Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský divadelní režisér Sam Mendes (nar. 1965) se doma i v zahraničí prosadil řadou pozoruhodných jevištních inscenací, mj. slavného muzikálu Kabaret nebo Schnitzlerova Reje (pod názvem Modrý pokoj), a bylo jen otázkou času, kdy si jeho talentu všimnou v Hollywoodu. V roce 1999 mu byl nabídnut scénář Alana Balla Americká krása a Mendes výzvu přijal, určitě i proto, že mu společnost DreamWorks zaručila značnou tvůrčí svobodu. Výsledek předčil veškerá očekávání. Americká krása se stala filmem roku s pěti Oscary na svém kontě (nejlepší film, režie, původní scénář, herecký výkon v hlavní roli – K. Spacey, kamera) a celou řadou dalších prestižních ocenění. Mendesova nečekaně hluboká a působivá sonda pod nablýskaný povrch spokojeného předměstského života si navíc získala i přízeň diváků... Hrdinou filmu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham (Kevin Spacey), který se v náhlém hnutí mysli rozhodne opustit teplé, ale nudné místo redaktora v místním inzertním časopise a dělat jen to, co ho baví. Jeho manželka Carolyn (Annette Beningová), která se snaží udělat kariéru jako realitní agentka, ho už dávno považuje za odepsaného a obdivem k němu neplane ani jeho zasmušilá pubertální dcera Jane (Thora Birchová). Lesterovo okouzlení dceřinou vyzývavou kamarádkou Angelou (Mena Suvariová) a příjezd nových sousedů, zakomplexovaného plukovníka Fittse (Chris Cooper), jeho vyhaslé ženy (Allison Janneyová) a podnikavého syna Rickyho (Wes Bentley), dávají do pohybu sled událostí, směřujících k neodvratnému konci... Mendesovi se podařilo dát Ballovu propracovanému scénáři svébytný filmový tvar (za mimořádné pomoci kameramanského veterána Conrada L. Halla), jehož jednotlivé složky jsou ve vzácném souladu. Mimořádné herecké výkony všech představitelů jen umocňují výsledný dojem. Americká krása je nemilosrdně ironickým portrétem americké posedlosti úspěchem, která, pokud propukne naplno, dokáže zničit všechno lidské, co v člověku je. Není divu, že po úspěchu jeho debutu byla i další Mendesova díla očekávána s nevšedním zájmem. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 662)

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

K filmu mě pojí hluboká nostalgie - ve chvíli, kdy jsem jej zhlédla, jsem byla naprosto fascinovaná jako nikdy předtím (což samozřejmě musím připsat k mému relativně nižšímu věku). Celé prostředí, kde se děj odehrává, na mě působilo jaksi sterilně, odtažitě, všechno bylo předpisově uklizené, narovnané, dodržování denních rytmů naprosto pravidelné. Právě s tímto prostředím kontrastují rodiny, které jsou navenek velmi spořádané a žijí spokojeným rodinným životem. Ovšem realita je naprosto odlišná - "Není všechno zlato, co se třpytí." Lester Burnham v podání Kevina Spaceyho mě naprosto odzbrojil, jeho herecký koncert byla radost sledovat a Oscara si nepochybně zasloužil. Kdybych měla vyzdvihovat jednotlivé herecké výkony, můj závěrečný text by byl asi hodně dlouhý, o což ovšem nestojím, proto budu jen suše konstatovat, že i ostatní obsazené role byly vybrány s citem a tvořily velmi příjemné ničím nerušené prostředí. Snímek dále stojí na vynikajícím scénáři s promyšlenými a občas i vtipnými dialogy, kde scénárista neplýtval zbytečně slovy, pouze jimi vyjádřil to, co bylo nutné být vyřčeno a občas toho bylo více... Poslední, na co bych se ráda zaměřila, je hudební podkreslení filmu, které měl za úkol Thomas Newman. Hudební doprovod je tak specifický, že jej poznáte na první poslech, pokud jej zaslechnete v některém jiném filmu či televizním pořadu. Soundtrack mě asi nikdy neomrzí, i když většina skladeb není zrovna pozitivních, přesto dokáží uvést tu správnou atmosféru. O filmu jsem zatím doposud nikdy nepochybovala, že by zabíral místo v mé TOP10 oblíbených filmů, protože zde jednoznačně patří. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey je ve krizi středního věku aneb Americká krása je jeden z mála dokonalých filmů. Filmů, kterým se nedá vytknout naprosto nic, protože jsou výjimečné.Tohle je jeden z nich, 5 hvězd. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Ani po druhém shlédnutí úplně nechápu to vysoké hodnocení. Natažené, předvídatelné, nic zvláštního až na mladého Wese Bentleyho. ()

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem se vůbec nemohl rozhodnout na hodnocení tohoto ,,Amerického Krásného" filmu. Je pravda, že film je spíš myšlenkový a žádné extra dějové zvraty se tu nenajdou. Jedná se o zdánlivě prostou zápletku o mezilidských vztazích a do toho je zamotaná nevěra, sledování, marijánka a korbení pana Spaceyho (ten ve filmu odvádí skvělou práci a celý film prakticky stojí na jeho výkonech) za účelem dostat slečnu do postele. To nezná nějak úžasně. Alespoň teda pro mě. To už je možná lepší klasický útok emzáků na zem a následný protiútok včele s americkým prezidentem. Jenže ono to docela funguje. Příběh se neustále zamotává a pak finišuje nečekaným, skvělým a dojemným koncem. Do toho padne několik filosofických otázek o životě a o kráse, což potěší nejednoho intelektuála. Taky občas přijde nějaký ten suchý vtip a přinutí vás trochu pohnout s ústy. A celé je to okořeněné skvělou hudbou, která sice hraje jako kdyby jste si pustili rádio, ale ta hudba se tam docela hodí. Občas jsem narazil na hluchá místa filmu (igelitový pytlík-až moc intelektuální a nezáživné), ale co. I z tak primitivní zápletky lze vypracovat něco tak chytrého, atmosférického a zajímavého jako je Americká krása. 75% ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Parádní jízda s naprosto úžasným Kevinem Spaceym, na kterou se prostě nedá zapomenout! A přitom si ji ráda po čase zopáknu opět, znovu a zas. Pátrám v mysli, o kolika filmech tohle mohu říct? No, moc jich nebude... ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Při příležitosti recenze k tomuto filmu si trochu zanadávám: ,,Společnost se řítí do prdele! Všichni serou na pravidla, a když je někdo uposlechne, je za debila.'' Taky mám občas chuť vysr*t se na jakýkoliv pravidla, ať už morální či určený státem, ale to bych nesměl být jaký jsem. Film je naprosto úžasnou a až K*REVSKY přesnou demonstrací světa, kde žijeme, že po skončení filmu jsem byl ještě týden v sakra velkém šoku, ze kterého jsem se doposud pořádně neprobral. Každý den na sebe VŠICHNI hrajeme divadýlka, který mají udělat první, vlezdoprdelioující dojem. Neříkám že divadlo jako divadlo nemám rád, ale tahle forma mě štve! (Sakra, je mu třináct, co o tom může vědět?''  ,,Kdy jste naposledy navštívili školu? Víte jak to tam teďka vypadá?)     Skvělý herci v čele s Kevinem Spaceyim, který mi sice nepřišel nikdy jako nějaký extra výrazný herec (který je prostě takový obyčejný chlap), a proto ta role k němu skvěle sedí. Úžasná kamera, hudba, střih, všechno. Jenom trochu občas přeuměleckovaný. A občas se pokouší, aby to působilo tak přirozeně, až to nefunguje (rozhovory, atd.). Ale to co se tím ukázat pokoušeli jim vyšlo perfektně a jsem za tento film tuze rád. 9,5/10 ()

otík 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, ale mně se to nelíbilo. To že je to kvalitní film, to beru, ale ani trochu mně to nezaujalo. Škoda (asi moje). ()

Aquarius 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý zmenil môj pohľad na život. Videľ som ho viackrát než je zdravé. Spolu s Pulp Fiction jediný film, ktorého dialógy viem naspamäť. ()

PADDY 

všechny recenze uživatele

Jednoznacne jeden z nejlepsich filmu co sem kdy videl. Uzasny Spacey, skvela Benning a vedle Pupl Fiction asi nejlepsi scenar vsech dob. ()

KatanaCZ 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý fílmový zázrak. Viděl jsem ho už asi tak 25x a pořád nemám dost! Herecké výkony jsou mistrovské, charaktery postav propilované, scénář dokonalý! ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Žít či zemřít. To jest otázka filozofa. Ne Sam Mendes je třída natočit film o životě normální americký rodinky z 90. let. Kevina Spacey zahrál roli muže, který nechce přiznat, že stárne a už to nebude lepší. Má totiž za manželku mrchu, která ho co to krok podvádí. Má taky milovanou dceru, která ho nenávidí. Chtěla by ho nejraději zabít - klasická teenagerovská myšlenka. Dcera si nachází si přítele, který je tak trochu podivín. Romantik s čistou a upřímnou duší. Doma to má hodně těžké, otec požaduje plnou disciplínu, sám skrývá v sobě tajemství. Děj se rozplyne jak inkoustová kaňka ve vodě. Brilantní satira. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Film naplnil moje očakávania aj keď by sa mu niečo vytknúť dalo, ale fakt len nepodstatné drobnosti. Dobrý príbeh a zaujímavý dej aj keď má film dve hodiny, vôbec nenudí. Čistá dráma to nie je, ja som sa tam aj sem tam zasmial. 86%. ()

wendelin9 

všechny recenze uživatele

Tento snímek je pro mně filmovou klasikou a vždy si ho ráda pustím znovu... Děj, odehrávající se okolo Lestera v podání geniálního Kevina Spaceyho, který na sebe v průběhu filmu postupně upoutá všechny zářící reflektory, je tak úžasný, že budete chtít být jeho součástí. Lester si vás svými myšlenkovými pochody a vtipnými hláškami absolutně získá hned v úvodu, takže na konci byste mu jistě odkývali i vlastní sebevraždu... Pro mě je zkrátka Americká krása jedním z nejlepších filmů vůbec... ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Určitě zajímavý snímek, nějakým způsobem odlišný, ale něco mi tu chybělo. Herecké výkony skvělé, možná jen do role sexiteenagerky bych vybral někoho jiného. Kevin Spacey tu zahrál opravdu kvalitně. ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Mendes dokázal nemožné. Spojil viac žánrov dokopy a vyvolal vo mne také pocity, o ktorých som ani nevedel, že ich mám. Aj obyčajné a navonok nudné scény, ako minutové lietanie "sáčku" vo vzduchu, podfarbené nádhernou hudbou vyvolávajú v divákovi zimomriavky. K tomu všetkému dopomáha jak Thomas Newman, tak aj herci. Spacey v životnej úlohe a Anette Bening, ktorá svojím výkonom plnom temperamentu vytvára na divákovej tvári úsmev (http://www.youtube.com/watch?v=SS06JvtlAc8 alebo http://www.youtube.com/watch?v=NRfZQN9cMfo ). Ako bonus krásna kamera. Jednoducho kto nevidel, nevie, čo je filmová a americká krása... ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Bohužel nesdílím stejné nadšení jako drtivá většina lidí... American Beauty se tváří reálně, ale zároveň dosti úchylně. Film nabušen negativitou, kde Kevin Spacey hrál svou postavu tak důvěryhodně, že jsem mu věřil každou mimiku, jenže všechny další postavy mi lezly krkem. Stejně jako ostatní filmy Sama Mendese, tak i tento si určitě nezařadím mezi oblíbené a jsem zvědav zda dám někdy jeho filmu větší hodnocení... Kéž by to byl Bond 23 ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Černá komedie Sama Mandese, upozorňující, co všechno se může stát v životě jednoho bezvýznamného novináře, který se nechal zabít dřív, než to za něj udělali jiní. Skvělý scénář, výborní herci. Zábavně mrazivá podívaná. ()

Související novinky

Sam Mendes jde do války

Sam Mendes jde do války

20.06.2018

Oscarový režisér Americké krásy a dvou posledních bondovských filmů Sam Mendes si vybral svůj další projekt. Napíše a natočí válečné drama 1917, na kterém se bude produkčně podílet i Steven Spielberg… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Reklama

Reklama