Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Recenze (1 688)

radek.896 

všechny recenze uživatele

Tento snímek se odehrává také v jednom pokoji jako film Okno do dvora od Hitchcocka. Gradace děje je výborná a výkony herců jsou opravdu bravurní, scénář se velice povedl a i režisér společně s kameramanem nezůstávají pozadu. Bavilo mě to od začátku až do konce - stejně jako můj předchozí viděný film Na hraně zítřka. ()

Scalex 

všechny recenze uživatele

Ukázkový příklad toho, jak parta dobrých herců a skvěle napsané dialogy prakticky zajistí úspěch a kvalitu celého filmu. Když se pak díváme na soudobé blockbustery, do kterých jsou narvány stamiliony, kde se vymýšlejí složité efekty, ale scénář a dialogy odfláknou nějací neumětelové, tak je mi z toho až smutno. Tak doufám, že se zase někdy dožiju doby, kdy bude ceněna kvalitní scenáristická práce, kdy scénář bude skutečným základem filmu, na který se teprve navěsí to ostatní. K filmu samotnému není co dodat, jen bych opakoval komentáře ostatních. Dvanáct rozhněvaných mužů je filmový skvost a kdo ho neviděl, krutě prohloupil. ()

prokys12 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika, která je podle mne stále schopna zabavit všechny generace. Film, který v mnoha aspektech připomíná parabolu – uprostřed filmu budete doslova připoutaní ke křeslu díky hereckým výkonům Henryho Fondy až po zcela příjemné dokoukání/rozkoukání filmu. Na svou dobu tohoto filmu opravdu nemohu nalézt něco, co by mi vadilo. I přes svojí interiérovou/exteriérovou nenáročnost musím hodnotit 100%. Důkaz, že pokud chceme natočit kvalitní drama, nepotřebujeme nutně sbírat záběry v mnoha různých lokacích. Úžasné, krásné, strhující. ()

hanzikk 

všechny recenze uživatele

Tak málo prostoru a tak mnoho akce! Film který se defakto odehrává jen v jedné místnosti a přitom vám nedá ani minutu k tomu abyste si zívli. Ne, prostě ne. Zívnutí, odchod na WC, odchod pro jídlo, to vše je v této záležitosti přísné zakázáno. Jakmile jednou zapnete 12 Angry Men, nebudete chtít na WC, nebudete mít hlad a nebudete unavení dokud nepřijdou titulky. ()

mudo1982 

všechny recenze uživatele

Pre mňa nie je o čom a zaslúžené plné hodnotenie. Tých, ktorým vadí predvídateľný koniec chcem upozorniť, že zámer tohto filmu bol predsa úplne iný. To, že nás v posledných rokoch kŕmia na záver dejovými zvratmi neznamená, že to je ten najlepší postup. Často je to dokonca iba barlička ako sa autori pokúšajú z normálneho filmu spraviť niečo viac (vo viacerých prípadoch na vlastnú škodu). Tu predsa ide o to, akým spôsobom dokáže slušný človek zmeniť názory ostatných ľudí, z ktorých má každý iné priority a ako dokáže čeliť verejnej mienke (a to veru vôbec nie je jednoduchá úloha), Ak by bol na konci dramatický zvrat, spravilo by to zvyšných 95 minút lepších? Ešte poznámka k vyjadreniam, že dôkazy neviny neboli opodstatnené. Tu je potrebné si uvedomiť, že ani byť nemusia. Ak však človek nie je 100 % presvedčený o vine, ak je tam len trocha pochybností, je jeho povinnosťou nehlasovať za vinu. Vina musí byť plne dokázaná, nevina nie. O to v tomto filme išlo. A nie o exaktnú pravdu. Kto chce jednoznačné dôkazy jedným alebo druhým smerom, nech si pozrie radšej Kosti :) ()

mpet 

všechny recenze uživatele

Po přečtení popisu filmu jsem nevěřil, že mě to bude bavit. A ejhle stačilo prvních 15 minut a byl jsem doslova polapen do spárů filmu. A stačilo k tomu jen dvanáct špičkových herců, jedna místnost a jeden dokonalý scénář. ()

Stanlynka 

všechny recenze uživatele

Super film, který víceméně ukazuje jak to v naší společnosti chodí. Nikdo se nezabývá fakty, předsudky vládnou a odsuzujeme každého, koho chceme odsoudit. Je zde i krásně vidět jak jeden člověk dokáže změnit názory a pohledy ostatním lidem. Počasí pěkně hraje s názory porotců. Dusno horko při vinen, změní se, až se začnou měnit strany. Pro mě klasika, jenž se nepochybně řadí mezi nejvýznamnější snímky 2. poloviny 20. století. ()

Schaun89 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazená klasika let minulých. I po letech je jedním z nejlepších sociálních dramat světové kinematografie. Perfektní dialogy, Henry Fonda a Jiří Voskovec. ()

igi008 

všechny recenze uživatele

Výborná dráma, ktorá drží diváka v napätí, je úctyhodné, že naozaj stačí 12 ľudí v jednej miestnosti, a môže z toho vzniknúť kvalitný snímok. Výborný nápad, kvalitné vykresľovanie charakterov protagonistov, reflektovanie vtedajších spoločenských problémov/predsudkov. (89%). ()

sophianne 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně to, čemu bych řekla komorní drama. Na puntíku, na malém černém puntíku místnosti, do níž nacpali dvanáct porotců, se tu roztočí drama, kdy se vlastně mnohem víc než o zločinu dozvíme o samotných porotcích. Pamatuju si, jaký dojem to na mne mělo poprvé a onen wow efekt se dostavil i po čtvrté a jestli si to zítra po dlouhé době pustím, věřím, že zklamaná nebudu. Úplně obyčejný film. Úplně obyčejná zápletka. Jestli přijdete na to, v čem je ten wow efekt, dejte vědět. A nebo ne. Prostě se na to podívám posté a třeba na to přijdu. ()

