Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér Ang Lee (podepsaný pod filmy Svatební hostina, Rozum a cit, Jízda s ďáblem, Tygr a drak, Zažít Woodstock) se v tomto příběhu - tak jako již několikrát - zaměřil na rodinné a generační vztahy. V psychologicky laděném snímku, natočeném podle románu Ricka Moodyho Ledová bouře, se vrací do roku 1973, do předměstí connecticatského New Canaanu. Vyprávění se přitom soustřeďuje na členy sousedících rodin Hoodových a Carverových, kteří k sobě pocitují přátelské, milostné vztahy i nenávist. Jakýmsi katalyzátorem drobných a všedních událostí i vztahů je ledová kalamita, jež nastane v noci po neustávajícím mrznoucím dešti... Americký film oceněný na MFF v Cannes (cenou za scénář pro Jamese Schamuse) se vymyká z běžné hollywoodské produkce a spíše připomíná klasická díla filmařů Ingmara Bergmana a Michelangela Antonioniho. Hlavní úlohy ztělesnily známé herecké hvězdy Sigourney Weaverová (Vetřelec, Gorily v mlze, Krotitelé duchů, Smrt a dívka) a Kevin Kline (Ryba zvaná Vanda, Francouzský polibek, Dave). V dalších rolích hrají Joan Allenová (Šílená láska, Tváří v tvář), Tobey Maguire, Christina Ricciová (Casper, Malí válečníci), Jamey Sheridan, Elijah Wood (Všude dobře, doma nejlíp, Drtivý dopad). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Citlivě zrežírovaný nenápadný psychologický film o mezilidských vztazích se opírá hlavně o výborné obsazení: vedle problémů dospělých (Kline, Weaver, Allen) je velice dobře vykreslen i svět dospívajících (Maguire, Wood, Ricci, Hann-Byrd). Scénář (James Schamus) dostal cenu v Cannes, Sigourney Weaver pak cenu BAFTA a byla nominována na Zlatý glóbus. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tyhlety "vztahové" filmy mám prostě rád. Ledová bouře mi propomněla Déšť, snad proto, že i v ní je také hodně důležitá poslední scéna. Znáte to: děj se opírá o postavy, jejich bezchybné postupné vykreslování, dialogy a tušení, že na konci se nedočkáme poselství, ale smyslu toho všeho, co se na plátně (obrazovce, projektoru) děje. No jistě! Bez debat splněno! Podobné snímky mají občas nevýhodu jisté utahanosti. To je výsledek mého neabsolutního hodnocení Bouře i Deště. ()

Reklama

seale 

všechny recenze uživatele

Aha, Ang Lee. Tato informace mi unikla, nedívala jsem se předem na čsfd a koukala jsem tedy na film bez znalosti jakékoliv souvislosti. Hned po skončení jsem měla jasný pocit - kvalitní rodinné drama, které je tvořené spoustou zajímavých momentů a krásných detailů. Když jsem se podívala na čsfd a uviděla, kdo snímek režíroval, zapadlo to do sebe, protože Ang Leeho považuji za velmi talentovaného tvůrce. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Ledová bouře je mozaikou osudů, jíž vládne ryzí filmařina. Ang Lee je zárukou kvality, což snímek může leda stvrdit. S lítostí cítím, že Ledová bouře je dosti opomíjená předehra k oscarové Americké kráse, s níž sdílí nahlížení za záclonky "spokojených" domácností střední třídy. "Bouře" "Krásu" v určitých momentech i lehce převyšuje, zejména svou přirozenou jímavostí a strhující katarzí, jež se obejde bez náznaků laciných berliček. Scenárista James Schamus dokázal z literární předlohy sestavit perfektně fungující síť postav rodinných příslušníků a sousedů. Jednotlivé vrstvy se postupně překrývají, aby se mohly v podobě mrazivého pekla propojit a vyústit v omračující závěr. Krásný a emocemi nabitý film, který si moc rád v budoucnu připomenu. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Ang Lee natočil výborné vztahové drama, které oplývá celou řadou výtečně napsaných i zahraných postav - sexuálně odvázaná, ale zároveň chladná a prázdná Christina Ricci, bezmocný a zklamaný Tobey Maquire, vypočítavá, ale také nesmírně křehká Sigourney Weaver či po lásce a citu žíznivá Joan Allen. Výběru herců není celkově co vytknout, a když se k tomu přidá citlivá, ale současně věcná režie Anga Lee, vznikne hluboký, smutný a nádherný film zároveň. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (15)

  • Zahrnuté medzi „1001 filmov, ktoré musíte vidieť pred smrťou“, autor Steven Schneider. (Pat.Ko)
  • Skutečná ledová bouře vylíčená ve filmu se stala 16. a 17. prosince 1973 a byla pojmenována „Felix“. (aporve)

Reklama

Reklama