Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. (Bontonfilm)

(více)

Videa (16)

Trailer 2

Recenze (129)

Folky 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nezáživný film. Emoce nefungují, napětí je v jedné scéně a tempo dost rozvláčné. V první polovině to bylo sledovatelné, ale v druhé polovině jsem umíral nudou. Nemluvě o tom, že veškeré dramatické proslovy mají být silné díky krátkému odmlčení mezi slovy. Tohle opravdu nefunguje. Slabé tři hvězdičky. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Výpravné, skvěle natočené, dobře vypadající, zajímavé, dlouhé tak akorát, nenudící, povedené. Herecky taky super. Síla tohoto filmu je v dialogu, není to nijak epické ani velkolepé dobrodružství, ale má tu správnou atmosféru a jako celek působí prostě strašně dobře. Navíc jsem čekal, že mě to ani nebude moc bavit, ale výsledek se mi líbí moc a touhu po podobném dobrodružství spolehlivě vyvolá. Za mě tedy velká spokojenost, konkurence je ale samozřejmě veliká a od toho se to taky celé odvíjí. 75%. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Amundsen nabízí spoustu společných znaků s předchozím tématicky podobným Sandbergovým kouskem - Kon Tiki.Nejen,že jde o dílo stejného režiséra,kde hraje hlavní roli stejný herec,ale zároveň jde o příběh člověka,který svému cíli podřídil úplně všechno a rozhodně by nevyhrál miss sympatie.Bohužel pro diváka ovšem Amundsen ani zdaleka nenabízí tak poutavou podívanou jako jeho starší bratříček.Přitom Amundsenovo "dobrodružství" bylo minimálně stejně poutavé a rozhodně by si zasloužilo i podobný film,který diváka strhne.Po technické stránce sice nejnovějšímu Sandbergovu kousku není moc co vytknout,ale bohužel mu ubližuje skákání v čase a fakt,že některé důležité momenty jsou pouze naznačeny a jsou upozaděny na úkor rozhovorů Amundsenova bratra s jeho snoubenkou a tím je tak rozbíjeno už tak pomalé tempo...60% ()

Trilobitter 

všechny recenze uživatele

Amundsen je ukázka promarněné příležitosti na film o jednom z nejzajímavějších lidí konce minulého tisíciletí. Před kulisami silných příběhů o dobytí severního a jižního pólu se totiž odehrává jen nekonečná nuda, srovnatelná nejspíš s tím, co zažívá posádka driftující 5 let s arktickým ledovcem. Dvouhodinovka nabitá lacinými efekty je tak ve výsledku mnohem nudnější, než takřka sedmihodinový televizní seriál Nejvzdálenější místo na Zemi ( https://www.csfd.cz/film/84707-nejvzdalenejsi-misto-na-zemi/komentare/ ) z 80. let, který je navíc postavený na faktech, ne polofikci. Filmu se na jednu stranu nedá upřít odvaha, protože pokus o snesení Nory takřka zbožňovaného Amundsena na pevnou půdu může v zemi tisíce fjordů skončit občanskou válkou. Ale je to odvaha nerozhodná, tápavá a ustrašená. S takovou by Amundsen moc daleko nedošel. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Nejde o klasický "životopis průkopníka" - na to je do filmu propašováno příliš mnoho diverzantských témat. A právě ta jsou nejzajímavější. Tedy, vedle úžasné výpravy, díky níž uvidíte i verneovský přelet severního pólu ve vzducholodi... Jak často jsou osobnosti, které dosáhnou prvenství v něčem pro lidstvo zásadním, vlastně sobečtí sociopati? A jaká je role těch, kdo jim dělají zázemí? PS: Cizinci zabloudivší do českých kin musí při projekci Amundsena kroutit hlavou, páč sál propuká v smích v naprosto nevhodných momentech, třeba, když se jedí psi, nebo když se dojde na pól... ;) ()

Galerie (27)

Zajímavosti (9)

  • Na vzducholodi Italia, která se stala díky pátrací akci Amundsenovi osudnou, byl i známý český fyzik a spisovatel František Běhounek. Ten havárii přežil a zážitky z výpravy popsal ve své knize „Trosečníci na kře ledové“. (mnx)
  • Film nenese název Roald Amundsen, ale pouze Amundsen, protože příběh se velkou měrou zaměřuje i na bratra Leona Amundsena, který se staral o technické a finanční zajištění výprav. (Mahriz)

Reklama

Reklama