Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

V Povídkách malostranských nechal spisovatel a básník Jan Neruda oživit pitoreskní kolorit Malé Strany, v níž se v majestátném stínu Pražského hradu odehrávají trpké i humorné, ale vždy hluboce citlivé příběhy rázovitých postav... Malá Strana, jedno z nejkrásnějších míst staré Prahy, má pro každého tvůrce, ale i pro každého diváka neopakovatelný půvab. Právě jádro Malé Strany, její kostely, uličky, střechy a domy jsou dějištěm Povídek malostranských Jana Nerudy. Do prostředí zašlého světa barokní pražské čtvrti patří příběhy lidí a lidiček, kteří tu sídlili. Lidská moudrost i pošetilost, malost i velikost přežívají dodnes stejně, jako Malá Strana. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Nick321 k tomuto seriálu (4)

Doktor Kazisvět (1984) (E02) 

Povídka o doktorovi, kterému právem náleží přezdívka Kazisvět, protože místo toho, aby dělal to, k čemu se zrodil a studoval, raději se oddává filozofii a možná by mu bylo lépe jako psychologovi nebo sociologovi. ()

Lízinka (1984) (E03) 

Pěkně vypečená rodinka. Úsměvy, vybrané chování, dcerku drží pěkně zkrátka... a zřejmě ji stejně dobře doma školí jak šidit druhé, o to hůř, když jde o lásku. Hezky jim tam student práv flákl se slavnostním vínem. ()

Slečna Máry (1984) (E04) 

Nojo, lidé rádi klepou. Tím spíše, když jedním z jejich sousedů je stará panna, slečna Máry. A dva seladoni z casina se rozhodnou si z ní udělat krutý žert. ()

Přivedla žebráka na mizinu (1984) (E05) 

Skvělé zpříběhování naprosto běžné lidské pomlouvačnosti,pokrytectví, zmanipulovanosti, a zřeknutí se viny, že někoho připravili o život. "Pan Vojtíšek byl žebrákem tuze dlouho a jistě by jím ještě dlouho byl, nebýt toho že.." .. potkal jednu závistivou bábu žebračku, kterou když odmítl coby družku, o něm začala šířit jedovaté klevety a vybrala si zrovna toho nejchamtivějšího člověka z Malé strany. Od něj se to dále šíří jako lavina, lidé rádi uslyší o nějakém skandálu, sami si k tomu přimýšlejí svoje zaručená svědectví a nelze dokázat, že někdo něco nemá, když to skutečně nemá. A tak se panu Vojtíškovi zavřely všechny dveře dobrotivých lidí na Malé straně. Bába je stejně chudá a sama a Vojtíšek už nežije. ()

Reklama

Reklama