Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zemi nikoho mezi Severem a Jihem nebojovali za modrou nebo šedou, bojovali za své přátele a rodinu. Film proslulého režiséra Anga Lee (Tygr a drak) vypráví příběh mladých Američanů bojujících za svou vlast v občanské válce. Jake Roedel syn německého emigranta a Jack Bull Chiles syn plantážníka z Missouri, jsou přátelé od dětství. Poté, co Jackova otce zabijí vojáci Unie, rozhodnou se oba mladíci přidat k Bushwhackerům, dobrovolníkům bránícím Jih. Z obou se stanou zkušení a obávaní střelci. Během nevlídných dnů jim začne pomáhat mladá vdova Sue Lee, do které se Jake zamiluje. S blížící se krutou zimou a sílící válkou se však skupina začne pomalu rozpadat, přátelé umírají jeden za druhým a dva mladí muži tak musí udělat zásadní rozhodnutí, zda-li bojovat dál... (Bonton Home Entertainment)

(více)

Recenze (81)

Dárius 

všechny recenze uživatele

Jednak mám filmy s války severu proti jihu rád,Spider-Man to tady pěkně rozjíždí a Jewel Kilcher to sluší velice. ()

Odpadlik 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočené, zejména bitevní scény, pěkná příroda, ale pokud dojde na dialogy a "filosofování" hlavních postav, tak je to trochu nuda. Zejména konec mi přišel zbytečně natahovaný ... ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Za tři*. A neptejte se, proč. Sami jste si už odpověděli. Stahovat ani kupovat si to nebudu. Počkám si na reprízu v TV a pak se (možná) zase podívám. ()

ilovebritain 

všechny recenze uživatele

Tuhle šílenost, že natočil Ang Lee? Proboha. Kam ten svět spěje? Nuda na entou. Skvělý režisér, povětšinou skvělí herci a stejně je to konina. Děj je natahovaný, příběh nesouměrný a postavy buď šablonovité nebo hodné psychiatra. ()

flu 

všechny recenze uživatele

Parádní revizionistický western. Skvěle natočená žánrovka o klucích z Missouri, které semlela krutá a krvavá doba, v níž žili. ()

walecz 

všechny recenze uživatele

Máš-li dlouhý vlas, nechoď mezi nás. Westerny já rád, Jižani tu řádí...seveřani taky...prostě dobrej film ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Každá vojna, je to isté. Povyšovanie sa malomyseľných darebákov nad pracujúcou inteligenciou, pre ktorých sú takéto indivídua podceňované. Vďaka vojne vedia takýto ukázať čo dokážu so zbraňou v ruke, ktorých zmysel je ničiť, pustošiť a rúcať hodnoty za cenu fiktívnej slávy plnej hnusu a pokrytectva. Vojna je len odvar diplomacie, diplomacie ktorou sa dá všetko vyriešiť s rozumom. Keď táto možnosť zlyhá, prichádzajú na radu najvyšší hlupáci a darebáci. Veľmi dobre a precízne rozpracovaný príbeh, citlivo preukazujúci nezmysel každej vojny. Slušné herecké výkony. Čo však najviac prispelo ku kvalite tohto projektu bola perfektná kamera pod taktovkou skvelej réžie. Veľmi pôsobivé dielo, kde si každý normálny človek môže vytvoriť svoj úsudok, ktorý by mal byť jednomyseľný. ()

TesterX 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem po první půlhodině málem odešel od televize, jak mě to neskutečně nudilo, ale s dalším vývojem událostí se jednalo o dramatickou podívanou se zajímavým vývojem postav. Nicméně prostoje tam jsou. ()

E.T.Martin 

všechny recenze uživatele

Western - newestern, tak by se dala ve zkratce označit Jízda s ďáblem. Ano, hrdinové nosí kolty, široké klobouky, jezdí na koních a občas po někom střílejí, sedí i prostředí Ameriky druhé poloviny 19. století, ale to je tak všechno. Tohle totiž není western, jaký by měl mít. Režisér Ang Lee sází jako vždycky především na prokreslení mezilidských vztahů a vnitřní vývoj svých hrdinů. A daří se mu to dobře, vždyť má na pomoc spoustu skvěle hrajících herců. Takhle asi vypadá dospívání v době občanské války, kdy soused zabíjí souseda. Moc dobrý film. Dal bych těch hvězdiček i pět, kdyby se to ke konci tak netáhlo... ()

