatní přivádějí přinejmenším do rozpaků. Nevyrovnaná dcera (Tereza Voříšková) na chatu přibere svého úspěšného německého přítele (Michael Pitthan), který se jediný na rodinný výlet těší, protože neví, do čeho jde. Naděje na idylický víkend na samotě u lesa rychle skončí, ale opravdové dobrodružství začne těsně nad ránem, když rodina zjistí, že se kamsi vytratil dědeček. Stopy vedou do lesa… (CinemArt)

(více)

Recenze (398)

yehudit 

všechny recenze uživatele

Bylo to takové hezké české, místy celkem dost vtipné, Chýlková s Vávrou a i paní Synková hráli skvěle a na chatě mi s nimi bylo příjemně. Přesto jsem později přemýšlela, o čem že to vlastně celé bylo a došlo mi, že vlastně celkem o ničem. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Jak řekl Pepa, "je to o atmosféře" a právě atmosféra chataření je tu základ, portrét české rodiny je až to další v pořadí. I když, ono se to vlastně často nevylučuje, je to přeci jen takové naše moře. Ale co když je to nakonec vlastně všechno tak trochu jinak? Tak tedy od začátku, právě ta jedinečná atmosféra chataření, ve mně probudila vzpomínky na dětství, dokonce vše bylo tak intenzivní, že jsem začal přemýšlet nad koupí chaty. V tomto směru je vše dokonalé, okolní příroda, oheň, jídlo, hry a dokonce i to oblečení... vlastně by mě zajímalo, jak by film z tohoto pohledu chápali cizinci. Jenže právě na chatě přichází i scéna, která to s tou vyhroceností a hysteričností dle mého názoru již trochu přehnala. Totiž, především cesta na chatu a návštěva hřbitovů jsou všestranně dokonalé a mísením postav dokonale využité, do extrémů vyhnané postavy se ještě dají překousnout, ono lidé jsou různí. S výše téměř zmíněnou knižní scénou, je to už dost jinak, místo ní bych raději viděl rozvinutí příběhu té nejzajímavější postavy vůbec, dědečka. To sice ve velice povedené scéně následuje, což dává filmu další, či jiný význam, jenže potom se zase vše vrací zpátky, jakoby se nic nestalo... konec bych rád viděl jiný, ale možná je to jen můj pocit. 60% ()

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Pomalu mi v oblibě stoupají české komedie. Opět jsem se nezklamal a viděl výbornou komedii plnou vtipných dialogů a výborného obsazení. Pokud bude česká kinematografie pokračovat tímto směrem, tak to bude jenom dobře. ()

matmanX 

všechny recenze uživatele

Když se rozhádaná rodinka zavře na chatě ve jménu nostalgie a povinné pohody, série emocionálních výbuchů je jen otázkou času. Chata na prodej pěkně zpracovává rodinnou dynamiku a nejeden divák tady určitě pozná pár vlastních příslušníků. Překvapil mě trochu vážnější tón, než jsem čekal z traileru. Nejde tady o střelenou rodinnou komedii a humor vychází spíš z absurdních, ale uvěřitelných napětí mezi postavami, než z vykonstruovaných scének. O to větší je ale škoda, že se film nikdy neodhodlá postavy prozkoumat do hloubky a někam je posunout. Objevují se tady časté problémy současné české kinematografie. Postavy sice fungují jako uvěřitelné archetypy, ale chybí jim výraznější identita, kterou by si divák zapamatoval po odchodu z kina. Načaté dějové nitky se proplétají a gradují, ale nikdy se nedočkají pointy a vyzní do prázdna. Absence pořádného konce, který by jednotlivé epizody uzavřel do vyprávěcího a tématického celku. Krátká stopáž ještě podtrhuje pocit nedokončenosti, takže by rozhodně neškodilo přidat dalších 20 minut na vypilování charakterizace a třetího aktu. Tyhle nedostatky dělají z Chaty snadno zapomenutelný film, který nabízí jen slušně zpracovanou variaci na stokrát viděné téma. Zasmál jsem se, vcítil se do některých postav a nenudil se, ale už pár hodin po projekci jsem měl problémy vybavit si detaily příběhu. ()

