Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I malé děti mohou postihnout velké starosti, třebaže nemusí úplně rozumět trápení dospělých. Vnímavá učitelka však vycítí z vyprávění malé holčičky, že tatínek odjel a maminka těžce onemocněla, závažné náznaky něčeho tragického a začne sama zjišťovat, co se děje... Film ovšem není určen pro dětské publikum, má naopak oslovit generaci jejich rodičů a prarodičů, ale počíná si způsobem velice melodramatickým. Tezovitě, nepřesvědčivě napsaný scénář předkládá dialogy i zápletky jen stěží uvěřitelné. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem mi velice vyhovuje vidění filmového světa podle Václava Matějky. Několik jeho filmů mám tuze oblíbených a toto bylo další skvělé překvapení. Takhle si představuji lidských příběh zcela odpovídající tehdejší realitě, jež nám dodnes není vůbec vzdálená. V jemné hře příběhu exceluje většina zůčastněných, nejvíce si samozřejmě užívám Hanku Maciuchovou. Na absolutní top pak celek posílá poslední filmové setknání s Magdou Maděrovou. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Samotný námět až tak špatný není, výkony herců také nejsou tragické, až na Merunkovou, která se unyle prochází po bytě a vyluzuje při tom podivuhodné zvuky. Liškovi zřejmě zbylo něco not v šuplíku ze Zemana a tak leitmotiv jeho hudby nápadně připomíná hudební doprovod první desítky dílů majora Zemana. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Vylhaný od prvního momentu, např dítě jde ráno do školy a napustí si vanu...Psychopaticky se tvářící Merunková chodí skučí a nemá co hrát... ()

shantim 

všechny recenze uživatele

Opravdu psycho snímek. Hudba je vynikající, hodně dramatická a připomínající hudbu k seriálu Chobotnice, který je o řádění mafie v Itálii. A pak ten dramatický závěr, kdy kamera najíždí na plotny sporáku a hned poté se díváme na dívku v bílých šatech, byl skvělou tečkou. Normálně bych dal jen dvě hvězdičky, ale kvůli té dsné a hutné hudbě dávám 55% hvězdiček. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

V podstatě takové severské drama nevyhnutelné tragedie a divákovi se kroutí palce v podstatě ze všeho co vidí... Lehce optimistické okamžiky jsou takovou kudlou do zad divákovi, který by tak chtěl, aby bylo všechno, nebo aspoň něco jinak. Závěr je pak excelentní a minimálně čtyřhvězdičkový. Problém je možná v hercích, možná v dialozích, ale něco mi tam nesedělo a nutně mi tam chyběla postava, ze kterou bych se chtěl či mohl ztotožnit. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Pan Matejka me opet nezklamal, a musim rict, ze vetsina jeho filmu se mi zatim opravdu libi. Tenhle civilni a uveritelny kousek neni vyjimkou. Navic je to napinave. Pomohla i krasna Maciuchova, a hlavne vyborna Eliska Sirova. Nutne je ovsem zduraznit, ze vsichni zucastneni podali bezchybny profi vykon... P.S.: v mensi roli nadherna Jitka Zelenohorska. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Nejdříve to začalo velmi úspěšnou rozhlasovou hrou, která byla údajně odvysílána v sedmi zemích a dokonce zpracována i do divadelní verze jedním moskevským divadelním souborem. A tak není divu, že onu hru vlivem mezinárodního úspěchu převzal Václav Matějka, přepsal do filmového scénáře a zároveň také natočil. Film je však zcela něco jiného než rozhlas či divadlo, takže se chtě nechtě muselo sáhnout po úpravě. Základní myšlenka však zůstala zachována. Silnou stránkou příběhu je prostořekost malé dívenky, z jejichž slov se vydedukuje šokující odhalení týkající se její nemocné maminky, která se rozhodla k vážnému činu, ke kterému ji vedlo několik okolností. Herecký výkon malé Elišky Sirové v roli Terezky si zaslouží uznání. Po filmové stránce je kladen důraz na psychologickou rovinu, která se povedla. Každá postava má svoji životní dráhu a dá se říci, že k realismu to má hodně blízko. Alespoň na tehdejší dobu. Příběh je moralizující cíleně k dospělým jedincům, tudíž pro ně k zamyšlení. Děti prostě někdy vědí více, než si kdo myslí. Jen to správně pojmout. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Perfektní hudba génia Lišky. Perfektně udělaný konec. Napínavé. Sváťa Matyáš v roli snad největšího syčáka českého filmu. Zednářská symbolika: GLOBUS - 49:07; 1:01:08; 1:15:56. Kam na ty nápady furt chodí?? ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Film byl natočen podle rozhlasové hry, v níž vystupovaly pouze postavy učitelky a děvčátka, z jejíhož povídání učitelka postupně vyrozumí, že jeho matka asi chce spáchat sebevraždu, a zachrání ji. Matějka všechno to, o čem se ve hře mluvilo, zdramatizoval, přidal nové postavy a navíc hned na začátku filmu vyslepičil, že se matka hodlá zabít, takže působivost hry je ta tam. Ale určité napětí si film přes to všechno přece jen zachoval. ()

Jonatthan 

všechny recenze uživatele

Stručný děj ve čtyřech větách: Ženatý Matyáš má milenku Maciuchovou. Jeho žena Merunková o tom ví a navíc je těžce nemocná. Proto se chce zasebevraždit. Hádejte, jestli se jí to podaří... Na své si příjdou asi jen milovníci dobových reálií. Film se odehrává v Liberci a okolí (např. motorest v Kořenově). ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

S panem režisérem Matějkou si nerozumíme a jeho filmy nemám rád. Navíc Svatopluk Matyáč kdykoli hraje dramatickou tragickou postavu . tak je podle mne hrozný, tady jeho soustředění zachmuřené pohledy ??? v komedii mi nevadí, ale tohl epodle mne nejde. Jana Gýrová si jednu hvězdu zaslouží, pan Augusta je taky pěkný vstup něčeho živého a herecky solidního, kdežto paní Merunková je hrozná bloudivka scénou. Paní Maciuchová málo prostoru. Vlasttimil Brodský je apan Augusta jsou druhá hvězdiřka. Pro mne film nanic. ()

JSYSMHJF 

všechny recenze uživatele

Předloha: Hodina angličtiny - Nataša tánská. Nervní hudba Zdeňka Lišky, slušné herecké výkony Matyáš, Maciuchová, Gýrová, Sirová, ona i ta Merunková, asi nejtěžší a nejméně vděčná role, ale myslím, že zvládla tichou odcházející manželku a matku celkem dobře. Finále rychlých střihů umocňuje napětí a nervozitu nevyhnutelného konce (i když náhod, které by mohly nejhoršímu zabránit je až příliš). Zajímavé psycho se zajímavými zvraty, jako by hlavní představitelé pod tíhou situací a svědomí během filmu změnili své chování o 180 stupňů. Za zmínku stojí rolička pošťáka Karla Augusty, kde se setkal obyčejný život s obyčejnými starostmi se starostmi života a smrti. Občas trochu moc náhod a do očí bijících nápovědí, ale jinak film s napětím, příběhem, psychologií... ()

raininface 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo tak těžce psychologické drama, až jsem u něho lehce zachrápal, takže ani pořádně nevím, proč jsem vysolil tu hvězdu. Asi kvůli krásným dlouhým vlasům Jany Gýrové. ()

Reklama

Reklama