Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Jiřího Menzela podle stejnojmenného románu Vladislava Vančury je úsměvným vyprávěním, které nás přenese do doby prvních let samostatné republiky. Novými majiteli šlechtických sídel se tehdy stávali zbohatlíci, kteří sice měli peníze, neměli však noblesu starých zámeckých pánů. Jednoho dne se u poválečného regenta Stoklasy na zámku Kratochvíle objeví domnělý ruský kníže Alexej Megalrogov. Galantním chováním okouzlí celou společnost a do přízemní reality přinese romantiku starých časů, která však má své dny už sečtené... Humorný a melancholický žánrový obrázek je – podobně jako svého času Rozmarné léto – hereckým koncertem hlavních představitelů – Josefa Abrháma, Mariána Labudy, Rudolfa Hrušínského a Jaromíra Hanzlíka, umocněný Menzelovým režijním mistrovstvím a poetickou kamerou Jaromíra Šofra. (Česká televize)

(více)

Recenze (228)

Aidina 

všechny recenze uživatele

Do zámku Kratochvíle doslova vtrhne nezvaný host, údajný ruský emigrant, šarmantní a švihácký kníže Alexej Megalrogov. A zámek je vzhůru nohama. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Začátek 20. století - zámek Kratochvíle - v něm žijící velkostatkář Stoklasa, usilující o zakoupení zámku. Na Stoklasou zorganizovaný lov a následnou velkolepou hostinu pro místní smetánku přichází "kníže" Alexej a svým chováním zde způsobí neskutečný rozruch... Vynikající Josef Abrhám v roli Alexeje, který je ztělesněním starých dobrých časů - éry vznešených a noblesních aristokratů, které nahradili zbohatlíci, advokáti, politici, továrníci a různí zastánci nových pořádků, kterým právě ten vznešený půvab a šarm starých časů chybí. S ohromným citem pro věc natočený snímek, který by byl platný a pravdivý jak v době komunistické, tak v současném kapitalistickém marasmu. Kromě knížete Alexeje mnoho dalších skvěle napsaných a zahraných postaviček, krásně podzimně zabarvená kamera, dokonale vykreslená atmosféra počátku 20. století, vančurovský humor a krásné užití českého jazyka. To vše tvoří krásný celek a přináší velice příjemný zážitek. 85%. ()

blezg 

všechny recenze uživatele

Abrhámovi pozitivní role sluší. Jeho charizma rozechvěje plátno do příjemných teplých poetických barev babího léta. Ostatní je přímo ze života, nehledě na doby. Historie se stále opakuje... ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké výkony (ano, rok 1989 - konec starých časů kvalitní české filmové tvorby), ale problém nastane, když snímek srovnáme s předlohou. Zatímco film představuje nostalgickou oddechovku bez hlubších přesahů, kniha je úplně o něčem jiném. Nejen naprosto rozdílný závěr, ale hlavně absence Váňova vyprávění o setkání s Megalrogovem (pro mě nejsilnější pasáž knihy) dělá z tohoto filmu skutečně jen "úsměvné vyprávění". Ne, určitě to není špatná podívaná, ale stejně mě napadá, že je to asi takové, jako kdyby Rosamunde Pilcher předělala Romea a Julii v sentimenální škvár, kde se nakonec všichni ožení a vdají. ()

lepo 

všechny recenze uživatele

Nádherne zakamuflovaný pohreb boľševickej hordy na konci 90tich rokov, o ktorm nik netušil, azda len režisér mistr Menzel, ktorý v inotejoch a s prispením Vančuroveho nadhľadového pátosu s korenistým a neprekonateľným ala kniežaľom v podaní pána!!!!! Abrháma dáva naozaj bodku starým časom. Škoda len, že s odstupom rokov, dnes sa píše 2021, by som tie roky vrátil okamihom sekundy, nakoľk nová doba je koniec ľudstva a nie len starých časov. ()

Chlo0opek 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle filmu nepomohlo k lepšímu hodnocení ani dobré herectví Josefa Abrháma ani ostatních herců. Film je prostě o ničem.. 1* z milosti. ()

Alchemilla 

všechny recenze uživatele

Konec starých časů tak trochu zapadl v revolučních událostech. A je to velká škoda, ve své době se totiž jednalo o velmi aktuální snímek. Vtipný, poetický film s krásnou češtinou, výbornou atmosférou a vynikajícími hereckými výkony. Hvězdou je jednoznačně Josef Abrhám, ale já jsem naprosto uchvácena Jiřím Adamírou v roli sluhy. Pronese ve filmu pár vět, ale na jeho pohybech a výrazu je naprosto přesně vidět, co se mu v danou chvíli honí hlavou. ()

Hrobař 

všechny recenze uživatele

Užil jsem si atmosféru, užil jsem si Abrháma a užil jsem si jazyk. Jen mi to jako celek nějak nesedlo. Třeba při příští projekci změním názor. ()

Eisenmann 

všechny recenze uživatele

Film zcela uchvacující svým prostředím a zcela ubíjející svou neskutečnou hereckou umělostí. Ač zde pan Menzel nechal vyniknout tu nejlepší hereckou elitu své doby, stejně celek nepůsobí dobře, neustálé vysvětlování, jak přímé, tak pomocí jinotajů, chytrého diváka otravuje. Navíc Josef Abrhám je ve své hlavní roli tak trochu kýčovitý a to i mimo dějový účel. Tohle dle mého úsudku nepatří mezi nejlepší reprezentaci československé kinematografie. ()

Wolfvater 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, ke kterému se rád vracím. Až mne udivuje, že mnohými zůstal zcela nepovšimnut, neb za pozornost jistě stojí. Já navíc jednoho takového podobného "knížete Alexeje" v reálu potkal, proto je to pro mne osobnější. ()

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Marián Labuda 1944 - 2018

Marián Labuda 1944 - 2018

05.01.2018

Ve věku 73 let zemřel náhle slovenský herec Marián Labuda. Syn krejčího a nadšený ochotník absolvoval divadelní fakultu VŠMU v roce 1965 a hned nastoupil do činohry Slovenského národního divadla. O… (více)

Reklama

Reklama