Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 690)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek, který z počátku vypadá naprosto nevinně a nezajímavě, ale když se začne řešit vražda, která velmi chytře nebyla nikterak ukázána, divák se dostává do filmu velmi hluboko a skoro se až stává 13náctým rozhněvaným mužem (což neznamená, že bude skládat básně:)). Z celé improvizace, kterou předvádějí postavy (mimochodem působí to velmi reálně) je však patrná už na začátku jedna věc a tou je konec.Možná si to většina diváků neuvědomí, ale ve chvíli kdy se začne jeden muž dohadovat s dalšími 11nácti ohledně chlapcovi viny, je asi všem jasné, jak to skončí. Naštěstí skvělé herecké výkony, rozdílné osobnosti, scénář a režie filmu dodává realističnost a skvělou atmosféru, která diváka pohltí. I po tolika letech je výsledné vyznění i celý děj filmu velmi aktuální, protože se zde spojují všechny špatné lidské vlastnosti od rasismu až po nemístný nadhled nad závažností případného rozsudku. Celý film tak působí jako skládání puzzle z lidských osobností, které v závěru mají přiložit poslední kousek skládačky, který rozhodne o trestu pro mladého chlapce, který je obžalován z vraždy. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

O lepším režijním debutu se Sidney Lumetovi nemohlo ani zdát! Takhle komorní záležitost a ono si to odnese oscarovou nominaci za film, režii i scénář!!! Fonda ve své roli jedince v boji proti celému justičnímu systému, jedna ošuntělá místnost, která se postupně mění v klaustrofobické peklo a snad nejinteligentnější soudní drama všech dob. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Už dlouho se mi nestalo, aby film, který má hodinu a půl, mi uběhl, jako by to byla sotva hodina. 12 rozhněvaných mužů je filmový klenot. Je to perla, která i po 52 letech (!!!) dokáže zapůsobit a má co říct. Je to film, který musí milovat každý, kdo se vyžívá v logice a logických věcech. Je to film plný argumentů, protiargumentů, ale hlavně, je to film, který nechá rozhodnutí na Vás. Jistě, porotci nějak rozhodnou, ale vy se NEDOZVÍTE, jestli rozhodli správně, nebo ne. Jeden z filmů, který si zaslouží být v žebříčcích tak vysoko, jak je nyní. A pokud nechcete dopředu vědět, jak porotci rozhodnou, tak si nečtěte komentář od uživatele johny89. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Co dokáží výborní herci, že? Přestože postupné přesvědčování Henryho Fondy mi přišlo občas jako hodně vykonstruované, jsem si jist, že budu mluvit za vás za všechny. Takovéhoto porotce bych si přál mít u svýho soudu. A Jiří Voskovec v nezanedbatelné roli ukazuje, že by bez problémů obstál nejznámějším hollywoodským hercům té doby. Bohužel v Americe příliš filmových rolí nedostal. Věčná škoda. A je zajímavý, že jeho replikám jsem často rozuměl mnohem líp, než ostatních herců, i když si je do angličtiny překládal sám (a to víte, že se snažil podtrhnout tu neumělost). ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že film, kterej se celej odhrává v jedný místnosti, dokáže udržet mojí pozornost 1,5 hodiny. Tento film dokazuje, že dobrej film nepotřebuje mít rozpočet 100 milionů dolarů, ani žádný speciální efekty a triky. Stačí kvalitní scénář a 12 herců. Blbý je jenom to, že hned od začátku je jasný, jak to dopadne. A určitě se pokusim někde sehnat remake od Friedkina. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (47)

  • Porotce č. 4 (E.G. Marshall) je jediným z porotců, který si nikdy nesundá sako. (ČSFD)

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama