Reklama

Reklama

VOD (1)

Krátké westernové etudy bratrů Coenových, od absurdních po hlubokomyslné, sledují příběhy psanců a osadníků na americkém Divokém západě. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (312)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bratři Coeni vždycky měli osobitý styl vyprávění a v případě tohoto povídkového westernu to není jinak. Začátek je třeba vzorové labůžo. Buster Scruggs je postavička, kterou prostě musíte milovat, protože to co v první povídce předvádí, to je prostě nevídanej nářez. Spolu se stylovou režií samotných bratrů je to prostě bomba. Jenže skončí jedna povídka, začne druhá a rozjíždí se strašná nuda. Povídky na sebe nijak zvlášť nenavazují, nemají ani kdovíjaké konce, které by mohly zaujmout…prostě si tak plynou a prvotní nadšení z režisérských nápadů postupně uvadá a tak zůstává akorát ten Buster Scruggs. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Westernové povídky bratří Coenů s velmi solidním hereckým obsazením mě hodně lákaly, ve výsledku se u mě ale žádné velké nadšení nedostavilo. Celé záležitosti v žádném případě nepomohla rozmáchlá stopáž ani podivné závěry bez pointy. Nesnažím se předstírat, že jsem se nebavil, některé povídky mě bavily velmi, jenže jiné zase podstatně méně. Jsem každopádně rád, že jsem film viděl, ale na víc, než na lepší průměr, to u mě nedotáhl. / "First time?" / 3*+ ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Parádní westernový a černočerný úlet, kde každá mikropovídka nádherně vyšumí do ztracena, což však rozhodně neznamená, že je bez pointy.  Hned u první s chvástajícím se pistolníkem jsem se začal usmívat a úsměv mi z tváře neslezl po celou dobu. Snad jen paratarantinovský dostavníček v závěru byl lehce otravnější.  Skoropětka. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Pokud by se vybralo pár z povídek a udělal by se z nich celovečerák, vůbec bych se nezlobil. Hlavně první dvě nabízejí parádní možnost pro rozvinutější nenudný příběh, jenže zde bohužel patří k těm nejkratším. I povídky s Mr. Pocketem nebo Prezidentem Piercem stály za to, bohužel zbylé dvě byly spíše o ničem (i když pointa u Neesonova kočovného divadla byla jasná)... Ale za minimálně 1,2 a 4 si Coeni pochvalu zaslouží. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Antologie sladěné probíranými tématy a ne dějově je dvousečná zbraň - na jednu stranu si každý dokáže najít svého favorita, na stranu druhou ale zákonitě musí existovat i poslední místo. I já se přiznám, že se mi některé kapitoly líbily víc, některé méně, ale celkově to byli klasičtí Coenovci, jak je znám a mám rád - černý humor i černé drama (což je ostatně prozrazeno již názvem obsahujícím slovo balada), plnými barvami zalitý obraz, hudební doprovod při kterém nelze než si podupávat. Filmu neskutečně prospěl fakt, že nebyl zkrocen, co se týče násilí a že nebyl tlačen dějové linky spojovat. Byl-li bych však editorem oné fiktivní knihy (vynikající framing device), rozhodně bych pořadí kapitol přeskupil. Ani by o velkou změnu nešlo - stačilo by The Ballad of Buster Scruggs přesunout na samotný konec, za The Mortal Remains - závěr by rázem dostal energii po delších povídkách a diváci by byli probuzeni po silně konverzačním The Mortal Remains. Zároveň by film byl hezky formaticky na začátku a na konci obklopen nejčernohumornějšími povídkami. Na druhou stranu film v podobě, v jaké je, končí shodně se všemi povídkami - bez konkrétní pointy, vyššího smyslu nebo vyústění. Ale i o tom je někdy život (a smrt). ()

Galerie (8)

Zajímavosti (11)

  • Když se Buster Scruggs (Tim Blake Nelson) podíval na karty při hře poker, tak tam byly dvě černé esa a dvě černé osmičky. Tato kombinace karet je známá jako „Dead man's hand“. Toto odkazuje na zabití legendární postavy Divokého Západu, jež je známa po jménem Wild Bill Hickok, který byl právě zabit při hraní pokeru. (Puxina)
  • Obrázek koně na zadní straně knihy je logo produkční společnosti bratrů Coenových – Mike Zoss Productions (Puxina)
  • V saloonu po odmítnutí hry s Dead Man's Hand vytasí Curly Joe (Clancy Brown) na Bustera (Tim Blake Nelson) Colt SAA 1873 (7.5 barrel – .45 Long Colt). Jedná se o revolver typu SAO (Single-action only), se kterým lze výstřel provést vždy až po natažení kohoutu do zadní polohy (kohout tak funguje jako pojistka), je tudíž nemožné, aby Buster za použití prkna od stolu způsobil tři výstřely tohoto Coltu bez opětovného natažení kohoutu, které provede Curly Joe pouze při dotazu: „And if I don't?“ a poté už nikoliv. (uncass)

Související novinky

Bratři Coenové chystají krvavý horor

Bratři Coenové chystají krvavý horor

30.01.2024

Je tomu už pět let od posledního společného snímku talentovaného tvůrčího dua bratří Coenů, jímž byl western Balada o Busteru Scruggsovi vyrobený pro streamovací službu Netflix. Po uvedení tohoto… (více)

Chris Evans jako vůdce sekty od Ethana Coena

Chris Evans jako vůdce sekty od Ethana Coena

29.01.2024

Po premiéře filmu The Tragedy of Macbeth, prvního projektu, na němž pracoval sám Joel Coen (Tahle země není pro starý, Big Lebowski) bez svého bratra, se šířily zvěsti, že Ethan Coen o režii… (více)

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Reklama

Reklama