Espen SandbergScénář:
Ravn LanesskogKamera:
Pål Ulvik RoksethHudba:
Johan SöderqvistHrají:
Pål Sverre Hagen, Christian Rubeck, Katherine Waterston, Trond Espen Seim, Glenn André Kaada, Ida Ursin-Holm, Ruby Dagnall, Mads Sjøgård Pettersen (více)VOD (5)
Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. (Bontonfilm)
Silný životopis, ktorému škodí réžijná suchopárnosť (podobne ako u staršieho Sandbergovho projektu KON-TIKI) a prospieva už tradičná severská ochota k objektivite. Namiesto glorifikácie legendy, ktorá by sa pri protagonistovi s takou vôľou a zásluhami dala očakávať, tu máme relatívne dosť kritické zobrazenie slávneho polárnika, ktorý v ceste za svojim snom neváhal obetovať všetko (a všetkých), vrátane seba. A uspel - v jednom aj druhom... ()
Konečne už viem prečo po ňom pomenovali vodku. Človek má chuť sa pri tomto príbehu niečoho teplého napiť. Príbeh sa mal viac sústrediť na jeho subjektívny svet, jeho motívy a hodnoty, hlavne v expozícii sa zbytočne veľa venovalo času bezvýznamný a nevýrazným charakterom ktoré na príbeh a jeho hlavnú postavu nemali zásadný dopad. Každopádne niekde okolo -75-80 °C teda percent samozrejme. Zamrzol mi smartfón. ()
Amundsen možná neměl rozpočet Titanicu, i tak ale celý film, u kterého i normální oko nepřehlédne nižší rozpočet, mrazilo z fantastické vášně po objevování ledových světů. Chápu, že lepší hodnocení by získal, kdyby mu společnost dělal Ironman nebo to mělo nějaké bizarní scény ze Soulu, ale nemělo. Byl to jednoduše klasický jednorozměrný životopisný film o pozoruhodném chlapovi, mimochodem výborně zahraném. Lituju, že jsem si pár těch nádherných záběrů ledů neužil v kině. ()
Nejde o klasický "životopis průkopníka" - na to je do filmu propašováno příliš mnoho diverzantských témat. A právě ta jsou nejzajímavější. Tedy, vedle úžasné výpravy, díky níž uvidíte i verneovský přelet severního pólu ve vzducholodi... Jak často jsou osobnosti, které dosáhnou prvenství v něčem pro lidstvo zásadním, vlastně sobečtí sociopati? A jaká je role těch, kdo jim dělají zázemí? PS: Cizinci zabloudivší do českých kin musí při projekci Amundsena kroutit hlavou, páč sál propuká v smích v naprosto nevhodných momentech, třeba, když se jedí psi, nebo když se dojde na pól... ;) ()
"JIžní pól jsem plánoval tak důkladně, že to vypadalo jednoduše. To byla největší chyba." ■ Tento film je hloubkovou sondou do duše Amundsena. Nevíme, jestli naprosto přesnou, ale působí tak. Amundsen je nesmírně ctižádostivý, důsledný, miluje polární oblasti víc, než většina ostatních, dokáže být ješitný a občas se rozhoduje tak racionálně, až působí bezcitně. Tragédie člověka, který dosáhl neuvěřitelné, ale nedostal vždy uznání tam, kde by si to přál. Člověka, který na konci života útočil na všechny kolem sebe, ale přesto dokázal dál bojovat a milovat. Respekt. ■ Trailer https://m.youtube.com/watch?v=EZL3LCuIJDU ()
- Natáčelo se v Norsku, na Islandu a v České republice, konkrétně v Praze (palác Žofín, Rudolfinum, býv. Palác Cukrovarníků – Senovážné nám., náplavka – Výtoň), Průhonický zámek, Slaný (zámeček). V ČR se film natáčel 22 dní. (Cheeter)
- Film nenese název Roald Amundsen, ale pouze Amundsen, protože příběh se velkou měrou zaměřuje i na bratra Leona Amundsena, který se staral o technické a finanční zajištění výprav. (Mahriz)
- Když se Pål Sverre Hagen (Amundsen) připravoval na svou roli, tak zhlédnul film Červený stan (1969). (Duoscop)