retrix 

všechny recenze uživatele

Film byl natočen podle knihy Woe to live od Daniela Woodrella. Náklady na film činily 38 milionů dolarů a vzhledem k tomu, že na domácí půdě vydělal pouhých 635 tisíc dolarů, byl považován za velký propadák. Nicméně recenze kritiků na tento film byly spíše pozitivní. Film respektive kniha byla napsána dle skutečného příběhu boje konfederačních partyzánů pod vedením Williama Clarka Quantrill proti vojsku Unie v Missouri. Masakr v Lawrence v Kansasu byla jednou z nejhorších válečných událostí války Severu proti jihu vedenou Ouantrillem (shromáždil kolem 400 jezdců). Bylo zde pobito mezi 150 - 200 dospělých můžů. Quantrill si během války získal jen opovržení a hanbu za své zvěrstva, rabování či vypalování, i když Jižané jej považovali za hrdinu. Zemřel 2 roky po masakru v Lawrence, kdy byl postřelen jednotkami milice Unie. ()

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

No jestliže někdo čeká od Leeho klasický western bude zklamán. Já nebyl, protože konflikty mezi bushwhackery a jayhawkery takhle nějak patrně vypadaly. Žádné souboje uprostřed prašné ulice a poletující laskavec bílý. Hnusná partizánská válka, přepady ze zálohy, střelba bez varování, vraždění civilistů.  Obsazení dobré, historické postavy, hudba - vše mi sedlo. Já jsem s tímto filmem velmi spokojen. ()

Horácius 

všechny recenze uživatele

A sakra, tohle jsem nečekal. Pro mě snad nejlepší film svého svého žánru. Naprosto skvělá hudba, sympatičtí herci (ze kterých je nutno vyzdvihnout velmi netradičně hezkou, neokoukanou, a navíc ještě velmi dobře hrající Jewel Kilcher), příběh s mnoha výbornými a silnými momenty. Každý zdařilý film, který si musím pustit vícekrát, je pro mě pochopitelně výjimečný, a tento mezi ně rozhodně patří. Je ovšem možná více než jinde třeba, aby divákovi dobře sednul do nálady, jinak spoustu věcí ani nepostřehne nebo nedokáže dostatečně prožít. 90% a třeba i více, podobný film se nepovede každý rok. ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Největší náboj mají vztahové scény, ve kterých je Ang Lee tradičně silný (cca poslední třetina). Což je tak trochu problém u filmu, který je (mylně) vydávaný za western. Epické a válečné pasáže, na kterých by měl film stát, bohužel působí rozvláčně (nejen v rámci dosti rozmáchlé stopáže). Jako oddaný fanoušek Leoneho a Peckinpaha navíc v těch barvotiskově hezkých obrázcích jezdců na koních a decentní bojové vřavy postrádám pot a špínu nebo - chcete-li - uvěřitelnost. 65 % ()

dynamyt1 

všechny recenze uživatele

Nechápu, že takhle westernová halucinace může mít tak dobré hodnocení. Absence jakéhokoli úvodu do příběhu, nulová gradace... "Příběh jak noha" s rádoby akčními scénami, ředěný rádoby emočními body, kdy někdo umře a hlavní postavy jsou zahaleny v mraku smutného výrazu, který ovšem vůbec nenapovídá, že by se dělo něco smutného. Korunu tomu nasazuje ubulený, vlasatý Tobey, filozofující o životě, smrti, společenském postavení černochů a žen a který stojí ve straně dobra jako protipól zlounovi - Jonathan Meyers - ale mám neodbytný pocit, že jsem dlouho neviděla film s tak špatně napsanou, nudnou a zbytečnou hlavní postavou.... Je to škoda, dobré herecké obsazení, zajímavá lokace a dokonce i doba, ale to zpracování... ()

wopizura 

všechny recenze uživatele

Jízda s ďáblem? Nějak jsem si nevšimla, že by se nějaká konala. Ang Lee mě tentokrát docela dost zklamal. Kamera poměrně slušná, herci dobrý, ale příběh tak nějak šlapal nešlapal . Takže nejspíš blbej scénář. Čekala jsem něco na způsob Návratu do Cold Mountains. Tohle byl ale opravdu jen slabý odvar. ()

Reklama

Reklama