Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. (Bontonfilm)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (129)

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

16.Deň filmového adventného kalendára. Nie tento film nie je o vodke Amundsen, ale o objaviteľovi. Nórska filmografia a bola dokonca aj v našich kinach čo si dobre pamätám. Ako film sklamal lebo som čakal druhé Artic. Zábery na snežné záveje celkom fajn ale všetko okolo toho nič moc. Ja som sa nudil. 2* ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Amundsen nabízí spoustu společných znaků s předchozím tématicky podobným Sandbergovým kouskem - Kon Tiki.Nejen,že jde o dílo stejného režiséra,kde hraje hlavní roli stejný herec,ale zároveň jde o příběh člověka,který svému cíli podřídil úplně všechno a rozhodně by nevyhrál miss sympatie.Bohužel pro diváka ovšem Amundsen ani zdaleka nenabízí tak poutavou podívanou jako jeho starší bratříček.Přitom Amundsenovo "dobrodružství" bylo minimálně stejně poutavé a rozhodně by si zasloužilo i podobný film,který diváka strhne.Po technické stránce sice nejnovějšímu Sandbergovu kousku není moc co vytknout,ale bohužel mu ubližuje skákání v čase a fakt,že některé důležité momenty jsou pouze naznačeny a jsou upozaděny na úkor rozhovorů Amundsenova bratra s jeho snoubenkou a tím je tak rozbíjeno už tak pomalé tempo...60% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejsympatičtější na celém filmu byl moment u závěrečných titulek, kde se střídala jedna česká postava vedle druhé. Přišlo mi to daleko sympatičtější, než samotný Roald Amundsen. Asi jsem opravdu nemusel vědět, že Amundsen byl tak nesnesitelnej. Radši si ho budu pamatovat "jen" jako objevitele a bude mi vše milejší. Škoda. Hezká kamera nebo pěkné interiéry a exteriéry bohužel neudělají životopisně nezapomenutelný film. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Hezky výpravné, s badatelským duchem, kvalitním CGI i mejkapem a pozoruhodným hereckým výkonem Pål Sverre Hagena. Trochu to ale vázne ve vykreslení složité Amundsenovy povahy. Především skrze postavu Katherine Waterston, která nás spolu s Amundsenovym bratrem provází jeho příběhem. Jakoby byla do scénáře našroubovaná coby nevyhnutelný ženský element, pouze pro obhajobu jeho dobrých lidských vlastností. Přitom ale o jejím vztahu k Amundsenovi toho film řekne minimum a spíše líčí jeho vztah k jiné ženě. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Nejde o klasický "životopis průkopníka" - na to je do filmu propašováno příliš mnoho diverzantských témat. A právě ta jsou nejzajímavější. Tedy, vedle úžasné výpravy, díky níž uvidíte i verneovský přelet severního pólu ve vzducholodi... Jak často jsou osobnosti, které dosáhnou prvenství v něčem pro lidstvo zásadním, vlastně sobečtí sociopati? A jaká je role těch, kdo jim dělají zázemí? PS: Cizinci zabloudivší do českých kin musí při projekci Amundsena kroutit hlavou, páč sál propuká v smích v naprosto nevhodných momentech, třeba, když se jedí psi, nebo když se dojde na pól... ;) ()

Galerie (27)

Zajímavosti (9)

  • Na vzducholodi Italia, která se stala díky pátrací akci Amundsenovi osudnou, byl i známý český fyzik a spisovatel František Běhounek. Ten havárii přežil a zážitky z výpravy popsal ve své knize „Trosečníci na kře ledové“. (mnx)
  • Natáčelo se v Norsku, na Islandu a v České republice, konkrétně v Praze (palác Žofín, Rudolfinum, býv. Palác Cukrovarníků – Senovážné nám., náplavka – Výtoň), Průhonický zámek, Slaný (zámeček). V ČR se film natáčel 22 dní. (Cheeter)
  • Film nenese název Roald Amundsen, ale pouze Amundsen, protože příběh se velkou měrou zaměřuje i na bratra Leona Amundsena, který se staral o technické a finanční zajištění výprav. (Mahriz)

Reklama

Reklama