Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (26)

  • Cca v čase 01:15:00 vchází "Louskáček" (Bohumil Šmída) do kanceláře majora Kalaše (Jiří Sovák). Levou rukou otevírá dveře, zatímco Kalaš jde za ním. Hned v následujícím záběru zevnitř kanceláře ale dveře otevírá Kalaš. (Jarek572)
  • Trefit bez míření, od pasu pistolí ČZ 52 na vzdálenost 30 metrů dívku do čela, je totální utopie. Snad by to šlo při hodně přesném míření, ale od pasu je to vyloučeno. V tomto případě musel mít vrah jistotu, že svědkyni skutečně zabil, proto by musel mířit a neriskovat špatný zásah. (pjotri)
  • Při ohledání havarovaného vlaku podává policajt hlášení, že „z posádky to přežil pouze poručík Lenk (Radoslav Brzobohatý), který má dvě smrtelná zranění“. Pokud to přežil, nemohla to být logicky smrtelná zranění. (pjotri)
  • Když major Kalaš (Jiří Sovák) sedí ve vrtulníku, má vysílačku. Když vylézá z vrtulníku, vysílačku nemá ani on, ani jeho kolega a na sedadle také vysílačka neleží. (pjotri)
  • Když operační důstojník vyhlašuje pátrání po Cortine, popisuje řidiče jako staršího muže světlých vlasů. O něco později, když je řidič na poště, vidíme, že má tmavé vlasy. (pjotri)
  • Při poradě říká Karlíček (Jaromír Hanzlík) Kalašovi (Jiří Sovák), že děvče bylo zastřeleno pistolí ráže 6,35 mm. V záběrech je však pistole vz. 52 ráže 7,62 mm, tedy mnohem silnější zbraň. (Martyn.86)
  • Použití ruční radiostanice bez náhlavní soupravy by nebylo kvůli nadměrnému hluku vůbec možné. Chrániče sluchu jsou vidět pověšené za Karlíčkem (Jaromír Hanzlík). (gug)
  • Vůz, ve kterém se přepravují peníze, exploduje a začne se z něj kouřit, ale ve vcelku kompaktní podobě jede dál po kolejích. Při příletu mjr. Kalaše (Jiří Sovák) na místo výbuchu je však vyhozen z kolejí a navíc z větší části rozmetán. (Robbi)
  • Úvodní scéna jedoucí soupravy převážející peníze je složena minimálně ze tři odlišných záběrů na jiné vlaky. Poznáme to především podle lokomotiv - v prvním záběru vidíme typ 477 "Papoušek", záběr při odjezdu z nádraží divákům představuje lokomotivu 498 "Albatros" a při jízdě po trati defiluje nejčastěji typ 475. Pozorní diváci si také všimnou různého počtu vagónů a v některých záběrech na vlak docela chybí poštovní vůz. (Robbi)
  • Helena Dvorská (Daniela Kolářová) vchází do domu, kde bydlí, vedle rozsvícené výkladní skříně Domu módy. Ten byl v Praze pouze na Václavském náměstí, ale podle policejní zprávy kriminalisty Karlíčka má Dvorská bydlet v Žitné ulici. (Robbi)
  • Při prvním přeletu vrtulníkem nad místem výbuchu je jasně vidět, jak vagón hoří a jak šlehají plameny z oken ohořelého vagónu. Při druhém přeletu (což mohlo ve skutečnosti trvat maximálně pár desítek sekund) již však vagón nehoří a z oken stoupá pouze dým. (Elisebah)
  • Spoiler: Jakmile Kalaš zastřelí Louskáčka nahoře na konstrukci, je jasně vidět, že Louskáček padá dolů po zádech. Na dalším záběru ovšem leží mrtvý na kolejích na břiše. (Že by byl Louskáček takový gymnasta i po smrti a těsně nad zemí se přetočil?) (Elisebah)

Reklama

Reklama