Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Šestidílná minisérie vypráví příběh o nepřímé nadvládě mimozemské rasy Overlordů nad naší planetou po několik dekád, během kterých lidská rasa přichází o svou identitu, vzdělávání, kulturu.
Tento ambiciózní projekt televizní stanice SYFY je adaptací stejnojmenného románu od Arthura C. Clarka, jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů žánru sci-fi. (geklon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

venalce 

všechny recenze uživatele

Konec dětství je jednou z těch knih, které jsem chtěla vidět zfilmované, ale nedokázala jsem si to představit. Už chápu proč. Ona je totiž sama o sobě na konci dost těžko pochopitelná. Dokud se všechno točí kolem Overlordů a jejich dohlížením nad lidstvem, všechno šlape jak na drátkách (včetně onoho překvapení kolem jejich vzhledu). Jenže na konci knihy se dostáváme blíž k mysticismu než ke sci-fi, a to je ve filmovém zpracování problém, protože postrádá tu omáčku okolo, kterou si může dovolit kniha. Nedokážu si představit, co si z tohoto zpracování odnese divák neznalý předlohy. Nicméně mají tvůrci můj obdiv za to, že se do té knihy vůbec pustili. Postavy jsou upravené pro větší přehlednost, ale stejně si myslím, že je jich tu na tak malém prostoru, jaký poskytuje minisérie, moc. Třeba linie s bývalou ženou ambasadora mi přišla zbytečná, prostor mohly dostat jiné věci (víc času na planetě Overlordů nebo odosobnění dětí). Takže dávám body za odvahu pustit se do toho příběhu i za důstojné zpracování, jen škoda, že na tak malém prostoru nemáme možnost vytvořit si vztah k tolika postavám a že se nepodařilo otisknout sem ducha předlohy, moc se hrálo na efekt a chyběl tomu přesah. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit pocitu, že kdyby to dostal do rukou zkušenější režisér a obsazení by nebylo plné céčkových herců, mohl by být Childhood's End sci-fíčkem desetiletí. Těží totiž z božské knižní předlohy a obsahuje velké množství myšlenek a otázek. Důležité však je, že se tomuto zpracování povedlo scénář příliš nepodělat. Na televizní poměry a obzvlášť stanice Syfy je to velmi dobře napsané, luxusně vygradované (byť místy možná trochu natahované), má to parádní efekty a jednoduše to v divákovi něco zanechá a nemá nutkání to po pár minutách vypnout, protože se cítí trapně (zdravím Dark Matter a Killjoys). Závěrečná pointa by ale zasloužila trochu rozvést, stejně tak bych více kladl důraz na celkový biblický podtón. Působilo to na mě trochu nedořečeně a nevím, jestli je to předlohou nebo scénářem. A konec? Tak depresivní avšak originální konec jsem už dlouho neviděl. ()

Reklama

Milky. 

všechny recenze uživatele

Skvělá myšlenka a obrovský potenciál utopený v příšerně laciném a odfláknutém provedení. Neustále se nám snaží předkládat nějaká dramata, cliffhangery a napětí, načež se na to vždy po chvilce vykašle. Mnoho zajímavých situací a scén tak vyšumí a zůstane pouze jakási nesnesitelně roztahaná "romance" o ničem. Třetí díl byl v tomhle asi nejhorší a místo velkého finále to byla hrozná nuda. To už jsem se uchýlil i k přeskakování scén. Scénář obecně byl hrozně odfláknutý a člověk si kolikrát říkal jestli jsou ty postavy vůbec normální. Hlavně černoch Milo. Herci jak z ochotnického divadla tomu moc nepomáhali. Snad s výjimkou Charlese Dance, který působil skvěle i v té silikonové masce. ()

Tereszka33 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, zda by byl pan Clarke s tímhle seriálem spokojený. Kniha bravůrní, předloha jako víno, pro sci-fi fandu naprostá povinnost. U seriálu je velké mínus, že se do toho tahají zase ty love story..proč? To proště nepotřebuju...Míň romantiky, více sci-fi! Vůdci perfektní, takhle jsem si je přesně představovala, škoda, že tvůrci nepředvedli více z jejich planety. Už u knihy jsem pořád nechápala, proč se to jmenuje Konec dětství, na konci pochopíte a pokud ne, sáhněte po knize, nezklame. ()

SamVimes 

všechny recenze uživatele

Childhood's End se bohužel na začátku tváří docela slibně a na konci první části si přichystá i poutavé odhalení, s přibývajícími minutami obzvláště druhého a třetího dílu se ale stává čím dál tím horší unylou nudou, která selhává i ve vzbuzování jakýchkoliv emocí u diváka. Série sice často nakousne velmi zajímavé otázky, jenže pak se k nim už nevrací a nerozvíjí je a místo toho servíruje další kupu fádních dialogů. Příliš šťastné není ani rozdělení do třech dlouhých dílů, šest kratších svižnějších epizod by se hodilo více. Z hereckého obsazení vyčnívá jen Charles Dance v roli vůdce mimozemšťanů, ostatní herci jsou pak přinejlepším průměrní a nepomáhá jim ani fakt, že hrají nevýrazné, až zaměnitelné postavy. Efekty jsou tu na televizní poměry obstojné, jen si jich moc neužijeme a místo toho se hlavně tlachá v hotelových pokojích. Nemůžu se ubránit dojmu, že alespoň průměrně talentovaný scenárista by z předkládaného námětu dokázal vyždímat zajímavé sci-fi, tady se ho ale bohužel nedočkáme. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Film je na motivy knihy "Konec dětství", která byla byla nominována prestižním časopisem "Locus" v roce 1987 na nejlepší sci-fi román všech dob a v roce 2012 na nejlepší sci-fi román 20. století. (Martrix)
  • Natáčelo se v Austrálii. (Martrix)

Reklama

Reklama