Reklama

Reklama

Epizody(10)

Obsahy(1)

Budoucnost lidstva je v sázce. Skupina vědců a mocný telepat se na palubě vesmírné lodi plné tajemství vydávají do neznáma. (Netflix)

Videa (2)

Trailer

Recenze (52)

krauset 

všechny recenze uživatele

Nightflyers jsou vlastně generickou hororovou sci-fi ve stylu sub-žánru „strašidelný dům ve vesmíru“, která nepřichází s ničím novým ani zvlášť zajímavým. Kapitán lodi, který se objevuje jako hologram, ale jinak není přítomen, dobře udělal, protože na tuhle plavbu byste se ani vy fyzicky vydávat spíš neměli. ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Četla jsem předlohu. A jo, první, co mě vyděsilo, bylo tedy jasné. Jak z toho chtějí udělat seriál? Protože mě strašně mrzelo, že na tak malém prostoru (povídka má 100 stran) jsem nedostala odpověď na to hlavní. Byl to příběh lodi Nightflyer nebo příběh o hledání Volcrinů? Protože obě témata jsou zajímavá. Tak mě hned napadlo: "Hele, možná to není tak špatný nápad adaptovat do seriálu, třeba tam bude prostor k rozebraní obojího." Znělka luxusní. Jsem ráda, že se k tomu současná tvorba vrací stále víc a víc. Sleduju v době, kdy každý ví, že pokračování nebude. Nejsem si jistá, co mě mrzí víc. Že tvůrci měli plán, že by bylo víc sérii. Ale upřímně? S tímhle materiálem akorát naštve, že teď chtějí všichni nekonečné série místo jednorázových jednohubek pro fajnšmekry, za cenu zkažených a svým způsobem neuspokojivých konců, pokud se najde málo diváků. Škoda nenažranosti televizních společností. Protože tenhle seriál se zaměřuje na obojí. A proto je to kvůli zrušení nedokončené :( ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nightflyers klame telom, nejde totiž o žiadnu megavýpravu do hlbín vesmíru za cieľom objavovania nových svetov. Respektíve posádka by to aj chcela, ale veci sa vyvinú inak a všetko sa skomplikuje. Nie je asi spravodlivé písať, že seriál čerpá z filmov nakrútených až po tom, čo Martin napísal predlohu, skôr si myslím, že porovnávanie s ďalšími filmami a seriálmi naprieč celou sériou patrí k jej najzábavnejším artiklom. Je to čiastočne horor (ale nie príliš zvládnutý), kyberpunk (Aziati by zašli oveľa ďalej) a klasického vesmírneho dobrodružstva, pričom v jadre ide o osobné drámy a nejaké to filozofovanie o ľudskom utrpení (tam sa samozrejme dalo ísť tiež viac do hĺbky). Celkovo ale čas strávený so seriálom neľutujem, je skrátka o dosť odlišný od konkurencie a prináša aj podnety na zamyslenie. ()

Idahou 

všechny recenze uživatele

Není to nejhorší. Vlastně je to docela dobré, ale pro mě to zabíjel především konec a množství nesmyslností, především technického rázu. Na pomezí Star Trek Discovery a The Expanse (doporučuji) leží Nightflyers jako projekt který měl podojit Martinovo jméno, ale někdo si filmařsky dal záležet. Jenže si nedal práci s děláním domácích úkolů a moc se ani nezamyslel nad celkem. Většina lidí asi přejde fakt, že celý interiér vesmírné lodi není přizpůsoben pro cestování vesmírem a to samé platí i pro posádku, ale mě to vadilo. Je to totiž do očí bijící a ještě víc očividné hned po úvodní scéně kdy vypadne gravitace. S tím souvisí i to, že jednotlivé scény působí jak z jiného dílu - sledujeme jak slečna pluje ve stavu beztíže, ale volně položené předměty na stole prostě leží. Vzápětí vidíme jak jsou provozní prostory lodi poničené a posádka se je snaží opravit (a létají klasické jiskry, šlehají plameny), vzápětí jsme v kajutě která je absolutně nedotčená. Hlavně konec pak působí amatérsky, finální rozuzlení je padlé na hlavu a rozhodně to není kvůli "pokračování příště". Nicméně i tak jsem se u sledování zabavil. Celou dobu jsem měl chuť si znovu pustit zmiňovaný The Expanse (který nejen staví na "reálnosti" a promyšlenosti, ale je prostě sakra dobrá), ale seriál měl své momenty, dokonce mě i jednou zaskočil. Pokud divák nečeká Hru o Trůny a nevadí mu klasické "americké" nedomyšlenosti, tak tenhle kousek zabaví. Hlavní je nemít moc velká očekávání. ()

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele

V knize onu hlavní velkou neznámou nakonec zkoumali dva lidé. Geneticky navržená bisexuální černoška, jediná přeživší s fyzickou schránkou, a mysl kdysi invalidního muže, který nadále bojoval s myslí své kontrolující, lehce psychopatické matky. V seriálu bylo velké objevování věnováno (pravděpodobně heterosexuálnímu) bělochovi, trpícímu klasickým případem "Žena zemře pro chlapské utrpení". Dcera, manželka (Nezemře, ale psychicky tak na dně, že se rozhodne nechat si vymazat paměť.), (ne tak úplně bývalá) přítelkyně, která si kdysi rozhodla pro potrat jejich společného dítěte- o důvod víc proč by měl divák soucítit s protagonistou. Bohužel i zbytek příběhu "zmainstreamovatěl", což je škoda, protože základy jsou evidentně kvalitní. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Stanice Syfy zvolila netradiční cestu. Všech deset epizod z první série odvysílala v necelých dvou týdnech. (3T)
  • Autor předlohy, George R. R. Martin, si pochvaluje zpracování a také promluvil o změnách mezi knihou a seriálem: „Dějová linka seriálu se lehce odklání od mé novely, s čímž jsem počítal. Seriál se musel lišit od mé knihy, ať už na samotném počátku, prostředku či konci vyprávění, protože na konci je většina postav mrtvá. Nemůžete přece udělat tři, čtyři série o vesmírné lodi plné mrtvol. Vyskytuje se zde pár mezer, ale dle mého názoru se jedná o poutavou vizi budoucnosti. (3T)

Reklama

Reklama