Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. (Bontonfilm)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (129)

mira007 

všechny recenze uživatele

Životopisný film natáčený i u nás o Roaldu Amundsenovi, který dobyl Jižní pól. Technicky solidní, relativně výpravné a v mnoha věcech poučné zvláště při přípravách na ten historický počin a taky musím vyjádřit národní hrdost nad kostýmy paní Hořejší, o které režisér Sandberg vyloženě básnil, jenže ten film je zároveň dost nudný a neubráním se srovnání s britským seriálem z prehistorie osmdesátých let Nejvzdálenější místo na Zemi, který dobývání jižního pólu pojal jako rovnocenný souboj Amundsena a Scotta a tam se podařilo z toho udělat napínavé "sportovní" klání. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Skvělý životopisný film Amundsen patří mezi největší překvapení této sezóny. Film, na který nikdo nečekal, je naprosto strhující. Výtečná koprodukce severských zemí přijala mezi sebe také filmové dělníky z Česka (protože tady už se jinak ani o té spolupráci hovořit nedá, nabízíme služby, komparzisty, ale žádné umění) a vznikl pozoruhodný zážitek. Kdo byl stejně jako já unaven novým stylem životopisů, ve kterých prožíváme se sledovanou osobností jen miniaturní výsek z jejího života, může být nadšen. Protože tady prožijeme s Roaldem Amundsen celý jeho bohatý život. Tento legendami ověnčený průkopník mezi polárníky zažil mnoho vrcholů i pádů, jinak je jeho život vykládán z pohledu Norů, jinak z pohledu Angličanů. My si můžeme naštěstí doplnit zážitek plný nekonečných ledových plání četbou některých z Amundsenových vzpomínek. K výběru jsou předválečná vydání: Severozápadní průjezd, Letadlem k severní točně, Amundsen objevitel nebo Člověk objevitel. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Aneb letem světem s Amundsenem. Roaldovy objevitelské výpravy připomene snímek veskrze telegraficky, zřejmá je především snaha proniknout do jeho tvrdošíjného, umanutého nitra a osvětlit, proč pro svou sobeckou touhu být první a uznávaný "netakticky" obětoval všechny prostředky i vztahy s ostatními – včetně svého bratra. Což se nedaří, jelikož (až podivuhodně) vůbec žádné emoce nevzbuzuje. Tedy kromě mistrně zprostředkované nudy při (neúspěšném) 3letém driftování na v ledu zamrzlé lodi směr severní pól – jež se natolik přenesla dál do celé, patosem již přesycené, závěrečné třetiny, že jsem musel vynaložit veškerou svou sílu neusnout (a ubrat hvězdičku pod průměr). ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

16.Deň filmového adventného kalendára. Nie tento film nie je o vodke Amundsen, ale o objaviteľovi. Nórska filmografia a bola dokonca aj v našich kinach čo si dobre pamätám. Ako film sklamal lebo som čakal druhé Artic. Zábery na snežné záveje celkom fajn ale všetko okolo toho nič moc. Ja som sa nudil. 2* ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Životopisné drama, která naštěstí nelíčí jen dobytí jižního pólu, ale přípravy na něj a následné expedice až do konce jeho života. Byl to celkem arogantní parchant, ale tak to u něčím výjimečných lidí zpravidla bývá. S bratrem se neusmířil, žil s vdanými ženami, děti si našel na cestách. Jelikož je to drama, tak to moc záživné není, ale chtěl jsem něco o tomto nejznámějším polárníkovi dozvědět a to tento snímek splnil. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (9)

  • Espen Sandberg prohlásil, že kvůli filmu přečetl o Amundsenovy asi dvacet knížek a že se úzce spolupracovalo s muzeem v Oppegårdu, ve kterém je vystavena Amundsenova loď a jiné artefakty. (Duoscop)
  • Film nenese název Roald Amundsen, ale pouze Amundsen, protože příběh se velkou měrou zaměřuje i na bratra Leona Amundsena, který se staral o technické a finanční zajištění výprav. (Mahriz)
  • Na vzducholodi Italia, která se stala díky pátrací akci Amundsenovi osudnou, byl i známý český fyzik a spisovatel František Běhounek. Ten havárii přežil a zážitky z výpravy popsal ve své knize „Trosečníci na kře ledové“. (mnx)

Reklama

Reklama