suzanne1997 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to by mne tedy zajímalo, co je na tomhle vtipného. To, že jedou na chatu? Vždyť tam jezdí celkem dost lidí. Nebo to, že jim babička stále podstrkuje jídlo? Tak to taky není nijak originální. Nebo to, že dobrou třetinu filmu musíte číst? Tak to je fakt skvělé, obzvláště, když jdete do kina na českou komedii. A k těm dialogům? Co si sakra tvůrci mysleli, když vymýšleli něco takového. To mysleli třeba nohou místo hlavy? Netuším. Mám takový pocit, že my Češi už snad neumíme natočit pořádnou komedii. Ohrané dialogy, táhnoucí se děj, postavy a hlavně osudy nad kterými zůstává rozum stát. Nic tady není dodělané, nic není domyšlené. A na mrtvého dědečka na sedačce auta si raději udělejte názor sami. Za mě odpad!, nic horšího jsem v poslední době neviděla. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Matka v podání mé oblíbenkyně I.Chýlkové prodává chatu, ale ještě předtím tam chce poslední celorodinnou sešlost. Námět dobrý, herecky brilantní, obsazení skvěle namíchané ( moji oblíbenci plus David Vávra po sto letech ve filmu ), ale přesto dávám jen tři hvězdy a ta jedna je ještě za roztomilé zvířátko v lese na konci. Konflikty jsou občas zábavné, ale jestliže celý film je složený z dialogů, kde někdo někoho uráží nebo útočí na něj ( často za uječeného křiku ) tak to může být zábavné chvilku, ale vystavět tím celý film zavání Troškovinou, ikdyž tak nějak artovou. Film celkově uplyne odnikud nikam ()

ac3r 

všechny recenze uživatele

Hlavně těm místním pseudoexpertům co tady hází 4 a víc nevěřte jak je to úžasný. Tahle "komedie" má pouze 77 min a stejně po 20 minutách člověk odpočítává minuty do konce :-) ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Jak tohle někdo může prohlásit za komedii, to vážně nebearu. Považovat kardinální trapnost za vtipnou je nízké. Tohle je především přehlídka pseudovztahů. Možná by lépe působila v divadelním zpracování. Jeden z těch snímků, které stačí vidět jednou. Díky za kratší stopáž. Vynikající David Vávra, Jana Synková, Václav Kopta i Michael Pitthan. Jan Strejcovský by měl začít artikulovat, nebo to alespoň zkusit, určitě by to prospělo nejen jemu. ()

xHarryx 

všechny recenze uživatele

Postava Terezy Voříškové je tak úžasným způsobem zbytečně vyhrocená, že v kombinaci s nic nechápajícím Němcem tvoří skvělý pár. Docela bych s něma chtěl kamarádit. Nalít do ní dvě vína a pak jenom sledovat jak chudákovi dělá pekla. Jako největší klad filmu ovšem musím označit geniálního Vávru. Docela rád bych ho na plátně viděl častěji. Snad zae brzo. Sečteno a podtrženo je chata jedna z těch lepších českých věcí roku 2018. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Oproti předešlému Pavlíčkovu filmu Parádně pokecal se jedná o výrazný posun. Jen by to chtělo ještě trochu ubrat v nestřídmosti: při snaze o bizár za každou cenu (medvědí kůže), při doslovnosti u pointování jednotlivých scén, kde je často poslední replika zbytečná... no a vlastně bych dal pryč i ten poslední nicneříkající záběr rodinky odjíždějící v autě, protože ten předešlý by byl na závěr filmu daleko působivější. ()

Schnaubik 

všechny recenze uživatele

Absolutně jsem nevěděl co čekat. Dopředu jsem si nepřečetl nic a do kina šel neplánovaně, o to větší ale pak bylo moje nadšení z filmu. Bál jsem se třesknuté komedie s humorem, který pojede na sílu, ale dostal jsem pomalu plující, trochu intelektuální, trochu čecháčství přiznávající komedii, která mě bavila od začátku do konce. I když byly některé momenty dovedené do absurdna, pořád jsem z bezejmené (?) rodiny cítil jakousi lidskost a autenticitu, se kterou jsem se (doufám, že) nejen já dokázal ztotožnit. Z herců musím vyzdvihnout hlavně Janu Synkovou, protože už dlouho se mi nestalo, aby mě na plátně nějaká postava tak strašně nasrala, jen co pusu otevře. Každopádně jako nesnesitelná babička exceletní. Zmínit musím taky kameru, která celý film posunula na jinou úroveň. Díky méně častému stříhání a jednolitosti záběrů měla právě kamera lví podíl na konečném tempu filmu a divák se pak díky ní cítil jako součástí děje. Pokud si chcete vysmát bránice jak u nové Troškovy komedie, tak na Chalupu ani nelezte, jestli vás ale láká spíš uklidnění a občasné pousmání, dejte tomu minimálně šanci. **** ()