NagatoPein 

všechny recenze uživatele

Krásna prezentácia ľudí a psychológie. Uznám kvality, ale nič viac. Film toho neponúka až toľko aj keď sa jedná o jednoscénové dielo, nemôžem mu odpustiť toto zjednodušenie a dať viac, pretože nie je začo. ()

DavidAAAA 

všechny recenze uživatele

Naprosto neuvěřitelná záležitost. Několik herců, jediná místnost a skvělý děj. Úchvatně gradovaný, se skvěle vytvořenou a postupně houstnoucí atmosférou až do předem očekávaného finále. Nenacházím jedinou chybu 100% ()

HoncPe 

všechny recenze uživatele

Drama z roku 57 odehrávající se v jedné místnosti. Popravdě jsem se vcelku bál, že toto mě hodinu a půl bavit nebude, nicméně opak je pravdou. !SPOILERY! Na tomto filmu se mi nejvíce líbilo, že moje myšlenky byly naprosto stejné, jako těch 11ti mužů co na začátku hlasovali pro vinen. Důkazy byli jasné a nechápal jsem, proč někdo hlasuje nevinen, postupem času, jak se vyvracely jednotlivé důkazy jsem o vině začal důvodně pochybovat a ke konci jsem už byl přesvědčen, že na základě poskytnutých informací bych nikoho na smrt neposlal. !KONEC SPOILERŮ! Film podle mého nejde hodnotit jinak než 5*, herecké výkony byli super a příběh také, marně hledám za co tu hvězdu ubrat. ()

Mazmen 

všechny recenze uživatele

Neříkám že je to špatný film, ale vůbec mě nebavil. Prostě to není můj šálek čaje a už si ho rozhodně nikdy nepustím. ()

wowosedli 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu jsem se dostal čirou náhodou, a jsem za tuto náhodu velmi rád. Na začátku tušíte že mladík poslaný na smrt asi bude osvobozen(je to přece film) ale když všichni poprvé vyloží proč hlasovali jak hlasovali tak už si tak jistí nejste. Pomalu se začínáte smiřovat s tím že nakonec mladíka pošlou na smrt ale vy mu stejně jako porotce Davis držíte palce a nevzdáváte se. Když se i poslední porotce přikloní na stranu mladíka tak si radostí povyskočíte. tento film mě zaujal hlavně svou téměř hmatatelnou atmosférou a tím že dokázal vytvořit emotivní prostředí bez používání dojemné hudby která stejně nakonec většinou kazí výsledek. ()

Bruce0659 

všechny recenze uživatele

Film som si pozrel len na základe vysokého postavenia v rebríčku a môžem potvrdiť, že si 5 hviezdičiek zaslúži. A aj po vyše 50 rokoch dokáže zaujať diváka. Fascinujúce je, aká je tenká čiara medzi určením viny a neviny. ()

CocoNUT 

všechny recenze uživatele

I přesto, že se tento film odehrává v jedné místnosti a že v něm účinkuje dvanáct mužů je skvělou ukázkou toho jak režisér dokáže zvládnou skvěle své řemeslo s minimem zdrojů. Obsazení herců k charakterům jejich postav je bezchybné. Hudba tam nemá velkou úlohu, ale stejně když tam je, tak jen podtrhává atmosféru situace. No a teď počkej protože přichází část obsahující spoilery. Takže pokud si tuto klasiku neviděl nepokračuj. Celý příběh v pozadí není až zase tak originální. Ale to jak se s ním zachází pomocí dialogů postav je jako když kovář z nevzhledného kusu železa vykove mistrovské dílo. Postupně se v průběhu filmu názory postav mění. Jak se z zapřísáhlého odpůrce stane ten kdo souhlasí. Jak na ně působí vedro, které tam panuje jak odhalují pomocí jednoduché logiky věci, které policie přehlédla. Je to ukázka toho jak se dá s málem udělat hodně. Osobně jsem nečekal něco takového. A proto i když máte radši moderní nenáročné filmy zkuste taky jednou něco staršího. Nebude to na škodu. ()

burg 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl kdysi dávno, možná před dvaceti lety - tehdá jsem to chytil v TV, ale v mých cca 8-9 letech jsem moc nechápal souvislosti (ještě aby taky jo), navíc jsem z toho viděl posledních dvacet, třicet minut. Takže až po dlouhých dekádách jsem se odhodlal pustit si tohle klasický dílko a užil jsem si to maximálně. Napětí, které tomu filmu může závidět 99,9 % dnešní produkce, skvěle natočeno, zrežírováno, zahráno... Jak opravdu vidno, když je třeba (nebo spíš není třeba), nepotřebujete nic, kromě jedné místnosti, dvanácti židlí a pár skvělých herců. Klaním se a smekám, před tímhle dílem! ()

17carlos 

všechny recenze uživatele

nojooo černobílost opět nezklamala. To co nám pan Lumet vytvořil v 96 minutách je až neuvěřitelné. Kriminálka v jedné místnosti bez efektů, jen s peckovým příběhem a výborným hereckým obsazením se opravdu jen tak nevidí. Palec hore ()

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama