Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zemi nikoho mezi Severem a Jihem nebojovali za modrou nebo šedou, bojovali za své přátele a rodinu. Film proslulého režiséra Anga Lee (Tygr a drak) vypráví příběh mladých Američanů bojujících za svou vlast v občanské válce. Jake Roedel syn německého emigranta a Jack Bull Chiles syn plantážníka z Missouri, jsou přátelé od dětství. Poté, co Jackova otce zabijí vojáci Unie, rozhodnou se oba mladíci přidat k Bushwhackerům, dobrovolníkům bránícím Jih. Z obou se stanou zkušení a obávaní střelci. Během nevlídných dnů jim začne pomáhat mladá vdova Sue Lee, do které se Jake zamiluje. S blížící se krutou zimou a sílící válkou se však skupina začne pomalu rozpadat, přátelé umírají jeden za druhým a dva mladí muži tak musí udělat zásadní rozhodnutí, zda-li bojovat dál... (Bonton Home Entertainment)

(více)

Recenze (81)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Tento film se vyznačuje typickým rukopisem Ang Leeho. Ukrutná délka, dlouhé pasáže kde se vcelku nic neděje, usínající tempo. Jenže když ten film pak chcete zkritizovat třebas tady na čsfd, zjistíte že vlastně není žádný větší důvod. Pokud si na film vzpomenete s několikadenním odstupem, ta slabá místa se vypaří, a zůstane jen docela zajímavý příběh (většina podobně laděných filmů zobrazuje válku Jihu proti Severu z opačné strany), navíc pohled jedinců, kteří se vlastně do této války přimotali omylem (jak jinak by jedním ze skupiny bojovníků proti Severu mohl být chlapík, který "koupil" svobodu svému otrokovi?). Trochu mi ve filmu neseděl Tobey Maguire - přece jen si jej jako vojáka moc představit nedovedu, mám jej až příliš zafixovaného jako vyjukaného Homera z Pravidel moštárny nebo Spidermana... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skvelý režisér Ang Lee nakrútil krásny film, ktorému však chýba vnútorná duša, napätie, viac akcie a je až zbytočne dlhý. Inak je to silná téma o občianskej vojne Juh proti Severu, kde nehrajú hlavnú rolu radové armády, ale všetko je videné očami dobrovoľníkov brániacich juh. Je to prvý film, v ktorom som videl černocha dobrovoľne bojovať za Juh. Skvele Daniela Holta stvárnil Jeffrey Wright a práve kvôli tejto postavičke by som film odporučil. Nechýba tu nič zo skutočného vidieckeho života včetne odvahy a romantiky, krutosti i vyvražďovaniu civilistov v rámci svojej veci a nenávisti. I s malými chybičkami musím hodnotiť plným počtom. ()

Reklama

gibbon 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší film mého oblíbence Ang Leeho v hlavní ženské roli s mou (poprvé a zatím naposled hrající) oblíbenkyní - písničkářkou Jewel Kilcher jsem si především kvůli protivnému patosu dvakrát neoblíbil. ;) Každopádně western, i když velmi netradiční, pokryl další nedobyté pole v režisérově filmografii beroucí postupně útokem všechny existující žánry. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Čoraz viac sa mi začínajú páčiť tieto zhumanizované westerny, kde konečne nejde len o to, kto má drsnejší výraz a kto pozabíja viac zlých chlapov, či Indiánov. Pravdupovediac, od Leeho som ani nič iného nečakal. Tu však toršku zmiatol názov, keďže film som vybral len podľa režiséra. Potom ma zase zmiatla aj to skutočne ozajstné zobrazenie, naozaj drsné a bez prikrášlení. A ani tá romantická vsuvka filmu moc na atraktívnosti neuberá, takže pre váhajúcich, tí si ju ani nevšimnú. Je to proste pekné. A určite zaujímavým obsadením (okrem ostatných) bola speváčka 'Jewel', čo som si uvedomil až po skončení filmu a musím povedať, že s herectvom to tiež mohla skúsiť potiahnuť. 80%. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Trošičku kratší stopáž by snímku podle mě prospěla, ale jde určitě o zajímavý snímek, který se (jak zmiňuje cityman) věnuje jen a pouze té poražené straně z občanské války Severu proti Jihu. Film disponuje solidními hereckými výkony, zejména Tobey Maguire v hlavní roli opravdu září (až na ten pekelně pubertální dabing), Jeffreye Wrighta jsem poznal až podle závěrečných titulků, ale byl taky hodně dobrý, stejně jako Skeeter Ulrich a rovněž citymanem zmíněná (nááááádhernááááá) Jewel. Ang Lee tímhle snímkem vpodstatě jen potvrdil svou vysokou třídu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Postava Daniela Holta (Jeffrey Wright), černocha bojujícího společně s konfederačními vzbouřenci, měla předobraz ve skutečné osobě. Tento muž se jmenoval John Noland (1844 - 1908) a účastnil se Quantrillova přepadení města Lawrence v Kansasu. (p.a.douch)
  • Natáčení probíhalo v okolí Kansas City. (Terva)
  • Snímek byl natočen na motivy knihy "Woe to Live on", kterou napsal Daniel Woodrell. (Terva)

Reklama

Reklama