Psice 

všechny recenze uživatele

Překvapení se (opět) nekonalo. Pro mě dost předvídatelný film založený na hlavním tématu rodina se sejde na jednom místě a budou řešit vztahy mezi sebou v 77 minutách. Tohle téma – vytahování traumat z dětsví a řešení všech těch rodinných vztahových tahanic je celkem odrhovačka – obzvlášť, když je to ještě takhle polopaticky naservírované. Na druhou stranu byla naservírovaná jenom část příběhu, ale ten zbytek mě stejně nezajímal, protože v tak krátké stopáži jsem se nedokázala sžít ani s jednou z postav. Vlastně mě ty postavy celkem dost nezajímaly – pořád jsem čekala, že se začne něco dít, plynout, odvíjet, ale místo toho se na sebe jen vršila jedna scéna za druhou – někdy hysterická, jindy melancholická nebo vtipná - od všeho kousek, ale pořádného vlastně nic. Tenhle film je dalším důkazem toho, že dobří herci nestačí k úspěchu filmu. P.S.: David Vávra by měl hrát častěji ve filmech, má úžasné charisma. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Chumel uměle vykonstruovaných dramat a zápletek. Sem tam probleskávají klidné kontemplační momenty, ale celkově mě tento film netrefil. Dvě hvězdičky. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Pro mě překvapení roku. Film vyzrálý jako Lagavulin – a podle hodnocení soudě, také ne každý mu přijde na chuť. Podařená autorská záležitost Tomáše Pavlíčka trochu na způsob Vinterbergovy Rodinné oslavy: povedlo se mu natočit dramedii, ve které za doprovodu Ulrychových šlágrů 70. let postupně vypadává ze starých skříní rodinné chaty jeden kostlivec za druhým. Režisér a scénárista v jedné osobě měl šťastnou ruku i při obsazení rolí. Kromě skvělé Ivany Chýlkové mě mile překvapil David Vávra, který se oprostil od své manýry ve prospěch civilního herectví, o které si film přímo říká. No a jako třešnička na dortu: celoživotně mutující Jana Synková se svou bezkonkurenčně nejotravnější dikcí v ČR (Dan Přibáň promine). ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Začnu negativy. Celá rodina tak trochu šustí papírem, vztahy a drama mi přijdou uměle vyhrocené a Synková mi nesedí. Je neuvěřitelně přepálená, přehnaná a (to už asi není chyba scénáře) standardně neskutečně otravná. Ale pak už můžu jen mluvit o "art" filmu evropských parametrů. Postavy jsou zajímavě načrtnuté, na český film nebývalé funkční a zajímavé. Je to rozumně krátké a ten čas je pro "vztahovou terapii chatou" využitý parádně. Vtipy jsou někdy OK, někdy pěkně absurdní, Němec je parádní. Spokojené a velmi poctivé tři Wochenendehausy. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to viděla podruhé a znovu se mi potvrdilo, že...Že to bylo dobré, místy vtipné, ale nakonec to zůstalo tak nějak nedořečené a nedořešené. A proto ...Za mě 75% ()

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

03.01.2019

Rok se s rokem sešel a přichází na řadu rozhodování o nejlepších filmech roku. Tentokrát je řeč o ryze domácích filmech a ke slovu se dostanou pro změnu kritici, dnes byly totiž čerstvě oznámeny… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Vary přivítají šestici domácích režisérů

Vary přivítají šestici domácích režisérů

02.06.2018

53. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary uvede v soutěžním programu rovnou šestici českých snímků. V každé ze soutěžních sekcí se představí dva domácí režiséři. V Hlavní soutěži se o… (více)

Reklama

Reklama